Mircea Geoană susține că Rusia „nu are capacitățile militare pentru a pune în pericol Republica Moldova”. „Vedem alte riscuri”

Duminica, 18 Februarie 2024, ora 21:22
3098 citiri
Mircea Geoană susține că Rusia „nu are capacitățile militare pentru a pune în pericol Republica Moldova”. „Vedem alte riscuri”
Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană Foto: Facebook/ Mircea Geoană

Rusia este implicată în operațiuni de informații îndreptate împotriva Republicii Moldova, asemănătoare cu cele desfășurate înainte de invaziile din Ucraina, atât cele din 2022, cât și cele din 2014.

Informația a fost transmisă de către Institutul pentru Studiul Războiului.

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, susține că Republica Moldova este supusă unor riscuri „de natură hribidă” și unei retorici strategice menite să creeze îndoială și teamă, dar „Federația Rusă nu are capacitățile militare pentru a pune în pericol Republica Moldova”, potrivit romania.europalibera.org.

„Ucraina este, într-un fel, prima linie de apărare pentru noi toți, inclusiv pentru Republic. Moldova. Avem tot interesul să continuăm să sprijinim Ucraina. (...) Nu vedem un risc militar la adresa Republica Moldova. În schimb, vedem alte riscuri, de natură hibridă, o retorică strategică menită să creeze îndoială și teamă în populația Republica Moldova”, a spus pentru Europa Liberă Moldova secretarul general adjunct al NATO.

El a adăugat că „în Federația Rusă există interes evident pentru a deraia drumul pro-occidental al Republica Moldova sau al altor țări candidate la aderarea la UE”, astfel că „e nevoie de vigilență maximă”.

Noi fragmente de dronă cazute pe teritoriul Republicii Moldova

Noi fragmente de dronă, asemănătoare celei de tip "Gherani-2", au fost găsite sâmbătă în zona de frontieră moldo-ucraineană, a indicat Poliţia de frontieră a Republicii Moldova, citată de NewsMaker şi Deschide.md.

Fragmentele au fost găsite pe un câmp din apropierea localităţii Etulia Nouă, raionul Vulcăneşti, potrivit acesteia.

Incidentul intervine la doar o săptămână de când în aceeaşi localitate au fost depistate fragmentele unei drone de tip Shahed.

"Astăzi, 17 februarie 2024, în jurul orei 16:40, în apropierea localităţii Etulia Nouă, raionul Vulcăneşti, au fost identificate alte fragmente ale unei drone, asemănătoare celei de tip "Gherani-2" (varianta modificată de ruşi a dronei iranene Shahed). Rapid, informaţiile au fost transmise autorităţilor competente, iar accesul în zona unde s-au găsit resturile dronei a fost restricţionat. Fragmentele de dronă au fost depistate într-un câmp, la aproximativ 2 km de linia frontierei moldo-ucrainene şi circa 5 km de localitate", anunţă Poliţia de Frontieră.

Potrivit sursei citate, autorităţile au implementat "toate măsurile necesare pentru a menţine ordinea, liniştea şi siguranţa publică".

"Pentru a preveni răspândirea informaţiilor false şi pentru a evita panicarea populaţiei, vă rugăm să rămâneţi calmi şi să vă informaţi doar din prima sursă", îndeamnă forţele de ordine moldovene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum poate amenința Rusia din Niger flancul sudic al NATO
Cum poate amenința Rusia din Niger flancul sudic al NATO
În noua eră a rivalității între marile puteri, Africa este unul dintre locurile în care Statele Unite pierd. Rusia câștigă rapid teren în Niger, iar consecințele acestui fapt s-ar putea...
Când va fi pregătită Rusia să atace NATO. Anunțul a fost făcut de cel mai înalt oficial militar german
Când va fi pregătită Rusia să atace NATO. Anunțul a fost făcut de cel mai înalt oficial militar german
Rusia ar putea fi pregătită din punct de vedere militar să atace ţările NATO în decurs de 5 până la 8 ani, dacă va alege să facă acest lucru, după ce îşi va reconstrui forţele...
#Mircea Geoana, #NATO, #Republica Moldova, #Rusia , #NATO