Ziare.com

Miclea: Noua Lege a Educatiei elimina "clanurile" din universitati

Marti, 30 Martie 2010, ora 11:52

   

Miclea: Noua Lege a Educatiei elimina "clanurile" din universitati
Viitoarea lege a Educatiei va duce la eliminarea clanurilor din universitati, este de parere fostul ministru al Invatamantului, Mircea Miclea.

"Actualul proiect de lege are in spate un Pact national pentru Educatie, o strategie si un diagnostic. Eu am propus sa curatam universitatile despre clanurile universitare, prevedere care se regaseste in actualul proiect de lege", a declarat Mircea Miclea, presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Educatie, la Realitatea FM.

Fostul ministru al Educatiei sustine ca in prezent, in mediul universitar din Romania, exista familii care paraziteaza structurile de conducere ale institutiilor de invatamant superior.

Mircea Miclea mai spune ca viitoarea lege a Educatiei aduce o reglementare stricta in acest sens. "In proiectul de lege este scris explicit ca in conducerea universitatilor nu pot exista oameni care sunt in relatii de rudenie pana la gradul 3, inclusiv", a declarat Miclea.

Ministerul Educatiei a organizat luni, la Palatul Parlamentului, o dezbatere publica pe tema noului proiect al Legii Educatiei. La eveniment au participat presedintele Traian Basescu, premierul Emil Boc, reprezentantii partidelor aflate la putere - PDL si UDMR, cei ai Partidului Conservator, si ai sindicatelor. De la dezbatere au lipsit insa reprezentantii PSD si PNL, care se numara printre contestatarii proiectului de Lege.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4048 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
47 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Viitoarea lege a Educatiei va duce la eliminarea clanurilor din universitati- de aceea nu participa PNL-PSD

la discutii, eu credeam ca sunt ocupati cu vopsitul oualor, lol.

 

Dl Miclea face o afirmatie care va starni o profunda revolat in randul celor direct vizati de aceasta lege!

Pe cand Abramburica nu stia cum sa mai incerce impiedicarea intelegerii acestei noi propuneri guvernamentale, cum sa dovedeasac ea cat de gresita este noua lege a educatiei, un alt fost ministru este de acord cu ceea ce include legea invatamantului, cu reformele aduse si mai ales eliminarea clanurilor din universitati!

corect

in ultimii anii nu poti profesa ca profesor daca esti prieten cu insperctorul scolar...noua lege va acorda sansa mai multor tineri sa profeseze si mai trimite la pensie mai multi profesori care nu isi mai dau interes...

lllllllllllllll

Daca e asa cum zice Miclea,e binevenita legea! Miclea mi se pare ok,in ciuda faptului ca e sub steagul pdl.Universitatile sunt blocate de "famiglii" mafiote,daca nu se scapa de astia,nu va exoista niciodata performanta in invatamant.Sunt sceptic,dar o incercare este mai mult decat binevenita,daca mai are vreo importanta inv superior!Daca esueaza...va fi la fel ca lipsa lustratiei(pastrand proportia..)..vom merge cu raul "inainte"....)

MUTL ZGOMOT PENTRU NIMIC!!!

Am convingerea ca indiferent cum se va schimba legea, tot clanurile vor conduce invatamantul universitar!!!

Cine credeti ca poate sa-i ia titlul de profesor universitar domnului Morega sau al d-nei Turcu Alcoolica?? Si ca ei cu miile prin universitatile din Romania!!

La legi noi.... tot noi!!!!

@cronos.

" La Famiglia" din invatamantul superior este doar un brat al CARACATITEI din invatamant.Numai in invatamat,caracatita mafiotilor este cu cateva brate .
Eu sustin aceasta lege si sunt bucuros ca in invatamant se va face un pic de ordine.

@ORD Legea este buna !! Aplicarea ei va fi dificila!!

din nefericire nu am citit legea dar ma intreb daca in actuala lege exista sanctiuni pentru evaluarile incorecte ale dosarelor de promovare/ doctorate ?

am "spicuit" legea

recunosc, nu am citit cu atentie toata legea !!!

@Cronos !

Legea INGRADESTE posibilitatea de a face abuzuri.
Daca acestea se prodfc totusi, intra in actiune codurile,penal,civil,comercial, dupa caz,deci se poate cere justitiei dreptate.
Poate masuri disciplinare si administrative ar fi trebuit cuprinse in lege,dar nu stiu acest lucru.

Legea educatiei=eliminarea clanurilor universitatare!

Un scop nobil si cu siguranta apreciat de studentii care au trecut macar o data prin dezgustul si ignorarea unui prfesor universitar!

hhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

Dispretul si batjocura unor ra.hati care nici macar materie nu stiu..eu am patit-o de curand!Niste guno.aie!

Legea educatiei = Eliminarea clanurilor universitatare !

Doamne, multi retardati stiu sa umble cu calculatorul. Numai pentru asta invatamantului romanesc ar trebui sa i se ridice statuie.

de ce insulti, domnule ?

asta te face sa te simti inteligent, deasupra celorlalti ?
Gresesti profund, caci valoarea trebuie sa ti-o recunosca ceilalti.

Un amanunt esential

Prin lege gastile de familie din universitati nu pot fi eliminate. De fapt, gastile de familie reprezinta doar una din probleme. Problema grava este a gastilor construite pe incompetenta. Pe acestea cu le eliminati? Ma asteptam ca in proietul de lege sa se stipuleze ca nu poate ocupa o functie de conducere, incepand de la sef de catedra, un universitar care nu are cel putin X articole ISI sau Y articole indexate in baze internationale de date sau Z citari (nu citatii), adica daca nu are o minima vizibilitate internationala.

 

sa nu fim naivi!! Legile sunt ptr prostime, clanurile si mafia se va descurca oricum....

Indiferent cum va "suna" legea, ea va fi incalcata !!!

Practic de pe vremea lui Miclea (in opinia mea cel mai bun ministru de pina acum) este stipulat ca iti trebuiesc nu stiu cite articole (ISI??) ptr a ajunge profesor si.... AU RAMAS DOAR PE HIRTIA SEMNATA DE MICLEA!!!
La citi profesori s-au facut din 2005 si pina acum ar fi trebuit sa avem o vizibilitate internationala de invidiat!! Dar promovarile au fost facute exact ca si pina a fi Miclea ministru....

Legile sunt orientative!!!!

nu suntem naivi

Stim foarte bine ca sistemul educational este un dezastru, iar raul facut timp de 20 de ani este foarte greu, daca nu imposibil, de indreptat. De ceea cred ca, noua lege a educatiei nu rezolva problema. Rectorii sunt preocupati numai de autonomia universitara si de asigurarea scaunelor lor si a protejatilor. Niciun cuvant despre calitate. As dori sa stiu de la domnul Miclea sau de la domnul Funeriu, cati angajati, cu titlul de doctor obtinut in strainatate, au universitatile noastre?. Sau cum se poate angaja o astfel de persona intr-o universitate din Romania?. Intreb acest lucru deoarece ocuparea posturilor de asistent sau lecor este o treba interna a universitatii.

@baswil ! Opinie !

O lege discutata de un timp bun cu populatia si sindicatele,cu conducerile universitatilor ,cu cercetatorii si specialistii pe domeniu si initiata de acestia,au inscrise si CONDITIILE DE ALICARE ale legii. Noua ni se da de stire doar punctual niste teme, din lege si nu o prezentare globala.
Familiile de profesori pot functiona linistit,dar in unitati diferite de invatamant. Parte de reglementari este atribuita compententei senatului universitatii.De acord cu observatia privind accesul la functiile importante stiintific din universitati.

Dear ORD

Eu cred ca, nu trebuie lasata la chermul senatului decizia participarii la concurs si a ocuparii vreunui post didactic din universitati, incepand chiar de la postul de asistent. Comisile pentru posturile de asistent si lector trebuie numite de minister, iar senatul doar sa ia act rezultatul concursului. Spun asta, deoarece raul a inceput de la ocuparea, prin "concurs", a acestor posturi. De fapt, aceste concursuri nu mai trebuie sa fie o treaba interna a universitatilor, ca sa nu spun a clanurilor universitare. Nu doresc sa generalizez, deoarece cunosc faculatati unde selectia s-a facut pe bune. Din pacate, putine.

De acord,Basil, dar....

...tendinta este de descentralizare,de autonomie, de responsabilitate a corpului profesoral,altfel pierzi gradul universitar, pierzi studentii care te vor evita la inscriere si...SALARIUL /STUDENT....DECI ESTI ATINS ...LA MALAI.
Fii convins ca legea este buna pe viitor si nu raportata la prezent. Aplicarea se va face pentru anul scolar urmator,cel mai devreme.

@ORD,

drumul spre iad este pavat cu intentii bune. Eu nu spun ca legae-i buna sau proasta. Spun ca-i perfectibila. Asta numai daca, cei care hotarasc tin seama de unele opinii. Nu poti sa faci o refaorma serioasa daca, prin lege, nu pui la baza promovarilor competenta. Nu poti sa faci o reforma a educatiei, daca prin lege nu stipulezi conditii clare de ocupare a posturilor didactice si a celor de conducere. Din pacate, reactia la schimbare este foarte puternica. Aceasta reactie vine chiar din partea gasitilor universitare. Eu cred ca autonomia universitara este foarte buna, dar numai dupa ce ti-ai asigurat universitatile cu un corp profesoral capabil sa inteleaga in ce consta aceasta autonomie si nu s-o foloseasca in scopuri personale. In virtutea acestei autonomii, au fost decimate planuri de invatamant si s-au creat norme didactice suplimentare pentru clientela grupurilor de interse. Ce autonomie universitara este aceea in care, de exemplu, la o universiate cursul la o anumita disciplina este de un semestru, iar la o alta universitate, acelasi curs este se doua semestre?. Este un exemplu punctual, dar este o metoda de a cerea ore suplimentare la alte discipline. Si asta pe banii nostri.

Invatamantul superior si cercetarea

Nici chestia cu ISI nu trebuie sa fie un factor absolut. Deja au aparut zeci de jurnale romanesti extrem de slabe care sunt in ISI sau vor fi in curand. Smecherii se orienteaza..; isi fac fituica locala jurnal ISI la rand cu cele mai bune jurnale americane, englezesti sau germane. Apoi publica acolo, se citeaza unii pe altii in coteria lor, si iata cum le creste factorul ISI ca fat-frumos. De exp. publica 10 articolase de cate 3-6 pagini in jurnalele lor si apoi se citeaza intre ei si iaca marii profesori universitari... Asta ca sa aiba la dosar nu stiu cate zeci de articole chipurile ISI. Un articol intr-un jurnal de top, international si cu circulatie internationala, face cat 100 de articolase prin jurnale locale, romanesti. Cercetarea "pe bune" si in jurnale de top ar trebui sa fie principalul factor in promovari, granturi, etc. si in impartirea (si finantarea) univ. Iar salariile ar tb. diferentiat in functie de clasa univ. De exp. un conf. de la o univ. buna poate fi de 3 ori mai bun decat un prof. de pe la cine stie ce butic univ.

Nu ma bag la ISI caci nu ma pricep; aveam impresia ce-i o evaluare internationala..

ceea ce este demn de semnalat este faptul ca desi este un criteriu el nu se respecta!!!

In Romania spiritul legio este mai puternic decit legea insasi!!!

si da si nu

Este adevarat ce spui. Totusi trbuie sa existe anumite criterii. Multe reviste romanesti sunt inscrie in baza ISI, dar nu toate vor primi un factor de impact sau, daca vor primi, vor primi unul extrem de mic. Prim urmare, se poate impune un factor de impact minim (in functie de domeniul de cercetare) dintre care numai un procent (sa zicem 20%) sa fie acumulat din revistele romanesti.

@ basil

Se pot face multe!!! Dar... probabil ca nu se vor face... iar daca se vor face.... nu se vor respecta !! De asta ne numim Romania !!!

Daca ar fi corectitudine ar trebui sa inceapa cu retragerea titlului de prof/conf tuturor cadrelor care au evaluat dosare de promovare si/sau doctorate si care au acceptat promovarile fara indeplinirea TUTUROR CRITERIILOR DE PROMOVARE!!

La legi noi ... tot ei vor evalua deci.... nimic nu se va schimba....

Dear Conors

Eu am facut mai de mult o astfel de propunere pe acest forum. Crezi ca aude cineva? Sau ca-i pasa cuiva? Pul...imea, vorba lui Nastase, trebuie sa-si vada lungul nsaului. Nu-i asa?. Din pacate, un mare *** s-a revarsat peste Romania.

Q.E.D.

IN ESENTA nimic nu se va schimba!!! Intelectualii uniersitari postdecembristi vor trai fericiti pina la adinci batrineti indiferent cum va fi legea.....

@basil !

Dupa cum am fost informat din ziare, se cerea ca universitatile sa fie clasificate in trei grade. Sper ca legea a si prevazut acest lucru fiindca nu se compara UB sau BB sau AI CUZA cu U. Goldis din Arad de exemplu nici prin cadre,nici prin dotare si nici prin programe.
Trebuie retinut ca legea se refera NUMAI LA INVATAMANTUL DE STAT si nu la cel privat.

ORD,

cine va face aceasta clasificare? ARACIS-ul? Mai bine sa ne lasam pagubasi. Cred ca o astfel de clasificare trebuie facuta de o agentie non-guvernamentala, de exemplu, Ad Astra sau alta. Cu siguranta, un mamut precum ASE-ul va fi in primele 10, dar ASE-ul nu publica mai mult de 5-6 articole ISI pe an. De asemenea, si universitatile particulare trebuie evaluate. Legea trebuie sa fie unitara pentru tot sistemul de invatamant. Numai ca marii profesori univ. din parlament sunt cadre de nadejde la universitatile particulare.

@Basil !

Guvernul face legi pentru sistemul public de scoli,universitati si cercetare. Sistemul de invatamant particular este de tip capitalist,,rezbeste cine poate,, atat ca sistem de invatamant cat si ca absolvent. Acolo promoveaza in viata si este viabil ,,nu tot omul,, ci cel COMPETEMT sistemului de valori din economia capitalista de piata,cu riscul falimentului acestor institutii.Selectia o face viata,activitatea, succesul sau insuccesul(uneori conjunctura).
Sistemul nostru de invatamant are inca piciorusele moi ca sa se poata ridica pe propriile picioare in sistemul de valori international.Fiecare universitate trebuie sa aiba un nucleu de oameni cuprinsi intr-un sistem de cercetare propriu universitatii,de stat ori privat, cu care sa ridice gradul sau de recunoastere stiintifica si de ierarhizare.Fiecare cadru didactic trebuie sa faca cercetare si sa publice rezultatul cercetarii in reviste consacrate,colodcvii,summituri,intalniri,publicatii de specialitate. Aceasta da valoare unei universitati. A preda si ati incasa salariul este o tema a lumii a treia,de subzistenta.

Re:@Basil.

Din ultima fraza cuvantul ,,ati,, este gresit. Cititi,,a-ti,,. Multumesc !
Multumesc frumos colegilor de forum cu care am dialogat decent,corect la obiect, pe acest important articol, CRONOS,BASIL, RN. O zi buna ,dragi colegi.

@ORD,

iata ca pe un forum pot sa apara nenumarate opinii care ar pura fi luate in seama. Ma bucur ca, cu cateva exceptii, toti ce-i care s-au aplecat asupra subiectului, au avut cel putin cate o opinie, pro sau contra. Cred ca acest lucru este esential.

@basiil...Sunt multe ce s-ar putea face dar ma tem ca romanasii sunt f. "inventivi"

Impostura si semi-profesionalismul nu sunt doar in RO; de exp. exista unele jurnale f. slabe ISI sau care vor deveni ISI curand, turcesti, unguresti, etc. Si eu zic ca ISI e bun si tb. folosit, dar cu discernamant. Ma tem insa ca daca vrei ca promovarile la prof. univ. sa fie facute doar daca respectivul are cel mult 20% din ISI in jurnale romanesti, vor ramane zecile de univ. fara cadre didactice...Asta e rezultatul a zeci de ani de promovari pe pile, pe "vechime", de lipsa de creativitate si vizibilitate internationala. Eu zic ca pt. moment, cat exista un anumit corp profesoral (care nu se poate schimba peste noapte), universitarii sa ia un salariu de baza uniform, nu exagerat de mare, si in plus, la cei care fac cercetare valoroasa, publicata in jurnale ISI, sa li se dea mai multi bani. Chestia cu "studentii" si in general partea didactica, manuale, carti, etc. sa fie doar pe planul II, nu te prea poti baza pe parerile studentilor in promovarea cuiva. Studentii sunt in majoritate destul de slabi, sau chiar f. slabi, si evident ca vor da calificative pro-aste profesorilor seriosi care dau note "pe bune".

Mda...

Or sa dispara clanurile bazate pe familie si or sa apara clanurile formate din membrii partidului de guvernamint...
In loc sa interziceti pe baza de rudenie ar fi trebuit sa promovati pe baza de competenta.
Dar e mai usor sa interzici en-gros decit sa muncesti la stabilirea si aplicarea de criterii de competenta, nu?
Nu ne invatam minte...

 

@RN !. Cu politizarea institutiilor de invataman NU SUNT DE ACORD ,trebuie sa sie ingradite aceste tentative !

Eu nu-mi dau copilul la universitate POLITICA ci la una de profil. Sunt univesitati de studii politice pentru doritori. Pentru plasamente politice in corpul profesoral nu cred ca este aplicabil acest principiu deoarece oricare cadru didactic isi doreste stabilitate pe post nu ,,emigrare politica,, sau plecare la schimbarea guvernului. Boc cere incadrare pe baze de COMPETENTE PROFESIONALE,dar nu-i este ingradit dreptul de a avea optiuni politice nimanui.In scoli nu mai sunt,,Organizatii de baza politice,,!

Invatamanul superior

Legea ar trebui sa prevada si faptul ca daca nu publici articole cotate ISI nu ai ce cauta in invatamantul universitar. In acest moment sunt foarte multi profesori, conferentiari, etc... care nu au marcar un articol cotat ISI. Promovarea ar trebui sa se faca doar pe acest criteriu. Nu ar trebui sa poti ajunge conferentiar daca nu ai publicat un numar de x articole ISI. Nu se poate ca intr-o facultate, cu peste 50 de cadre didactice, numarul de articole ISI sa fie de 2-4 pe an. Va rog sa studiati rapoartele de cercetare, de la toate facultatile de stat, si sa vedeti ca ceea ce afirm este profund adevarat. ISI sau acasa. Sa fie promovati tinerii care sunt capabili sa faca cercetare.

 
 

 

llllllllllllllllllllll

Nu-mi place bashe! Dar deloc!Un smecher care ne-a prostit sa-l votam! Dar sa fim fericit ca a realizat ca nu e bine cum e !Putea s-o lase asa cum e!Sa-si aleaga alt camp de batalie politica!E bine ca ,asa needucat cum e ,s-a gandit ca ,totusi,ar fi bine sa nu mai apara rateuri ca el!Macar pentru asta ,si il felicit!Da.i doamne pacatosului mintea de pe urma..Daca vad taberele,vad si "directiile" Prefer cu Miclea,Vlaston,decat cu Abramburica,Aurica Bondrea,Maghiar,Marga..

seitani sunt cu totii..

Da,se pare ca au "intors-o" ca sa schimbe famiglia biologica cu..famiglia..ideologica -membrii de partid-(care se presupun ca nu fac parte,de regula,din acceasi familie bio!)..trebuia sa nu ma grabesc cu textele si sa ma prind ca e o alta smecherie marca Bashe!Daca in continuare incompetenta nu este un motiv de eliminare din sistem..e rau!Din pacate poopinkoorismul care te duce inainte in ierarhia partidelor te duce inainte si in ierarhia universitara..traiasca copy-pasteul si impostura!Traiasca Maria Sa,Aurica Bon-dreaku I-ul!

@uilonam (Manoliu)

Era necesar pe forum,acum,chiar de un HAULITOR. Ce distonanta faci cu restul forumistilor. Nu sesizezi ?

COMISIILE BASESCU-HITLER nu se ocupa de 6 ani de invatamant?Dar, cheltuie mai multi bani decat parlamentul romaniei.

Vorbim de invatamant si comisii PREZIDENTIALE Basescu sau eu trebuie sa scriu ce vrei tu?
Eu scriu ca sunt o fiinta informata, dar tu ce vrei acum?
Sa scriu de BASESCU S-A DUS LA BAIE, A FACUT ka ka pe legea de marirea salariilor profesorilor cu 50% si pe urma a tras apa.
Tu cine esti?
Profitor din vanzari ANTERIOARE?
Student RUS- MOLDOVEAN-UCRAINIAN adus la studii gratuitedar.
FMI zice aruncati romani afara din serviciu si angajati straini.
Se executa.
Guvernul BOC-HITLER-BASESCU arunca peste 200 000 de romani afara din serviciu, romani care au credite la banca, copii sau parinti in varsta bolnavi si anunta ca a pus la dispozitie 10 000 de locuri de munca pentru straini.
Si tu despre ce vorbesti?
oricare cetatean roman poate sa dea examen pentru obtinerea permisului de conducere oeri de cate ori este nevoie, dar un copil si tanar cetatean roman , nu are dreptul decat la doua examene pentru admitere la liceu ori pentru obtinerea diplomei de bacalaureat si sunt condamnati la MOARTE IN STIL JIDANESC AMERICAN, adica mergand pe strada sau stand in casa, fara serviciu, salariu, ajutor social, pensie si altele.
Zat, cu ciuma ta BASESCIANA.
Ai vazut filmul : Mutant Chronicles priveste fiinta umana cum asteapta sa vina MUTANTUL SA-L UCIDA, este acelasi lucru cu ce se intampla acum in romania COLONIE JIDANEASCA.

Sa ma fereasca Dumnezeu ....

.... de mintea ta,de ideile tale, de logica ta, de NERVII TAI.

Pai daca un fost Ministru

vorbeste de clanuri in universitati ce dovezi sa mai aducem ca sa demonstram ca invatamantul este la pamant.

Va felicit d-le Miclea pentru curaj. Sa speram ca incetul cu incetul se va forma o masa critica care sa-i indeparteze pe acesti smecheri din invatamant, ca prea si-au batut joc de el.

 

Problema este mult mai grava

Aceste clanuri universitare reprezinta o adevarata caractita. Ele nu sunt construite obligatoriu pe grade de rudenie. Solutia eliminarii lor nu este un simpla, iar un paragraf al legii nu poate rezolva problema. Trebuie sa tinem cont de faptul ca aceste clanuri, pe langa angajarea in universitati a rudelor(poate unele sunt competente, nu vreau sa fiu mai catolic decat papa), au promovat, in cardasie cu unele comisii din minister, pe posturi de conferentiari si profesori indivizi care acum detin functii de conducere in universitati. Aici legaturile sunt de alta natura. Prin urmare, trebuie facuta o lege care sa puna la baza competenta si sa nu lase nise pentru incompetenti si impostori. Altfel, facem legi numai ca sa ne aflam in treaba.

Gura pacatosului adevar graieste ...

Adevarate clanuri in invatamantul romanesc. Cum ajungeau altfel Boc si Udrea profesori universitari ? Unde mai pui ca mei repede era sa ajunga Basescu academician decat mafiotul Voicu ministru de interne. JOS MAFIA !

Pe intinsul tarii, unde te intorci, dai peste fiefuri si clanuri ! Nimic in teren nu povesteste despre o structura statala unitara ! Suntem impartiti, divizati, invrajbiti in cnezate si voievodate,

iar capitala... Kabul este locul de convergenta al plocoanelor vasalitatii. Nu avem nimic de invidiat Afgansitanului si organizarii sale tribale, nimic de ravnit din ograda Yemenului, daca nu cumva jambiya de la braul gospodarului.
In treacat fie spus, dupa unii si Yemenul - azi piatra seaca - ar fi fost odinioara infloritor. Unii specialisti, aici intre stanci sterpe, localizeaza geografic un Paradis Pierdut.
Gura de Rai, Picior de Plai...

 

@T. basilic - clanuri, cnezate si voievodate

Pai e mai bine asa cu compartimente etanse...
Ca sa devenim din nou Dacia Felix sau Arabia Felix si sa atingem doar in parte "Paradisul Pierdut" trebuie sa strabatem "desertul" care ne inconjoara... au trecut 20 de ani si se pare ca in curand vom atinge groapa de potential.
Prin similitudine, israeliti si primele comuniati crestine s-au intarit tot in desert.
Cu Kabul este o alta poveste... nu cea de la Cahul.

CONSILIERU....LU' PESTE

MICLEA ASTA L-A PROSTIT PE MATROZ SI CU CELE 40% "RATEURI"
ar trebui iesit in strada...

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor