Mircea Geoană, nou mesaj cu iz electoral: ”Când se sclerozează modul de funcţionare a mediului politic, trebuie să schimbi ceva”

Joi, 30 Noiembrie 2023, ora 18:18
2963 citiri
Mircea Geoană, nou mesaj cu iz electoral: ”Când se sclerozează modul de funcţionare a mediului politic, trebuie să schimbi ceva”
Mircea Geoană FOTO Facebook

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat joi, 30 noiembrie, că pentru a trece la ”nivelul următor” în România, este nevoie de curaj, mai puţină corupţie şi mai mult entuziasm.

„Dacă am înţelege lumea în care ne aflăm şi ne-am aduna energiile, eu cred că România are astăzi idei şi oameni care să formuleze direcţii şi politici publici care pot fi transformate în dividende economice. Aş face o observaţie generală. Nu doar în România, dar oriunde pe această planetă, orice model politic, economic, mod în care ne organizăm în societate, apare un moment în care respectivul model îşi atinge limita. Eu cred că în România modelul pe care l-am construit cu toţii după '89 şi-a atins limita. Pentru asta e nevoie să gândeşti următorul nivel şi să ai mai mult curaj, mai puţină corupţie şi mai mult entuziasm. Toate naţiunile care au intrat în liga mare au ştiut că a atunci când s-a epuizat modelul acelei perioade istorice au putut să imagineze următoarea etapă”, a afirmat Mircea Geoană, la Digi 24.

Geoană a mai precizat că i-ar fi foarte ciudă ca România să îşi rateze şansa dezvoltării, lucru care necesită imaginaţie şi risc politic.

„Apelul meu e către generaţiile actuale este să nu fim o generaţie fără misiune. Cred că avem o şansă să mergem mai departe sau nu dacă vom rămâne să peticim ce avem acum. Am toată încrederea că putem ajunge să ne autodepăşim. Cei care înţeleg că trebuie schimbat ceva pentru că oamenii sunt nemulţumiţi, ca lider politic ai obligaţia să schimbi lucrurile din mers. Nu spun că totul e vopsit cu smoală neagră. Sunt şi oameni competenţi. Este mai comod să gestionezi lucruri pe care crezi că le stăpâneşti. Pentru a face un salt de dezvoltare e nevoie de imaginaţie, de risc politic. Multe ţări îşi găsesc acest nou echilibru. Lumea îşi caută un nou model. Mi-ar fi tare ciudă ca România, care are tot ce îi trebuie, să rateze această şansă. Atunci când se sclerozează modul de funcţionare a mediului politic trebuie să schimbi ceva. Nu va fi simplu, inerţia e mare”, a explicat Geoană.

El a mai spus că fundaţia pe care se poate construi este faptul că România este în NATO şi UE, un lucru care este formidabil.

„Exterior vorbind, România este în NATO, în UE, e un lucru formidabil, e o fundaţie pe care poţi să construieşti. Eu spun că ce mă frământă cel mai tare este această lipsă de încredere a românilor în legătură cu direcţia în care merge ţara. Lipsa de încerdere între noi, în sistemul politic, în justeţea aranjamentelor noastre sociale este o mare problemă”, a conchis Mircea Geoană.

Mircea Geoană a avut în ultima perioadă mai multe discursuri în care a criticat modul în care este condusă România, propunând un nou Proiect Național.

Potrivit sondajelor, Geoană ar putea câștiga alegerile prezidențiale din 2024 dacă va candida ca independent.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Ciolacu susține că nu există nici o paralelă între candidatura lui Klaus Iohannis la NATO și alegerile pentru funcția de președinte în septembrie
Ciolacu susține că nu există nici o paralelă între candidatura lui Klaus Iohannis la NATO și alegerile pentru funcția de președinte în septembrie
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat, chestionat vineri la Târgu-Mureş dacă a existat vreo discuţie în ceea ce priveşte propunerea lui Klaus Iohannis la şefia NATO şi dacă a luat în...
Cazurile celebre în care sondajele politice nu au prevăzut câștigătorii. Diferențe semnificative de procente după numărarea voturilor
Cazurile celebre în care sondajele politice nu au prevăzut câștigătorii. Diferențe semnificative de procente după numărarea voturilor
Deciziile partidelor, dincolo de ierarhii sau experiență pentru o anumită funcție, sunt luate și în funcție de rezultatele pe care un candidat sau o formațiune politică le au în sondajele...
#Mircea Geoana, #NATO, #alegeri prezidentiale 2024, #politica Romania , #stiri Mircea Geoana