Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Senatorul Mircea Banias, trimis in judecata

Luni, 02 Aprilie 2012, ora 16:11
3682 citiri
Senatorul Mircea Banias, trimis in judecata

Senatorul Mircea Banias, membru al Partidului Conservator, a fost trimis in judecata pentru trafic de influenta.

Alaturi de acesta au fost trimis in judecata si Laurentiu Mironescu, fost secretar general MAI, Eugen Bogatu, fost sef al Directiei Domenii Portuare Constanta, Sunai Cadir, director al D.R.A.O.V. Constanta, Liviu Durbac, fost sef al Biroului Vamal Constanta Sud Agigea.

Banias a fost trimis in judecata, alaturi de alte 98 de persoane, pentru initierea sau constituirea unui grup infractional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unui grup infractional, trafic de influenta si instigarea la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, se arata intr-un comunicat al Directiei Nationale Anticoruptie.

Banias, fost senator PDL, a fost implicat in celebrul scandal de coruptie din portul Constanta.

Acesta s-a aparat, spunand ca e un abuz al procurorilor, care n-au tinut seama de dovezi.

"Acuzatia care mi se aduce e ca am instigat pe nu stiu cine, pe care nu-l cunosc, sa trimita la Asociatia Surdo-Mutilor 200 de treninguri si 200 de tenisi (...) eu n-am primit absolut nimic, eu stiu ca procurorii vaneaza nume in statul roman, eu sunt senator (....)

Le-am pus procurorilor tot felul de nume la dispozitie, n-au tinut cont de nimic (...) Inainte de campanie, vor sa dea o lovitura de imagine la adresa marii coruptii din Romania", a spus Banias la Realitatea TV.

"Sunt neprofesionisti (procurorii - n.red.), am sa ies public si am sa arat abuzurile care s-au facut - perchezitii ilegale la fratele meu acasa. Sa va mai spun o chestiune, ma acuza ca in 2010 o asociatie la care eram membru a primit nu stiu ce lucruri de la vama, eu nu mai eram membru din 2009. E ca si cum as vinde o masina, peste un an cel care o cumpara face accident si eu, cel care am vandut-o, sunt vinovat. N-am ce sa apar, ei trebuie sa demonstreze ca esti vinovat (...) Nu pot sa las nepedepsit un asemenea abuz, o sa merg pana in instantele europene", a afirmat Banias.

Ce spune DNA

Comunicatul DNA spune ca grupul infractional din care face parte Banias se ocupa de acivitatile de import-export marfuri si taxa ilicit containerele, obtinand pana la 13.000 de dolari pe zi.

"In perioada mai 2010 - martie 2011, la nivelul institutiilor vamale si portuare din Municipiul Constanta s-a constituit un grup infractional organizat avand ca scop controlul activitatilor de import - export de marfuri, prin birourile vamale de pe raza Directiei Regionale de Accize si Operatiuni Vamale (D.R.A.O.V.) Constanta.

Astfel, crearea unei retele de taxare ilicita a containerelor cu marfuri introduse in tara prin punctele vamale a permis introducerea in tara de marfuri contrafacute, marfuri interzise la import, marfuri ce nu sunt insotite de avizele sau autorizatiile necesare, marfuri de alta natura sau in alte cantitati decat cele declarate in vama, falsificarea sistematica a documentelor de achizitie externa a marfurilor (in scopul diminuarii bazei de taxare vamala a acestora), marfuri flagrant subevaluate, marfuri provenind de la societati comerciale ori din tari ce necesita taxarea anti-dumping, fara perceperea acestor taxe.

In cadrul retelei cu un mecanism bine stabilit de colectare si redistribuire a banilor, erau percepute sume de bani ilicite, inclusiv pentru deblocarea din vama a marfurilor introduse licit in Romania care, in caz contrar, erau amanate de la controlul vamal. Sumele de bani erau cerute cu o frecventa zilnica, in cuantum cuprins intre 250 USD si 13.000 USD pentru fiecare transport", se arata in comunicatul DNA.

Ce e acuzat ca facea Banias, mai precis?

In referatul DNA se precizeaza ca Banias a primit marfuri de la Eugen Bogatu, seful Directiei Domenii Portuare, pretinzand ca are influenta asupra unor functionari.

"La data de 22 octombrie 2010, inculpatul Banias Mircea Marius, senator al Romaniei, a pretins si a primit de la coinculpatul Bogatu Eugen, la vremea respectiva director al Directiei Domenii Portuare, din cadrul Companiei Nationale Administrarea Porturilor Maritime Constanta S.A mai multe produse provenind din marfurile confiscate si aflate in gestiunea Biroului Vamal Constanta Sud Agigea, pretinzand ca ar avea influenta asupra unor functionari publici, astfel incat sa ii determine sa faca sau, dupa caz, sa nu faca, acte ce intra in atributiile de serviciu ale acestora, in sensul sustinerii intereselor grupului.

Bunurile respective au fost puse la dispozitia lui Banias Mircea prin intermediul inculpatilor Tudoran Dragos-Iulian (comisionar vamal) si Tudoran Horia-Dan, fratele acestuia, lucrator vamal in cadrul Biroului Vamal Constanta Sud Agigea, responsabil de confiscarile vamale", scrie in documentul DNA.

Un alt inculpat, Laurentiu Mironescu, fost secretar general al MAI, e acuzat si el ca a facut trafic de influenta, primind bani pentru a numi un coleg de partid director la Administratia Porturilor.

"La data de 3 iunie 2010, in calitate de presedinte al organizatiei municipale Constanta a unui partid politic, inculpatul Mironescu Laurentiu i-a cerut inculpatului Pilca Aurelian Catalin suma de 8.000 lei pentru castigarea alegerilor interne la nivelul organizatiei. Inculpatul Pilca Aurelian-Catalin i-a promis ca ii va da suma de bani ceruta. La data de 5 iunie 2010, cu ocazia alegerilor interne desfasurate la organizatia municipala Constanta a acelui partid, inculpatul Mironescu Laurentiu a fost ales prim-vicepresedinte al organizatiei.

In schimbul sumei de bani, Mironescu Laurentiu a promis sa isi foloseasca influenta politica pe care pretindea ca ar avea-o asupra ministrului Transporturilor, pentru ca inculpatul Pilca Aurelian-Catalin sa fie numit director in cadrul Companiei Nationale Administrarea Porturilor Maritime Constanta S.A., ulterior acesta urmand sa lase locul unei persoane alese de inculpatul Pilca Aurelian-Catalin si de ceilalti membri ai grupului infractional. In pofida acestei promisiuni, Pilca Aurelian-Catalin nu a ocupat functia respectiva", se mai regaseste in documentul realizat de procurorii DNA.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Banias trimis judecata, #Banias judecata DNA port , #DNA