Miclea: Asumarea raspunderii pe Legile Educatiei necesita o dezbatere publica

Vineri, 31 Iulie 2009, ora 19:06
1185 citiri
Miclea: Asumarea raspunderii pe Legile Educatiei necesita o dezbatere publica

Coordonatorul Comisiei prezidentiale pe educatie, Mircea Miclea, a afirmat ca asumarea raspunderii Guvernului pe pachetul de legi elaborat de Comisie trebuie precedata de o dezbatere publica ampla.

Fostul ministru al Educatiei Mircea Miclea a afirmat ca asumarea raspunderii de catre Executiv pentru Legile educatiei este oportuna deoarece ar duce la schimbarea cadrului legislativ din sistemul de invatamant intr-un timp relativ scurt, dar a precizat ca aceasta procedura ar trebui sa fie ulterioara dezbaterii publice, dezbatere care a intarziat din cauza Ministerului de resort, a Guvernului si a sindicatelor.

"Cu cat se face mai repede reforma, cu atat mai bine. Asumarea este o solutie si cred ca o dezbatere publica inainte de asumare este necesara", a declarat Miclea, vineri, pentru NewsIn.

Miclea sustine ca vina pentru tergiversarea reformei in educatie este impartita intre cele trei parti care au participat, pe 30 aprilie, la intalnirea de la Presedintie prin care pachetul legislativ elaborat de Comisie a fost remis Guvernului, Ministerului Educatiei si sindicatele pentru initierea dezbaterii publice.

"Nimeni din cei prezenti-Emil Boc, Ecaterina Andronescu si sindicatele nu au lansat nici o dezbatere publica (...) Presedintia a elaborat un document public ce a fost transferat la Guvern si dupa trei luni ce vedem? Nimic", a spus fostul ministru.

Miclea s-a pronuntat pentru asumare argumentand si prin faptul ca unele din solutiile propuse de Comisia prezidentiala pot fi implementate inca din cursul anului scolar care urmeaza.

"Multe solutii se pot pune in aplicare chiar de anul asta. De exemplu, finantarea pentru invatamant se decide in decembrie. Fara o noua lege, va fi ratat inca un an privind finantarea educatiei si finantarea pe fiecare elev", a apreciat profesorul Miclea.

Se negociaza inca pe legea veche

Acesta este ingrijorat de faptul ca ministerul Educatiei nici macar nu ia in considerare proiectele legislative care i-au parvenit de la Comisie.

"Vorbim de asumare. Asumare pe ce? Pentru ca la minister, sindicatele si ministrul negociaza pe legea veche. Se vorbeste de un Cod al Educatiei care nu prezinta solutii legialtive foarte riguros intemeiat precum documentul elaborat la Comisie (...) Rationalitatea nu este la moda in momentul de fata", a conchis Mircea Miclea.

Guvernul isi va asuma raspunderea pe pachetul de legi privind reforma in educatie, pentru a preveni situatii similare celei de la Universitatea "Spiru Haret", actele normative care vor face parte din pachet urmand sa fie elaborate pana la 14 august, a anuntat, pe 22 iulie, premierul Emil Boc.

Boc a spus ca, pana la 14 august, trebuie pregatite toate actele normative care vor face parte din pachetul de legi, mentionand proiectele de lege elaborate de Comisia prezidentiala condusa de fostul ministru al Educatiei, Mircea Miclea, dar si modificarile pregatite de actualul ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Piedone, despre „mazilirea doctorului Cârstoiu” de către Coaliție: „Blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor Dan”
Piedone, despre „mazilirea doctorului Cârstoiu” de către Coaliție: „Blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor Dan”
Candidatul PUSL la Primăria Capitalei, Cristian Popescu Piedone, a declarat marţi, 23 aprilie, că mazilirea doctorului Cârstoiu este blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor...
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
#Mircea Miclea legi educatie, #dezbatere publica prealabila, #adoptare pachet educatie , #legi Educatie