Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Mircea Lucescu implineste 70 de ani: Cariera de poveste, intre succes si controverse

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Miercuri, 29 Iulie 2015, ora 08:52
3444 citiri
Mircea Lucescu implineste 70 de ani: Cariera de poveste, intre succes si controverse
Foto: Sahtior FC

Mircea Lucescu, cel mai bun si mai cunscut antrenor roman din ultimele doua decenii, implineste miercuri 70 de ani. "Il Luce" a sarbatorit prin munca, marti seara echipa sa, Sahtior, remizand in deplasare cu Fenerbahce in preliminariile Champions League.

Lucescu a inceput fotbalul la Scoala Sportiva numarul 2, din Bucuresti, pe cand avea numai 16 ani, iar la vremea majoratului facea pasul catre formatia care avea sa ii marcheze cariera de jucator, Dinamo.

Dupa doi ani in care s-a chinuit fara succes sa isi castige un loc de titular, tanarul Mircea a fost trimis de dinamovisti la Stiinta Bucuresti, sub forma de imprumut. A revenit in Stefan cel Mare in 1967 si a parasit clubul dupa un deceniu, mergand la Corvinul Hunedoara, acolo unde si-a inceput si cariera de antrenor.

In 1981 a primit sansa uriasa de a pregati nationala Romaniei si nu a dezamagit, reusind o calificare istorica la Euro '84 dintr-o grupa imposibila, cu Italia, Cehoslovacia, Suedia si Cipru.

A revenit la Dinamo ca antrenor, luptandu-se fara prea mult succes cu marea echipa a Stelei din a doua jumatate a anilor '80 pentru suprematia interna. Imediat dupa Revolutie a plecat in Italia, acolo unde s-a desavarsit ca antrenor pregatindu-le pe Pisa, Brescia si Reggiana. George Copos l-a convins apoi sa vina la Rapid pentru a-i face din nou campioni pe giulesteni, iar dupa un sezon Moratti l-a chemat la Inter Milano, cea mai mare echipa din CV-ul sau. N-a rezistat decat jumatate de an in vestiarul intesat de vedete al "nerrazzurilor" si, dupa o revenire in Giulesti, a venit si momentul descatusarii.

Baskanii de la Galatasaray i-au dat pe mana o echipa fabuloasa formata de "imparatul" Terim, iar Lucescu nu a dezamagit, reusind sa castige Supercupa Europei in fata marelui Real Madrid si titlul in Turcia.

A facut apoi pasul spre Besiktas, iar din 2004 se afla in Ucraina, pe banca celor de la Sahtior.

SUCCES

Mircea Lucescu poate fi numit fara a gresi prea mult "omul trofeu", reusind sa castige in decursul carierei, atat ca fotbalist, cat si ca antrenor, nu mai putin de 37 de trofee.

Cele mai importante performante din cariera sa sunt, fara indoiala, calificarea nationalei la Euro '84 si cele doua trofee europene obtinute cu Galatasaray si Sahtior.

Ultimul este poate si cel mai aproape de sufletul sau, fiind vorba despre o echipa relativ necunoscuta pe care a preluat-o in 2004 si alaturi de care, dupa numai cinci sezoane in care a avut mana libera din partea patronului, a castigat Cupa UEFA, la ultima ei editie.

Demn de mentionat este si titlul castigat in Turcia cu Besiktas in 2003, an in care "vulturii" si-au sarbatorit centenarul.

Ca cifre, cariera lui Lucescu se poate traduce prin noua titluri in Romania, cu Dinamo si Rapid, patru Cupe ale Romaniei, cu Dinamo si Rapid, o Supercupa a Romaniei, cu Rapid, o promovare din Serie B, cu Brescia, doua titluri in Turcia, cu Galatasaray si Besiktas, opt titluri in Ucraina, cinci Cupe ale Ucrainei si sase Supercupe, toate cu Sahtior, Cupa UEFA, de asemenea cu formatia din Donetk, si Supercupa Europei, obtinuta la Galatasaray.

CONTROVERSE

Cariera lui Mircea Lucescu are si cateva episoade extrem de controversate, in marea lor majoritate din perioada in care acesta a activat in Romania.

Ca antrenor al lui Dinamo, a fost o parte importanta a angrenajului echipei Ministerului de Interne prin care aceasta i-a impus pe Camataru si Mateut cei mai buni marcatori din Europa si castigatori ai Ghetei de Aur.

"Domnule, asa erau vremurile. Veneau inainte si spuneau scorul si cine marcheaza! Il aveau in spate pe Postelnicu, pe Barbulescu... La meciul ala au venit Ianul si Mircea (Lucescu - n.red.) si au zis ca trebuie sa se termine 3-3. Ma rugam de ei: Mai, Vasile, mai, Mircea! Cu scorul asta ne retrogradati! Ce va mai pasa? Cu trei zile inainte ati pierdut acasa cu Moreni, 2-3! Mai conteaza ca e 3-3 sau 4-3? Ei, nu si nu! Nu-i interesa, stabilisera ca trebuie sa fie 3-3 si Camataru sa dea golurile...", sustinea antrenorul Ioan Sdrobis in urma cu patru ani.

De asemenea, Valentin Ceausescu a dezvaluit cu ani in urma ca Lucescu a dorit sa antreneze Steaua in 1985, insa a fost refuzat si s-a dus la Dinamo.

"Il Luce" a negat intotdeauna aceste episoade si altele similare, incercand sa isi croiasca o imagine de luptator antisistem. El a spus, de altfel, ca in anii '80 nu s-a luptat cu Steaua pentru suprematie, ci chiar cu familia Ceausescu.

Din punct de vedere al palmaresului, Mircea Lucescu ramane in spatele singurilor antrenori romani care au reusit sa castige Cupa Campionilor Europeni - Stefan Kovacs, care are doua trofee cu Ajax, si Emerich Ienei, artizanul performantei Stelei din 1986.

El este totusi singurul tehnician din tara noastra care a performat la nivel inalt in fotbalul modern.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#Mircea Lucescu cariera, #Mircea Lucescu trofee, #mircea Lucescu controverse , #Champions League
Comentarii