Ziare.com

Mircea Miclea: Proiectul "Romania educata" e o colectie de pareri. Sa vii dupa 4 ani cu teme de discutie, nu cu solutii strategice e cam putin Interviu

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Joi, 06 Decembrie 2018, ora 19:40

   

Mircea Miclea: Proiectul "Romania educata" e o colectie de pareri. Sa vii dupa 4 ani cu teme de discutie, nu cu solutii strategice e cam putin Interviu
Proiectul "Romania educata" propus de presedintele Klaus Iohannis este sub asteptari, plin de truisme, formulari vagi si "banalitati solemne", iar unele aspecte propuse ca noutati sunt idei vehiculate de multa vreme, afirma prof. univ. dr. Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, prof. Mircea Miclea a analizat proiectul prezidental: "'Romania educata' e o colectie de pareri, o doxologie (...) Sa vii dupa 4 ani de mandat cu teme de discutie, nu cu solutii strategice e cam putin".

Totodata, fostul ministru a aratat care ar trebui sa fie masurile de la care sa plece redresarea invatamantului, inclusiv dreptul scolilor de a angaja si concedia profesori.


Presedintele Iohannis a lansat programul "Romania Educata". Considerati ca acest demers era necesar si arata el ca rezultat al unei cercetari temeinice de doi ani de zile?

Orice discutie despre educatie e binevenita, pentru ca ea promoveaza aceasta tema in constiinta publica. Sincer, proiectul propus este sub asteptari. E plin de truisme, de "banalitati solemne", cum ar spune Hegel.

Cititi, de pilda, obiectivele sectoriale pentru invatamantul superior, pagina 43, si veti gasi conceptele si limba de lemn tipice unui functionar de nivel mediu. Intepenire in proiect.

Alte lucruri sunt propuse ca noutati, cand, de fapt, sunt idei vehiculate de multa vreme: tezele unice, bacalaureatul diferentiat etc.

Ceea ce apare ca scenariul 2 pentru invatamantul preuniversitar, cu liceul de 3 ani si probe transdisciplinare de admitere la liceu, de pilda, a fost deja implementat in varianta initiala a Legii Educatiei Nationale (art. 23, art. 74), inca din 2011, chiar daca aceste prevederi au fost imediat anulate de Ponta-Andronescu.

In plus, s-a regresat de la solutii concrete la solutii vagi. De pilda, in varianta initiala a LEN, art. 66 stipula: "disciplinele optionale au o pondere de 20% in planurile cadru din invatamantul obligatoriu si 30% in cele pentru liceu".

Acum, se prefera formularea vaga: "cresterea numarului de optionale, precum si a puterii de decizie a elevilor in stabilirea disciplinelor urmate". Nu vad niciun progres sa treci de la precizie la ambiguitate.

Proiectul merge pe doua scenarii, dupa cum spuneati, si propune cateva noutati, cum ar fi introducerea portofoliului educational sau a modelului american al colegiului universitar. Care considerati ca sunt propunerile pozitive si care sunt erorile din programul presedintelui?

Cand propui doua scenarii pentru invatamantul preuniversitar, care sunt mutual exclusive, adica daca aplici unul nu il poti aplica pe celalalt, inseamna ca nu propui nicio solutie. Propui o tema de discutie.

Adesea, ceea ce se propune in "Romania Educata" sunt teme de discutie, nu solutii strategice. Dupa 4 ani de mandat sa vii cu teme de discutie in loc de solutii, eu cred ca e cam putin.

Portofoliul educational apare deja in LEN, cititi va rog art 74, alin2., varianta initiala. Ideea de a redenumi scolile postliceale colegii a fost deja vehiculata de Andronescu. Nu e nimic rau in asta, dar simpla schimbare de denumire nu e o schimbare de calitate.

Asadar, as spune ca e o idee buna a programului presedintelui de a sustine scenariul 2, dar nu pot spune asta pentru ca el sustine si scenariul 1! As spune ca e o idee buna introducerea portofoliului educational, dar e deja o idee veche, stipulata.

As spune ca si transformarea scolii postliceale in colegiu suna bine, dar o noua denumire nu creeaza o noua calitate.

Ce e fezabil, ce e pura teorie? Eu, de exemplu, vad un cerc vicios: cine sa educe profesorii care trebuie sa faca un nou tip de educatie cat timp invatamantul superior e la pamant?

Remarca e corecta. Din pacate, "Romania educata" nu e nici macar "pura teorie", ci o colectie de pareri, o doxologie. Va pot spune reteta unei doxologii. Se iau mai multe grupuri de oameni de buna credinta si se discuta cu ei. Se consemneaaza ideile lor, daca e posibil in termeni vagi, cu atat mai bine. Se pun toate intr-un document.

Grupurile isi vor regasi ideile si vor sustine documentul, pentru ca sunt multumite ca si parerea lor e acolo. Asa creezi o doxologie modesta, dar cu sustinere publica.

Revenind la concret, cred ca trebuie inceput cu evaluarea tuturor universitatilor care ofera programe de pregatire initiala a profesorilor, asa-numitele DPPD. In urma evaluarilor se retrage dreptul celor slabe sa mai pregateasca profesori.

Apoi, identifici profesorii foarte buni din invatamantul preuninversitar si ii transformi in mentori. Si numai dupa un an de supervizare din partea acestor mentori, le dai dreptul celor pregatiti in DPPD-uri sa profeseze.

Plata profesorilor ar urma sa se faca in functie de rata de angajare si promovabilitatea elevilor. Cum evaluam profesorul de desen, muzica sau orice profesor de la o disciplina care nu are reflectare directa in rata de angajare?

Cariera didactica e cea mai vag tratata tema din "Romania Educata". Multe vorbe, putine idei. Plata profesorilor trebuie sa se faca diferentiat, in functie de performanta lor profesionala.

Asta inseamna sa stabilesti criterii de performanta, pentru fiecare disciplina si ciclu de studii. Aceste criterii sunt diferite, si multiple, nu numai angajarea si promovabilitatea elevilor.

Apoi se face o evaluare anuala a acestor criterii. O evaluare tip 360 de grade, in care, pe baza criteriilor mentionate, profesorul se autoevalueaza, apoi e evaluat de directorul scolii, apoi de elevi (sau parintii acestora, cand ei sunt mai mici), apoi de catre colegii de la cercul metodic.

Se poate face si un software care sa usureze coroborarea evaluarilor. Ce va spun e practica curenta in corporatii, se pot lua multe idei si proceduri de acolo. Si abia dupa ce am folosit aceste evaluari pentru dezvoltarea personala si profesionala a celor evaluati, le folosim pentru salarizarea diferentiata.

Noua forma a admiterii la liceu ar urma sa includa si un examen psihometric.

Testele psihometrice sunt utile, dar ele sunt niste scule. Trebuie utilizate cu atentie, pentru scopul adecvat. Nu trebuie fetisizate. Mark Twain zicea ca e prost cel care are in mana un ciocan si vede peste tot cuie.

Dincolo de teste, admiterea pe baza combinarii rezultatelor la tezele unice cu media pe anii de studii si cu nota la examenul de la liceu e fezabila. Dar hai sa ne centram pe invatare, abia apoi pe evaluarea ei!

De pilda, ce planuri individuale de invatare au facut profesorii pentru elevii lor, cate feedback-uri concrete le-au dat, cum au monitorizat implementarea lor. Acestea sunt cateva elemente prin care optimizezi invatarea si, in acelasi timp, poti evalua prestatia unui profesor, daca tot am vorbit despre ea.

Noul - vechi ministru al Educatiei este dna Andronescu. Pentru unii e o veste rea, avand in vedere "palmaresul" domniei sale din mandatele anterioare si din Parlament, pentru altii e o usurare, avand in vedere ca macar vorbeste corect romaneste, ceea ce in ultimii ani n-am mai vazut la titularii Educatiei. Cine are dreptate si ce asteptati de la mandatul dnei Andronescu?

Evident, doamna Andronescu e mult mai coerenta decat predecesorii sai recenti. Din pacate, pana acum, dansa a fost coerent antireformista. Acum este la inceput de mandat si e corect, asa cum oferim oricui prezumptia de nevinovatie, sa-i oferim prezumptia ca are determinarea sa schimbe in bine sistemul. Vom vedea ceva face.

Daca e un aspect asupra caruia avem aproape consens in Romania, acesta este ca Educatia se afla intr-un mare impas. V-am intrebat la fiecare interviu, va intreb si de aceasta data: care credeti ca ar trebui sa fie principalele masuri pentru un inceput de redresare?

Ar fi multe de facut. Acum ma rezum la trei.

1. Ar trebui filmate lectiile celor mai buni profesori, de la toate disciplinele si ciclurile de invatamant si puse pe o platforma online. Asa toti elevii din tara ar avea acces la lectiile celor mai buni profesori, pe care le pot accesa de pe orice device.

Masura ar contribui la egalitatea de sanse si la cresterea calitatii prestatiei didactice. Predai altfel cand stii ca elevii tai si parintii lor te compara cu cel mai bun profesor, care tine aceeasi lectie, la care ei au acces.

2. Ar trebui ierarhizate toate programele de studii, de la toate universitatile. Ultimele clasate nu mai primesc niciun leu din banul public. Daca sunt private, pierd acreditarea pana la urmatoarea evaluare. Masura e dura, dar insanatoseste sistemul.

3. Ar trebui ca scolile sa aiba dreptul sa angajeze si sa concedieze profesorii. Acum, daca toti parintii spun ca un profesor e prost, directorul nu-i poate face nimic, pentru ca e angajatul sistemului de educatie, nu al scolii. Scoala nu are un mecanism imunitar prin care sa se apere de virusii (profesorii slabi) care o infecteaza.

Si aceasta masura e impopulara, dar e necesara. Ca intotdeauna, trebuie sa optezi intre a fi popular si a rezolva problemele cu care se confrunta sistemul.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre Mircea Miclea Romania educata
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 14282 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
16 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

mircea miclea, fii bucuros c-a scos 3 vorbe pe gura

si n-a fost sa schieze prin tenerife fara sa spuna nimic

 

miclea nu a lasat nici o urma ca ministru

Dar critica un proiect care poate fi imbunatatit. El stie ce este un proiect?
nu am citit sa critice psd!

Sa sune critica!

E adevarat, nu a facut mai nimic, dar atunci cand a constatat ca nu poate face, a plecat. Trebuia sa lupte, sa crape la datorie, nu sa intoarca spatele. Dar se vede ca nu s-a simtit in stare.
Mai mult decat atat: daca imi amintesc bine, era foarte destept si nu era deloc contaminat de balcanismul insuportabil al Abramburicai si al celorlati.
Daca are ce critica, sa critice! N-avem nevoie sa ne imbatam din nou cu ceai de tei, ca am vazut unde ne-a adus ceaiul de tei.

Intreb pentru un prieten daca pentru

proiectul "Romania educata" propus de presedintele Klaus Iohannis se dau meditatii,fiindca ar vrea sa isi cumpere o casa in Sibiu?!?!?!?

Așa ceva ...

Daca si ziare.com promovează ideea asta, e clar...

Ce va mirati

omul e stiut ca psihopat... scuze... psiholog...

hai sa vorbim vorbe,dar sa nu lasam guvernul,sa lucreze ! cam asa a

zis si cu autostrada Moldova dar cand l-au intrebat unii,ca de unde bani a zis ca nu stie,nu e treaba lui !

 

Este bine ca mai exista si oameni competenti !

Mircea Miclea se afla printre ei, fiind, pana acum, singura persoana competenta, logica si coerenta ce a detinut functia de ministru al educatiei nationale.
Dar noi votam infractori ce o numesc pe abramburica, poreclita si haosica, de la haosul pe care l-a creat in invatamant, androneasca dandu-si deja din plin proba crasei incompetente si iresponsabilitati !
Ue psd!

 

de parca cei de dreapta sunt mai corecti cand vine vorba de educatie

Stati linistiti ca nici cei de dreapta nu-l vor pune ministru pe Mircea Miclea. S-au bucurat din rasputeri cand au reusit sa-l schimbe cu Adomnitei si pe Funeriu cu Baba (care a vandut rectorilor ce se mai putea din universitati).
Nu ca Androneasca nu a distrus invatamantul din temelii. Dar nici cu Marga nu imi e rusine...

 

E o mare magarie sa-l acuzi pe Funeriu

A fost unul dintre cei mai buni, mai dedicati Invatamantului, a propus un proiect care a fost blocat in parlement de majoritatea parlamentara. Nici universitarii oportunisti nu l-au sustinut.
Cand, din motive de gasca, calci in picioare interese vitale ale natiunii, dar mai ai si tupeul sa reprosezi aceasta exact celui care s-a zbatut pentru ele, este o ticalosie care depaseste orice limita!

prostul nu e prost destul daca nu e si fudul

Cand nu stii sa citesti de ce mai scrii....
Unde in acest comentariu e acuzat Funeriu?

Educatia sobolanilor rosii este net superioara educatiei propuse de

presedintele Iohannis. Sa va dau cateva exemple stralucitoare?
Sa va spun ca toti astia ca Brancusi, Ionesco, Vlaicu, etc. aveau toti carnet rosu de partid?

 
 

 

MM indica trei idei

proaste, evident, la fel cum a fost si prestatia sa ca ministru.
prima pare a fi rupta din anii '70-'80. atunci cand la TVR se difuza o emisiune numita telescoala. ceva mai tarziu, indienii au redescoperit fascinatia acestui tip de invatare :)
a doua idee este penibila, deoarece nu da nicio sansa unui program de studii nou infiintat.
iar a treia este partial corecta: scoala ar trebui sa aiba posibilitatea sa angajeze, intr-adevar. dar asta ar trebui sa se intample printr-un concurs public, sub supravegherea unei universitati. si ar mai trebui sa-si poata organiza propriul concurs de admitere, separat de tembela competitie numita evaluare nationala.

dar masura care doare este cea a finantarii. nimeni nu ofera solutii clare. de exemplu, in sistemul universitar ar trebui ca alocarea de baza sa se situeze la circa 1200 EUR/student echivalent, valoare de la care ar trebui sa inceapa socoteala. la noi insa socoteala incepe de la bugetul alocat, care este intins, taiat, framantat, mestecat si apoi luat de la capat, simuland un proces riguros. in realitate, valoarea de baza se invarte undeva pe la 600-700 EUR/student echivalent.
in plus, alocarea trebuie sa fie pe ciclu de studii, bazat pe cei intrati in anul 1, pentru a putea stimula atat calitatea actului didactic cat si a absolventilor.
si se mai pot discuta multe doar pe acest subiect, care este cel mai dureros in intregul sistem: FINANTAREA.

 

O observatie legate de lectiile video

"prima pare a fi rupta din anii '70-'80. atunci cand la TVR se difuza o emisiune numita telescoala"

Mi se pare ca discutam de lucruri mult diferite, data fiind diferenta de tehnologie. Atunci aveam o emisiune data la o anumita ora (aproape imposibila). Si discutam de ceva cu un continut extrem de restrans.

Acum ai putea avea o colectie uriasa de lectii, pe care oricine le poate accesa in orice ordine vrea si la orice ora din zi si din noapte. Diferenta de calitate e uriasa, ca intre serialul politist de sambata seara si netflix-ul de azi.

Ar fi mai ales utile lectiile de introducere in anumite subiecte, unde se pun bazele.

Daca ar fi o colectie bune de lectie buna pe net (care sa explice de exemplu clar ce e cu numerele complexe sau cum e cu molii si numarul lui Avogardo) mi-as trimite si eu copiii pe net, sa vada lectiile alea pe indelete, pana inteleg.

Caci acum eu ma ocup cu asta in familie. Si nu e ceva legat de comoditate, ca poate mie imi face placere pana la urma sa ii ajut. Dar destul de repede incep sa se vada si limitele mele. Plus ca pentru cea mai mare parte dintre copii asa ceva nu e posibil, caci parintii chiar nu ii pot ajuta.

Lectiile alea trebuie sa fie bine facute, de profesori meseriasi, si sa fie relativ scurte. In niciun caz 50-60 de minute, ca generatia actuala nu mai are rabdarea de camile a decreteilor.

Selectia de cursuri sa fie bine organizate si sa poti cauta rapid in ele.

A, ar mai fi ceva care poate deranja: copiii ar putea sa faca diferenta repede intre felul cum predau diversi profesori. Dar asta e viata si competitia e buna, pana la urma. Chiar ar trebui incurajati cat mai multi profesori sa produca continut video, dar trebuie totusi o selectie la sange la publicare.

....pai.....ce si-a zis klaunel ?....."am vandut tot la nazisti!....

....dar mai vreau un mandat!....ce-i de facut ?....mai ales acuma, cand neadrac s-a mbolnavit!.....pai....uite....ia sa-mi trag si io o palavrageala strategica despre invatamint!....adika despre niik!....cum facea basel!....macar io sunt nazist!....profesoreal!.....adika super-superior!"........mdea......daca moare neadrac, pe asta cine-o sa-l dea dreac jos ???.......vad ca toti il iubeshte n continoare!....nimenea nu se sinchiseste.....

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor