Lectia de viata a lui Mircea Lucescu (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 09 Ianuarie 2012, ora 21:12
4564 citiri
Lectia de viata a lui Mircea Lucescu (Opinii)
Foto: The Guardian

Accidentul nefericit al lui Lucescu senior ar fi trebuit sa ne ajute sa vedem mai bine lectia generala de viata pe care am avea-o de invatat de la acest om. Pentru ca s-a discutat in aceste trei zile aproape incontinuu, s-au spus vrute si nevrute, mai putin cateva lucruri esentiale, de viata, care ar trebui sa ne priveasca pe toti - o reteta de succes care nu poate da gres in cazul nimanui.

Modestia. In comparatie cu modelele care ne inconjoara astazi in toate domeniile, modestia lui Lucescu pare nefireasca. Aproape de neinteles. Cand ar fi putut sa conduca orice masina din lume, cu atat mai mult cu cat este prea bine stiuta placerea de a conduce a antrenorului, s-a intamplat ca accidentul sa-l surprinda pe intr-o masina pe care si-ar fi putut-o permite orice roman cu venit mediu, inainte de criza.

Cand toate starletele si vedetele de prost gust de pe la noi conduc cel putin de la Mercedes in sus, Ferrari si Porsche fiiind marcile aspirante pentru o intreaga clasa inexistenta in realitate, Lucescu se deplasa cu o Kia Sorento al carei pret depaseste cu putin 20.000 de euro. Cand ar fi putut sa isi cumpere un parc de masini din nu conteaza ce marca. Poate parea putin, dar este unul dintre lucrurile care fac diferenta.

Pentru ca o astfel de mentalitate isi gaseste adevaratele puncte de sprijin care te ajuta sa iti implinesti viata, atat cat este posibil. Mircea Lucescu iubeste fotbalul, insa nu este singurul antrenor care iubeste acest sport. Nici singurul care a fost si un mare jucator in timpul vietii. Totusi, a reusit sa fie de departe antrenorul cel mai apreciat, cel mai iubit si mai respectat in afara granitelor tarii. Vizita si declaratiile patronului de la Sahtior, miliardarul Rinat Ahmetov, nu fac decat sa intareasca succesul si dragostea de care s-a inconjurat Mircea Lucescu prin ce a facut.

Secretul succesului? E greu de stabilit, poate ca nici insusi Lucescu nu ar reusi sa o descrie, altfel cu siguranta ar fi predat-o si fiului sau. Cateva elemente insa pot fi descoperite. Iar printre primele este chiar modestia, bunul simt si cuviinta - lectii pe care si le-a insusit si Lucescu junior. Pe langa acestea, perseverenta, ambitia, dragostea de jucatori si talentul, rabdarea si cumpatarea - toate au facut din Mircea Lucescu antrenorul care atata lume ii doreste tot binele din lume.

In sport, in fotbal mai cu seama, astfel de empatii atat de larg raspandite printre toate mediile unde a activat sunt greu de intalnit. Daca intr-o prima faza poate mira aceasta compasiune generala la adresa domaniei sale, tocmai din cauza resentimentelor atat de obisnuite in fotbal, mai apoi doar personalitatea sa exemplara te poate face sa intelegi.

Cine l-a ascultat pe Mircea Lucescu vorbind intelege ce il desparte pe acesta de aproape toti reprezentantii generatiei de astazi. Verbul si cultura, stiinta vietii si intelegerea fenomenului sportiv, dar pe langa acestea si o mare omenie. Un dar pe care astazi nu doar sportivii l-au pierdut, dar mai cu seama persoanele publice si milioanarii de carton sunt cei care au calcat in picioare si cea de pe urma farama.

Mircea Lucescu a gresit. Din cauza sa sufera acum nu doar el. Sa ne ferim sa spunem, precum unii comentatori paraleli cu orice realitate, care, chemati sa comenteze imediat dupa accident, se intrebau daca nu cumva vatmanul are o vina si mai mare decat cea a lui Lucescu, pentru ca nu a oprit cu totul tramvaiul inainte sa-l atinga pe antrenor.

In acelasi timp, sa apreciem lectia de-o viata a lui Lucescu. De la pasiunea pentru intrecere si intelegerea sportului pana la dorinta de a ramane sa se trateze in sistemul de sanatate din Romania. Toate constituie un tot unitar care ar trebui sa ne spuna tuturor cate ceva, fie ca avem sau nu legatura cu fenomenul sportiv.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Mircea lucescu antrenor Sahtior, #Razvan Lucescu antrenor Rapid, #Rinat Ahmetov patron Sahtior Donetk , #Razvan Lucescu