Ziare.com

Miclea: Andronescu nu vrea legile Educatiei pentru ca nu-i poarta numle

Vineri, 31 Iulie 2009, ora 14:58

   

Miclea: Andronescu nu vrea legile Educatiei pentru ca nu-i poarta numle
Presedintele Comisiei prezidentiale pentru Educatie, Mircea Miclea, considera ca Guvernul nu trebuie sa-si asume Pachetul de legi pe Educatie pur si simplu, fara a fi, initial, dezbatut public.

Totodata, el spune ca ministrul Educatiei Ecaterina Andronescu nu isi doreste acest pachet pentru ca nu ii poarta numele.

"Cred ca trebuie dezbatut pachetul de legi, nu trebuie neaparat asumat, cel putin in dezbatere publica, chiar daca dupa aceea si-l asuma Guvernul, dar trebuie o dezbatere publica pe el, asta sunt ferm convins.

Repet, o dezbatere publica pe documente clare si fundamentate si nu o dezbatere publica in care sa ne proiectam interesele unii si altii. Presedintele de aceea a transferat acum trei luni acest Pachet catre Guvern", a declarat Miclea, la Realitatea FM.

Fostul ministru al Educatiei considera ca modul in care aceste legi sunt negociate este gresit si ca se uita de beneficiarul lor principal: elevul.

"Nu sunt legi gandite, sunt legi care se construiesc in acest moment, practic se lucreaza pe legea veche si cu legea veche in fata, pe de-o parte stau sindicatele si pe celalata parte sta ministerul si negociaza paragrafe de legi. E un mod de a face legi care mie imi este complet strain si este si nefundamentat.

Atunci cand faci niste legi, faci legi ca sa rezolvi probleme din sistem nu ca sa-ti proiectezi interesele, fie ca esti sindicat, fie ca esti minister. Si atunci, asta inseamna ca ai o conceptie in spate care se bazeaza pe diagnoza. Atunci cand faci o lege te bazezi pe cercetare, nu te bazezi pe experienta", a mai spus Miclea.

El este convins ca la mijloc este "o chestiune politica" si spune ca ii desi reforma trebuie facuta cat mai curand, nu trebuie sa se sara peste etape, respectiv peste dezbaterea publica.

"Cu siguranta este vorba si de o chestiune politica. Din pacate, in loc sa se ralieze in jurul unor solutii si apoi sa le dezvolte daca e cazul, au socotit mai degraba de cuviinta ca fiecare trebuie sa-si propulseze propriile perspective politice si s-a politizat excesiv un set de solutii. O reforma cu cat o faci mai repede cu atat mai bine, dar asta nu inseamna ca trebuie sa incalci niste etape", a mai adaugat Miclea.

Rationalitatea nu poate fi digerata de clasa politica

Presedintele Comisiei prezidentiale pentru Educatie spune ca singura explicatie pentru care Pachetul de legi "zace pe masa PSD" este ca ministrul Educatiei Ecaterina Andronescu nu este incantata pentru ca nu ii poarta numele.

"Trei luni au trecut fara sa se intample absolut nimic cu un pachet rational fundamentat, se pare ca rationalitatea nu poate fi digerata de clasa politica. Cu siguranta doamna Andronescu nu a fost entuziasmata de acest pachet de legi pentru ca nu-i purta numele, desi e aiurea sa te gandesti ca trebuie sa-ti poarte numele ceva ca sa fie bun.

Eu am propus sa-i dam un acronim, sa nu mai poarte niciun nume, pentru ca legile sunt derivate din Pactul National pentru Educati, nu sunt ale mele, eu am construit echipa care le-a gandit cel mai indeaproape", a mai spus fostul ministru.

El a explicat ca nici sindicatele nu sunt foarte incantate deoarece legile nu sunt facute pentru ele, ci pentru elevi si acei profesori care si-au demonstrat eficienta.

"Pe de alta parte sindicate, sigur, unele dintre ele se opun clar unora dintre prevederile de legi pentru ca, spun explicit, legile acestea nu sunt in favoarea sindicatelor, descentralizarea se face in interesul elevului, calitatea se face in primul rand in interesul elevului, nu a sindicatului.

Eu am incercat sa castige din aceste legi elevii si, dintre profesori, cei buni, nu toti. Nu am conceput acest pachet de legi sa castige toata lumea, ci cei buni si cei care merita si sunt beneficiari", a incheiat Miclea.

A.S.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1093 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

ma bucur ca cineva mai gindeste incotro ajungem cu un set de legi sau cu altul

Sunt psiholog intr-un liceu din Basarabia. ma preocupa agresivitatea cu care profesorii ii trateaza pe elevii care "nu sunt buni". Sunt total deacord cu domnul Basescu referitor la reducerea numarului de materii studiate, or intr-adevar fiece om investeste talentul sau si vocatia numai intr-un domeniu. am facut o asociatie a scolii, dar si a societatii intregi cu organismul uman. In corpul uman sunt 7.000.000.000 de celule si fiecare din ele alcătuiesc organe si aparate care se ajută reciproc, pe cind nici un organ si aparat nu are grijă doar de sine insusi. Muschii miscă miinile, miinile duc hrana la gură, gura fărimitează alimentele pentru stomac, stomacul le prelucrează pentru tot corpul, inclusiv pentru muschi, miini, gură. Picioarele duc tot corpul, iar ochii si urechile conduc picioarele. De unele singure organele nu ar putea exista, iar corpului ii este greu fără o parte a sa. Fără ochi omul e orb, fără picioare calic, fără miini neputincios, iar fără stomac – infometat. Fără urechi ar putea fi lovit de o masină, iar fără nas si miros ar putea minca ceva care nu mai este bun de mincat. Fără plămini am muri innădusiti, iar fără organe genitale cum am da viată la copii si la bucurie? Nici un organ nu luptă impotriva altuia si nu tine doar pentru el ceea ce produce, ci PACEA, GRIJA SI DARUIREA reciprocă sunt legile care guvernează intreg Organismul. Aceste legi permit existenta armonioasă a Vietii! Cum corpul se află in armonie? – pur si simplu fiecare face ceea ce poate mai bine! In organism stomacul nu cere plăminilor să prelucreze hrana, iar plăminii nu cer stomacului să imbogătească singele cu oxigen. Fiecare ocupă locul unde SE PRICEPE CEL MAI BINE, iar apoi se imparte cu altii cu ceea ce el creează din plăcere si cu usurintă. Dacă mina dreaptă scrie, atunci nu invinuieste si nu taie pe cea stingă pentru ca nu poate scri. In asa fel Organismul are de toate. In intreg organismul picioarele se socot tot atit de importante cit si capul, desi primele sunt jos, iar altul sus. Stinga este la fel de pretuită ca si dreapta. Orificiul anal la fel de pretuit ca si gura.
Cancerul(racul) este o boală in timpul căreia unele celule incep să le atace si să le distrugă pe altele. In timpul acestei boli unele celule devin mai multe, iar altele dispar. Cancerul duce la moarte. Omul e un tot intreg! Dacă un organ va suferi toate vor suferi. Dacă unuia ii va fi bine inseamnă că si celuilalt ii va fi bine!
in invatamint predomina agresivitatea si preocupare profesorilor pt disciplina. este pentru ca ei sunt verificati prin intermediul rezultatelor date de elevi. ca atare socot ca atit elevii cit si profesorii se afla intr-o cursa.
un intelept care intelege ca si pamintul si omenirea este UN TOT UNITAR ar privi minutios inspre scolile WALDORF.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor