Articol citit de 13853 ori
Cum e Turcul și...pistolul, spunea un vechi proverb bătranesc.
Pe timpul dicaturii comuniste se spunea că toate bune și frumoase in teorie dar aplicarea ideilor comuniste in pratică nu ar inseamna altceva decat moarte curată. Toți spuneau: teoria ca teoria dar practica te omoară...
Citind articolul, rămai stupefiat de modul cum unii iși arogă o anumită "cunoaștere" la nivel intelectual in relațiile cu semenii. Mă intreb cum este posibil, mai ales cand acea persoană a fost ministrul educației, să nu cunoască cel mai elementar sens atribuit noțiunilor expuse in dialogul cu ceilalți? A nu cunoaște cel mai elementar sens al conceptului empiric sau al sensului sintagmei argument logic, utilizandu-le doar de dragul de-a "părea să ai aerul unui intelectual" este foarte grav, mai ales atunci cand inteligența se simte insultată pană la refuz. Nu mă refer aici la inteligența "ziaristică" care joacă, imitand, după cum i se cantă...
Cand astfel de miniștri incearcă să-și expună "capodoperile amalgamului ininteligibil" al nivelului lor de cunoaștere, cred că ar fi bine, mai intai, să-și insușească pe deplin sensurile conceptelor utilizate pentru a le permite, astfel, să-și facă diagnoza propriei lor cunoașteri și gandiri. Abia după un astfel de exercițiu intelectual se va putea ințeleage importanța vehiculării valorilor ridicate la rang de CUNOAȘTERE. Asta, așa, ca să nu mai fie nimeni oripilat de potențați intelectuali ce stalcesc și fac rușine sensului conceptului de EDUCAȚIE in general.
A vorbi rar, cursiv, inteligibil, cu respect față de tine insuți și față de cei cu care ai intrat in dialog nu este o rușine, dimpotrivă este o mare valoare și onoare in același timp, cat și expresia unei inteligențe rafinate utilizate doar atunci cand trebuie și atat cat trebuie. A improșca cu lături, atunci cand nimic nu ai a spune, este departe de-a fi vreo valoare intelectuală.
De obicei, se spune că orice argumentare frivolă, de prost gust, este o dejecție a impertinenței pe care OMUL ințelept o numește arma prostului și nicidecum expresia intelectualului avizat.
S-auzim numai de bine,
Ariana din Carpați
In guvernul CIOLOS,se impun URGENT doua remanieri: Toba si Curaj !
Sper sa o faca inca in ncursul acestei luni, altfel.... va avea ratari in guvernare,chiar in punctele sensibile.
ciolos nu are curaj sa schimbe toba
prioritatea lui acum este sa schimbe legea electorala nasita de usl
Realitatea din spatele vitrinei
@ Miclea
D-le profesor,
Spuneti, la un moment dat, ca "Principala noastra problema nu e curriculumul, ci calitatea slaba a prestatiei profesorale".
In universitatea unde functionati (UBB Cluj-Napoca) sunt indivizi care au ajuns in varful piramidei, printro suveica 100% mafiota. Grosolani, unii mai au si probleme cu moralitatea, predau foarte prost, dar si-au angajat o clientela care functioneaza ca masinarie de vot. Nu e un caz singular.
De aceea, imi permit sa va corectez: "Principala noastra problema calitatea slaba a prestatiei profesoral-didactica si, fireste, a curriculumului" (un curriculum poate fi prost, oricat de frumos ar fi, daca studentii nu asimileaza).
Cunosc bine mai multe astfel de cazuri. In sistemul mafiot de sub acoperisul statului, acei profesori care predau foarte bine, au introdus si explicat foarte bine si ultimele noutati, n-au probleme nici cu moralitatea publica si privata, acestia au fost marginalizati, umuliti, ignorati. Nimeni nu poate face nimic, in institutia publica, impotriva mitocanilor mafioti, care au puiat clone.
Atunci, cu exceptiile de rigoare, cum sa gasim profesorii cei buni ?
Bun interviu !
@ ORD - Ati uitat-o pe Catastrofa LIPĂ, care a fluierat in Biserica, cum nici Tokes n-a indraznit !
E bun rautaciosul asta de Miclea!
Omul asta este foarte destept, creativ, are indrazneala si caracter. Exact ce lipseste Invatamantului romanesc, de la vladica la opinca, exact ce se intalneste azi din ce in ce mai rar in biata tara.
M-am saturat de ministri neica nimeni sau de "celebritati" mediocre pusi de partide, de smecheri care ne pacalesc (precum actualul, care m-a pacalit si pe mine cand a mimat reglementarile privind doctoratul). M-am saturat de indivizi care nu sunt nici suficient de capabili si nici devotati, pusi la carma Invatamantului, si nu numai.
Domnul Iohannis, daca vrea sa faca ceva bun si durabil in domeniul educatiei, ar trebui sa treaca peste bobarnacele cam dure si rautacioase pe care Miclea i le-a aplicat si sa-i foloseasca inteligenta.
Ce vorbesti domnule ?
Tov. Curaj e implicat in vreo 10 functii de conducere de prin sistemul educational romanesc , prin cam toate institutele si academiile. N-a ratat-o nici pe aia infiintata de Oprea de unde ia o suma frumusica. Acum, serios vorbind, nu stiu unde l-a gasit Ciolos pe asta dar eu nu as alege niciodata un om care are scris in CV ca detine simultan n-spe functii. Asta imi arata ca am de a face cu un politruc, birocrat si in general unul care nu stie sa faca nimic bine.
I-a fost recomandat de Academia infiintata de ...
...Oprea! Daca va uitati bine, veti vedea ca se invart in cerc. Unul este Sef de lucrari de Doctorat, altii sunt doctoranzi care devin apoi ministri cu sarcina de-ai acoperi pe toti. Si cu totii sunt acoperiti sub umbrela serviciilor! In fond ce este Academia lui Oprea?
Concluzia este ca acest Ministru cu nume nepotrivit, CURAJ, trebuie schimbat numaidecat. L-am urmarit in emisiunea Elenei Vijulie la Digi 24 si dupa 15 minute de emisiune am realizat ca omul acesta nu are ce cauta la Educatie. Poate doar sa-i salveze pe plagiatori! Spunea ca Ministerul nu poate juca niciun rol in afacerea Doctoratelor plagiate deoarece Universitatile au autonomie. Ce vorbesti Dle? dar, Legile prin care se stabileste strategia in Educatie cine o face? Guvernul, ministru de resort nu au niciun rol? Atunci nu mai avem nevoie de el.
Pe de alta parte, urmarind-ui CV-ul, asa cum spunea nu coleg de Forum, te ia cu durere de cap! Cum poate un om sa fie implicat in atatea functii si sa fie si eficient?
Aut, Dle Curaj! Merge-ti la cercetare si la Academia lui Oprea. Dl Ciolos nu avea de unde sa-i cunoasca pe toti, in mod sigur i-au fost recomandati de cineva. Cineva din cercul acela care actioneaza discret, la umbra ...noptii!
Tot un cilonar. Cat a fost ministru de ce nu a facut reforma?
Sa nu-mi spuneti ca nu l-a lasat careva; era cel mai tare pe tarla.
E usor sa chibitezi, de pe margini, "eu as face", asa trebuie facut", etc.
De ce n-ai facut TU cand ti-a fost randul?!
Pai a facut, Pactul pentru educatie si analizele..
...aferente pentru Basescu, el le-a facut. Si in baza Pactului semnat si insusit de toate partidele, a venit Funeriu si a inceput reforma, dar multora nu le-a placut cand gunoiul a inceput sa fie scos de sub pres si i-au dat in cap, sa-l puna din nou la loc. Si l-au pus!
Daca Funeriu in 2 ani abia a reusit sa inceapa reforma si l-au oprit iute sa nu faca prea mare prapad in sistemul "abramburist", ce putea face Miclea intr-un an sub antireformistul Tariceanu? Acum avem "diagnoza riguroasa - Raportul Romania Educatiei, Romania cercetarii", atunci nu era. Acum avem o baza de plecare pentru reforma, de ce nu o continuam? Nu putem compara conditiile de atunci si de acum. Atunci aveam un guvern politic, acum e unul tehnocrat.
Da ! pare a fi o analiza interesanta. dar
1. D-l Miclea trebuie sa ne spuna pe ce baza a obtinut titlul de profesor in 1996, avand in vedere ca a obtinut titlu de doctor in 1995.
2. O analiza care incepe de la finantare este sortita esecului.
3. In inv. din Romania situatia este la limita superioara a dezastului. Nu se mai poate face nimic. Oamenii din functiile de decizie sunt compromisi in totalitate. Statistic vorbind nu ai cu cine sa faci treaba. Din pacate si cei tineri (in jur de 40 de ani) sunt la fel de compromisi.
4. Pe de alta parte,situatia din inv. trebuie integrata in ecuatia numita situatia din Romania. Nu poti sa faci o analiza a inv. fara sa tii cont de faptul ca Romania nu este capabila sa integreze rezultatele din invatamant. Aici nu trebuie sa ne fie teama sa spunem clar si fara echivoc - CORUPTIA generalizata reprezinta cancerul din Romania ajuns in faza terminala.
fals
Este exact invers. Si-a luat doctiratul in 1995 si a devenit profesor in 1996. In plus, pe vremea aceea, erau multi profesori fara doctorat (un lucru deloc normal). http://psychology.psiedu.ubbcluj.ro/files/cv/mircea%20miclea/CV_MM_pt_facultate_ro.pdf
iata un visator pentru natiune
iata un visator capabil sa implineasca visuri marete pentru natiunea noastra !
luati-l pe prof. Miclea si puneti-l in fruntea Educatiei !
dati-i toata libertatea si energia de care are nevoie !
asta-i omul potrivit, taman bun de pus in fruntea ministerului !
daca vrei binele tarii , il iei pe omul asta CU FORTA daca altfel nu se poate si-l pui in fruntea tarii, in fruntea Educatiei, spre binele poporului si natiunii !
astfel de oameni nu ajung in fruntea tarii doar pentru ca paradigma in care ne scaldam implineste visuri mediocre, ingropind visurile natiunii !
luati-l pe omul asta si dati-i de visat visuri marete pentru natiune !
e tocmai bun pentru a vitaliza natiunea !
avem nevoie de astfel de oameni ca de aer !
_______________________________________________
asta e treaba pe care trebuie s-o faci, Ene, sa cauti visatori pentru natiune!
sa cauti oameni care au capacitatea si viziunea sa duca natiunea la un alt nivel si sa-i prezinti natiunii , exact pe calapodul si cu forta cu care ne-ai "prezentat" virtutile "doua tururi"-lor !
daca poporul va avea in fata oameni ca Miclea, pentru fiecare minister, ii vor vedea mai clar pe ministrii in functie !
vor avea cu ce sa compare , dindu-si seama daca e gresita directia in care ne indreptam !
tocmai pentru ca n-au modele, toti ministrii sint o apa si-un pamint pentru majoritatea cetatenilor !
cauta visatori pentru natiune, asemenea prof Miclea ca sa stie poporul la ce sa se raporteze in orice moment !
acest interviu este un demers extraordinar, ii sustin continuitatea cu toata forta mea, mica da' toata !
@online, FELICITARI pentru acest comentariu!
Ieri am avut uncomentariu critic la adresa Dv-stra, astazi va laud cu toata fiinta!
Intradevar asta trebuie facuit. Si nu doar la Educatie, ci in toate situatiile din Guvern, pentru a porni in sfarsit pe calea cea buna!
Interesant domnu' Miclea asta,
fost ministru al educatiei pentru un an in guvernul Tariceanu, comenteaza de pe margine ca un roman adevarat, scuipand seminte. Nu prea stiu unde a citit chestia asta cu ganditul adanc la Caragiale, dar nu prea e in masura sa comenteze, el care a avut posibilitatea sa reformeze invatamantul ca ministru si a preferat sa dea bir cu fugitii in 2005, pretextand ca nu i-a fost alocat bugetul pe care l-a cerut. Sa fim seriosi, a primit vreun ministru in tara asta, vreodata, banii considerati necesari? In plus, daca va uitati cum a cheltuit banii atunci si ce masuri propuse a reusit sa realizeze, o sa vedeti ca toate se rezuma la invatamantul preuniversitar si universitar. Or, m-am saturat de indivizii astia care trateaza absolut separat etapele scolii romanesti, de parca un copil nu traverseaza succesiv toate stadiile si succesul in viata nu depinde de educatia lui de pana la 18 ani.
...
"pretextand ca nu i-a fost alocat bugetul pe care l-a cerut. Sa fim seriosi" ,
chiar si-n scmbutrei e bine sa ai principii !
Oamenii au fost prosti de mii de ani.Au pus caii inainaintea carutei
Nu era nevoie sa fii "profesorul universitar dr. Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei." pentru a descoperi acest lucru.
Orice prost obisnuit, fara titluri il stie.
O natiune care nu investeste serios in educatia tinerelor generatii
este sortita ignorantei, saraciei si sclaviei - O tara nu poate progresa cu chelnerii indoiti de spate
"Prostia e mai periculoasa decat plagiatul". Cum de nu m-am gandit
la asta? Era suficient sa ma uit la dr Viorel si sa inteleg ca "prostia e mai periculoasa decat plagiatul".
Mai ramane sa stabilesc in ce relatie de hierarhie se gaseste minciuna, fata de plagiat si porstie :)))
Cred ca comentariile specialistilor de la Antena3 sau a socialistilor imi vor fi de mare utilitate :)))
Gargara politica
intr-un domeniu atat de sensibil al Romaiei actuale.
Nu stiu cum se face, dar toti cand sunt pe dinafara stiu ce trebuie facut, inclusiv dupa ce au avut posibilitatea sa ne demonstreze ca au facut ceva.Au mai fost din astia care stiau si criticau(Ilie Serbanescu) si nu au facut nimic, dar ne poate explica ex-mistrul Miclea, de ce el nu a obtinut 6% din PIB ?
Insa cel mai mult as vrea sa aud o justificare in ceea ce priveste performantele unui cadru didactic.Va dau un caz concret: avem invatamant de masa, insa la orase, unele scoli isi aroga dreptul de a selecta elevii prin examen/concurs, in timp ce la tara, unde multi nu au cu ce si pe ce sa scrie, nemaivorbind despre conditii minime de hrana, trebuie sa invete acelasi numar de clase.Este stiut ca majoritatea de la tara, fara posibilitati materiale (pentru ca aici nea adus politicul, nu au vrut ei, taranii), multi elevi termina cu studiile dupa clasa a 8-a, pentru ca atatea clase se invata la scoala din comuna. Cu astia ce te faci d-le ex-ministru, cum realizezi cu ei invatamantul de masa, cum ii obligi sa-si completeze studiile? Cum poti baga cele 2 categorii in aceiasi oala ?
Va bateti joc de viitorul tarii doar pentru ca voi, politicienii, considerati ca e mai usor de prostit un popor needucat.De aceea, haideti sa nu mai votam niciun om politic, la niciun nivel de scrutin si o sa avem si noi sanse mai mari.Deja sunt localitati in care acest lucru se vede, doar pentru ca au primari independenti.
O completare
la criterii de performanta: acelasi profesor are in clasa si elev la olimpiada si corigent la materia sa.Cum va fi el evaluat?
Mai bine punti accent pe ordine si disciplina !
Cum va explicati ca voi, cei ce conduceti sistemul, sanctionati profesorii pentru un repetent; dar cum sa-l inveti carte daca el nu prea vine pe la scoala, sau daca-l vezi vorbesti la el degeaba, efectiv nu vrea sau nu poate ?!
Exista o solutie si pentru asta!
Clase constituite dupa valoarea elevilor. Elevii buni intr-o clasa, mediocrii in alta si cei slabi in alta. Candva s-a aplicat sistemul si a dat roade. Evident profesorii care lucreaza cu clasele slabe ar trebui sa fie cei mai apreciati. Daca reusesc sa aduca repetentii la nivel de mediocru sau chiar la nivel olimpic, trebuie apreciati. Iata un criteriu de salarizare!
Sau pot fi clase la gramada, iar cine e olimpic, sa poata absolvi 2-3 clase intr-un an, eventual dand diferente la restul materiilor, ca sa nu se plafoneze cu corigentii. Pentru fiecare astfel de elev promovat la o clasa, cateva gradatii la profesorul respectiv la leafa. Si numa' pentru un an. Ca altfel se lasa pe tanjala si nu mai da randament. El an de an trebuie sa aiba ca obiectiv ridicarea nivelului clasei pe care o pastoreste si in functie de asta, ii creste leafa, ii ramane aceeasi sau i se taie. Ca s-ar putea sa fie si clase care in loc sa mearga inainte, dau inapoi. Insa cine ar vrea asa ceva? Ar insemna sa munceasca cu elevii si cine mai face asta in invatamantul actual?
doar un sfert ??? sunteti muuuuuult prea optimist !
La estimarea dvs. privitoare la renuntarea la un sfert din scolile doctorale si din conducatorii de doctorat, as avea si eu un raspuns. Sunteti mult prea optimist, d-le profesor. Daca dorim ca pregatirea profesionala in cadrul doctoratului sa ne ridice la cel mai inalt nivel profesional in lume, pentru un real prestigiu si o reala vizibilitae, atunci trebuie sa desfiintam cam 50% din scolile doctorale si sa concediem 90% dintre conducatorii de doctorat. Daca vrem ca pregatirea doctorala sa ne umple de titratzi semi-analfabeti in domeniul lor "profesional", atunci nu trebuie sa ne mai ostenim deloc cu desfiintarea. Chiar si in domeniile stiintifice cele mai de succes din Romania domneste un diletantism dezamagitor si o lipsa de simtz autocrtic depasita doar de dorinta de a primi cat mai multi bani publici pentru cercetari care, in cel mai bun caz, au valoare doar formala, fara vreo valoare practica pentru progresul imediat al Romaniei. Va bsugerez sa propuneti sistarea imediata a sistemului de acceptare la doctorat pentru acoperirea unui numerus clausus de studenti cu finantare de la bugetul public. Va sugerez sa cereti impunerea indeplinirii si a unor conditii de realizare a unor cercetari cu valoare practica directa, fiindca acestea ascund, oricum, probleme fundamentale de rezolvat. Iar pentru acestea din urma, va sugerez sa cereti finantare majoritara din surse private, interesate in aplicarea directa a cunostintelor dobandite in cercetarea doctorala. Numai asa vom inregistra un progres real al Romaniei, crearea premiselor dezvoltarii sale spre iesirea urgenta din saracie si o vizibilitate care sa serveasca interesul national cu predilectie si nu interesel private ale catorva.