
Fostul procuror Mircea Negulescu, zis „Portocală”, nu audia inculpaţii cu „cătușele și pistolul pe masă”, nici nu „inventa” denunțuri pe care aceștia să le scrie „la dictare”, ci invers: Vlad Cosma și gașca lui din Ploiești „au construit un scenariu mincinos prin ticluire de probe”, pe care procuroarea Adina Florea de la Secția Specială le-a folosit împotriva fostului magistrat pentru a-l acuza de cercetare abuzivă.
Reamintim că în perioada 2017-2019, atunci când ministrul Justiției era Tudorel Toader iar majoritatea politicienilor susțineau Secția Specială, în presă a „bubuit” scandalul abuzurilor grotești ale procurorului Portocală, trimis în judecată de Adina Florea, care spera că va ajunge la DNA, în locul Laurei Codruța Kovesi.
Aceasta din urmă fusese propusă spre destituire de ministrul Tudorel Toader, care i-a și făcut un „rechizitoriu”, structurat pe 40 de puncte, care prezentau „acte și fapte” abuzive pe care Kovesi le-ar fi comis în întreaga perioadă în care s-a aflat în fruntea DNA. O parte din ele se refereau și la susținerea publică pe care acesta a avut-o față de Mircea Negulescu – „de la unitatea de elită DNA-Ploiești”.
După ce președintele Klaus Iohannis a destituit-o pe Laura Codruța Kovesi, a urmat un întreg scandal de „dezvăluiri” din dosarele lui „Portocală” – cum îl numeau inculpaţii și apropiații lor.
Sebastian Ghiță (fugar în Serbia), Vlad Cosma sora lui, deputata PSD Andreea Cosma, au apărut în mass-media și s-au întrecut în a da detalii cu privire la felul în care Mircea Negulescu fie în presa pe ei să declare ce voia el, fie îi „strângea cu ușa” pe alții să declare împotriva lor.
Într-un final, Inspecția Judiciară condusă de Lucian Netejoru a propus, iar CSM a admis excluderea din magistratură a lui Mircea Negulescu, decizie confirmată ulterior de Înalta Curte.
Trimis în judecată de SIIJ pentru cercetare abuzivă împotriva lui Vlad Cosma, Mircea Negulescu a fost achitat pe fond de aceeași instanță care, în urmă cu câțiva ani, l-a dat afară din profesie.
Ziare.com a intrat în posesia amplei motivări a deciziei de achitare a fostului procuror Mircea Negulescu, pronunțată de Înalta Curte pe fond, luni, 31 octombrie.
Judecătoarele Lucia Rog (președinte), Lavinia Valeria Lefterache și Ioana Alina Ilie au demontat punct cu punct, pe parcursul a 192 de pagini, întregul rechizitoriu al procuroarei Adina Florea de la Secția de Investigarea a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ).
„Înalta Curte constată, așadar, că analiza coroborată a materialului probator administrat conduce la concluzia certă că nu procurorul Negulescu Mircea este cel care a construit un scenariu mincinos prin ticluirea de probe, ci acest lucru s-a realizat de către partea civilă şi o parte din martorii din prezenta cauză, în scopul evident de a-şi susţine apărările din alte dosare penale, însă, prin gravitatea afirmaţiilor şi caracterul organizat demonstrat în cauză, declaraţiile acestora depăşesc cu mult cadrul permis de dispoziţiile legale”, se arată în motivare.
Mai mult, judecătoarele de la ICCJ au ajuns la concluzia că Adina Florea (foto) a procedat în administrarea probatoriului împotriva lui Mircea Negulescu în aceeași manieră pe care i-o reținea acestuia din urmă ca fiind abuzivă: prin probe ticluite și declarații trunchiate.
„După ce a realizat că procurorii anchetatori nu acordau declaraţiei dată în calitate de martor ameninţat nicio relevanţă juridică care să îi fie favorabilă, în contextul suspendării din magistratură a procurorului Negulescu Mircea şi al mediatizării unor discuţii telefonice purtate de acesta cu soţia unui inculpat, Alexe Răzvan a preluat apărarea inculpatului Cosma Vlad Alexandru. (…) Înalta Curte constată că susţinerile celor doi martori, Alexe Răzvan şi Stroe Cecilia Cristina, referitoare la exercitarea de către procurorul Negulescu Mircea de presiuni şi ameninţări în scopul de a da declaraţie mincinoase nu corespund adevărului. Deşi, astfel cum se va arăta, înregistrarea dovedea extrem de clar faptul că declaraţiile martorului Alexe Răzvan nu corespund realităţii, procurorul (n.r. – Adina Florea) a prezentat în rechizitoriu doar anumite fragmente, scoase din context, pe care le-a folosit în susţinerea acuzaţiei”, notează judecătorii în motivare.
Potrivit documentului citat, întregul dialog, de aproximativ 2 ore şi 30 de minute, relevă faptul că asupra lui Alexe Răzvan nu au fost făcute nici un fel de presiuni, ameninţări, nu a fost îndemnat să dea declaraţii necorespunzătoare adevărului, ci, dimpotrivă, procurorul îi spune:
„Înalta Curte reţine, aşadar, că martorul Alexe Răzvan este cel care a susţinut că are date referitoare la familia Cosma, acesta fiind chiar motivul pentru care a solicitat acordarea protecţiei, „aruncându-i din tolbă” (în exprimarea martorului) informaţii privind:
„Interesul în colaborarea cu procurorul şi denunţarea faptelor cunoscute îi aparţinea în exclusivitate inculpatului Alexe Răzvan, în condițiile în care existau formulate denunţuri împotriva sa, iar circumstanţele cauzei conduceau la acel moment la concluzia că el este cel care ar fi spălat întreaga sumă de aproximativ 47 milioane de euro. De asemenea, acesta susţinea că afirmațiile din denunţurile formulate împotriva sa nu sunt reale, că nu el a fost administratorul de fapt al tuturor societăţilor comerciale. Toate declaraţiile lui Alexe Răzvan referitoare la teroarea, presiunile la care a fost supus de procurorul Negulescu în perioada în care a fost arestat preventiv pentru a formula denunţuri sunt nereale, scopul său vădit fiind acela de a se sustrage răspunderii penale în dosarele în care era judecat şi în care a folosit aceeaşi strategie de apărare”, scriu judecătorii în motivare.
În paranteză fie spus, procuroarea Adina Florea, care în trecut a lucrat la SIIJ și, mai nou, la Inspecția Judiciară, și-a depus cererea de pensionare la CSM, pe care consiliul i-a și admis-o pe 1 noiembrie.
Astfel, procuroarea care l-a trimis în judecată pe Mircea Negulescu (singurul dosar „de calibru” de la SIIJ în întreaga perioadă în care a existat) va ieși la pensie din 21 decembrie. E drept că procuroarea Adina Florea a anchatat-o și pe Laura Codruța Kovesi, căreia spera să îi ia fotoliul de procuror-șef al DNA – susținută fiind de fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader – dar nici ancheta nu s-a materializat într-un rechizitoriu, nici ambițiile viitoarei pensionare speciale.
Rezultă din documentul ICCJ că întreg scandalul cu înregistrările prezentate de Vlad Cosma și familia sau apropiații lui – Andreea Cosma, Sebastian Ghiță, Răzvan Alexe sau Petrică Ușurelu – este, de fapt, un elaborat eșafodaj de minciuni sau jumătăți de adevăr pe care aceștia din urmă le-au rostogolit în mass-media cu scopul de a scăpa de dosarele penale de evaziune fiscală și spălare de bani.
Problema este că tot ce au declarat acești inculpați în fața procurorului Negulescu a fost luat la „bani mărunți” de alți procurori după excluderea lui „Portocală” din magistratură și, într-un final, a rezultat exact unde au mințit și unde au spus adevărul.
„Susţinerile martorilor Alexe Răzvan şi Stroe Cecilia Cristina în sensul că ceea ce au declarat le-a fost sugerat de procuror, care le-a citit un denunţ, sunt în mod evident neadevărate, după cum nereale sunt şi afirmațiile părţii civile Cosma Vlad Alexandru care a fost primul care a prezentat, în declaraţia din 12 aprilie 2017, dar şi ulterior pe parcursul procesului, această variantă a situaţiei de fapt. Toate aceste împrejurări, alături de cele anterior reţinute, demonstrează dincolo de orice îndoială, faptul că asupra martorilor Alexe Răzvan şi Stroe Cecilia Cristina nu au fost exercitate presiuni, că declaraţiile din prezenta cauză nu reflectă adevărul, cei doi martori fiind cei care au pus la dispoziţia procurorului, în mod liber, informaţiile consemnate în cuprinsul declaraţiilor date sub identitate protejată Ciobanu Răzvan şi Olteanu Marius şi, nicidecum, invers. De altfel, anterior acestor audieri, procurorul nu avea nici un fel de date referitoare la circumstanţele în care s-a încheiat contractul între S.C. Aliansso Busines Park S.R.L. şi S.C. Alex Design S.R.L. şi nici despre utilizarea depozitelor S.C. Aliansso Busines Park S.R.L. Aceste declaraţii prezintă informaţii pe care cei doi martori le cunoşteau şi, astfel cum se va arăta pe parcursul prezentei hotărâri, ele reprezentau adevărul, coroborându-se şi cu celelalte probe administrate în cauză”, se arată în document.
Vlad Cosma (foto) a susținut tot timpul în declarațiile lui publice că a fost constrâns de Mircea Negulescu să facă declarații neadevărate, să-l toarne pe prietenul lui, Sebastian Ghiță ori pe alți politicieni. În acest scop, Vlad Cosma a prezentat în mass-media (inițial la postul Tv al cărui patron este Sebastian Ghiță, apoi și la alte publicații din mediul online) înregistrări făcute de el în biroul „procurorului Portocală”.
Iată ce a constatat judecătorii după ce le-au audiat:
O categorie specială o reprezintă conversațiile purtate pe WhatsApp de procurorul Mircea Negulescu cu Andreea Cosma (foto). Atunci când au fost date publicității o parte din aceste conversații, ele au fost prezentate și comentate în sensul că procurorul făcea presiuni asupra fiicei lui Mircea Cosma – fostul șef al CJ Prahova, poreclit „Împăratul” – amenințând-o că îi arestează tatăl.
Pe magistrații de la ICCJ nu i-au convins nici conținutul, nici veridicitatea acestor mesaje:
O altă acuzație reținută în sarcina fostului procuror Mircea Negulescu este că acesta audia martorii „cu pistolul și cătușele pe masă” – detaliu care a șocat opinia publică la vremea când a fost devoalat.
Iată analiza magistraților de la ICCJ:
„Referitor la celelalte susţineri ale martorului Uşurelu Petrică privind ameninţările făcute de procuror pe parcursul discuţiei „cu pistolul şi cătuşele”, şi care au fost reţinute de rechizitoriu ca element de presiune asupra acestuia, Înalta Curte constată că acestea
au oscilat în timp:
În mod evident, o asemenea poziţie procesuală nu poate fi considerată ca reflectând adevărul şi nu poate fi reţinută, cu atât mai mult cu cât nici nu a fost confirmată de martora Buliga Georgeta”, notează magistrații.
Judecătorii recunosc că limbajul lui Mircea Negulescu a fost nepotrivit pentru un magistrat, dar dincolo de asta au constatat că Petrică Ușurelu a dat declarațiile fără a fi fost supus vreunei presiuni din partea procurorului.
„Fără a considera că modul de comportament şi acţiune al procurorului Negulescu era unul conform dispoziţiilor codului de procedură penală (nu îi comunicase calitatea de suspect lui Uşurelu Petrică) şi a normelor care reglementează răspunderea disciplinară/deontologică (limbajul său „colorat” rezultând chiar din discuţia cu Alexe Răzvan din decembrie 2013), Înalta Curte apreciază că acesta este mult amplificat de martorul Uşurelu Petrică pentru a oferi o credibilitate cât mai mare variantei susţinute, aceea a declarării sub presiunea procurorului a unor împrejurări de fapt nereale. Or, în cauză, situaţia de fapt prezentată în denunț şi susţinută ulterior, în mod liber, în faţa unor organe judiciare diferite este confirmată de probatoriul administrat”, reține instanța.