Sebastian Ghiță a fugit din țară în 2016, după deschiderea la DNA Ploiești a anchetei din Dosarul „Mită în IT”, în care mogulul media a fost trimis în judecată recent, în octombrie 2022, a arătat fostul șef al DNA Ploiești, Lucian Onea.
Procurorul, trimis în judecată de Secția Specială pentru represiune nedreaptă împotriva lui Ghiță, a fost audiat la Înalta Curte marți, 17 ianuarie, și a dat detalii cu privire la anchetele deschise împotriva familiei Cosma, dar și despre relația cu fostul magistrat Mircea Negulescu.
În mica sală de la mezaninul Înaltei Curți – atât de strâmtă că dacă faci stânga de la intrare te împiedici de biroul procurorului și ajungi pe masa completului de judecată, ceea ce nu poate fi niciodată un lucru bun – procurorii Onea și Negulescu au venit pentru procesul pe care sunt acuzați de represiune nedreaptă contra lui Sebastian Ghiță. Cei doi mai au un dosar similar, în care parte vătămată este Vlad Cosma, fiind achitați pe fond.
Înainte de începerea ședinței de judecată Lucian Onea și Mircea Negulescu au schimbat impresii, fiecare în felul lui caracteristic, asta pentru că primul e un tip reținut la vorbă, limitat în gesturi, îmbrăcat întotdeauna la costum și aranjat regulamentar, cum vedem în filme că ar fi agenții FBI, pe când al doilea e un fel de polițistul Columbo crescut în Ferentari.
„Lucian, pun și eu jacheta aici, să luăm purici unul de la altul!”, glumea Negulescu înainte de intrarea completului de judecată.
Lucian Onea a reacționat ca Johnny Răducanu când a auzit pentru prima oară o piesă de la BUG Mafia.
În acel moment a intrat pe ușa din spatele prezidiului completul de judecată format din judecătoarele Ana Hermina Iancu (președinte), Elena Barbu și Cristina Eleni Marcu, iar vocile din sală s-au stins ca dintr-un comutator.
Șefa completului de judecată are o voce severă, de o tonalitate invariabil joasă, care ar reduce la tăcere cu un cuvânt o galerie de fotbal.
Publicitatea ședinței de judecată și prezența presei în sală face întotdeauna obiectul unei discuții preliminare la dosarul în care sunt implicați Onea, Negulescu și Ghiță, semn că această cauză e tratată cu atenție maximă.
„E un jurnalist în sală”, a constatat cineva cu surpriza unuia care găsește un gândac de bucătărie.
„Păi… dacă scrie?!”, îi răspunde altă voce.
După legitimarea celui în cauză, instanța a deliberat și a hotărât că ședința este publică, iar ședința a continuat la fel ca în cazul gândacului care a intrat în bucătăria lui Grigore Antipa.
Fostul șef al DNA Ploiești a vorbit despre familia Cosma, despre relația lui cu Mircea Negulescu și despre probele pe care acesta le-a găsit pe un memory stick care demonstrau itinerariul mitelor în județul Prahova condus de PSD.
La fel ca în circuitul apei în natură, afaceriștii „picurau” fiecare bani la PSD Prahova prin Consiliul Județean care, după ce devenea saturat cu șpăgi, făcea să „plouă” cu contracte pe fiecare tarla de business. Desigur, unde curge mai și picură, astfel încât Mircea Cosma, Vlad Cosma și Răzvan Alexe aveau partea lor.
Ziare.com prezintă extrasele relevante din declarația lui Lucian Onea în calitate de inculpat, pe care o redă pe capitole, cum a structurat-o acesta.
Nu se știe dacă a repetat-o înainte, nici dacă a memorat-o, dar fostul șef al DNA a fost calculat, clar și precis în audierea lui de marți, 17 ianuarie, în calitate de inculpat în dosarul cu Sebi Ghiță ca parte vătămată.
Onea, despre familia Cosma: Eu i-am trimis pe toți în judecată
Procurorul Lucian Onea a precizat de la început că e nevinovat și a arătat că familia Cosma și apropiații lor sunt în spatele acuzațiilor de represiune nedreaptă formulate împotriva sa de către procuroarea Adina Florea de la Secția Specială:
- „Nu recunosc acuzațiile. Faptele reținute în sarcina mea și sunt niște minciuni spuse de Vlad Cosma și preluate că atare în rechizitoriu de procuror (n.r. - Adina Florea de la SIIJ), fără ca afirmațiile martorului să fie cenzurate prin prisma probelor administrate în apărare sau care ar fi putut să fie administrate în apărare, fără ca procurorul să o facă, deși am solicitat acest lucru.
- Martorul Vlad Cosma este o persoană interesată în cauză, el a fost trimis în judecată de subsemnatul în anul 2014 în cauza ce a făcut obiectul dosarului 183/P/2013 fiind condamnat în fond la 5 ani de închisoare, în primul ciclu procesual. De asemenea, Vlad Cosma a fost inculpat în dosarul 218/P/2014.
- Mai menționez că tatăl lui Vlad Cosma, Mircea Cosma (n.r. – fost șef al CJ Prahova) a fost trimis în judecată de subsemnatul și condamnat pe fond la 8 ani închisoare în primul ciclu procesual.
- Sora lui Vlad Cosma, Andreea Cosma, a fost trimisă în judecată de DNA Ploiești. Eu am confirmat rechizitoriul întocmit față de aceasta, inculpata fiind condamnată pe fond în primul ciclu procesual la 4 ani închisoare.
- În acest context Vlad Cosma avea tot interesul să denigreze și să acuze pe nedrept pe procurorul care a semnat dispozițiile împotriva sa și a familiei sale din dușmănie dar și pentru a invoca aspectele mincinoase în apel la Înalta Curte, fapt care s-a și întâmplat.
- Luând în considerare existența unor suspiciuni cu privire la corectitudinea unor proceduri, Înalta Curte a dispus desființarea condamnării și rejudecarea cauzei, ceea ce înseamnă că Vlad Cosma și-a atins scopul.
- Soluția ICCJ a fost dispusă în martie-aprilie 2018, după apariția in spațiul public a scandalului generat de așa-zisele dezvăluiri ale lui Vlad Cosma.
- Dezvăluirile apărute în mass media au apărut pe 11 februarie 2018.
- Vreau să mai precizez că în prezenta cauză, inițial, Vlad Cosma a avut calitatea de persoană vătămată în ds 72/p/2018 al PICCJ, reunit cu 19/p/2019, din care apoi a rezultat la 21/p/2018.
- Dincolo de parte vătămată și martor, de fapt, Vlad Cosma este făptuitorul în prezenta cauză, autorul pretinsei ticluiri de probe. Potrivit Codului de procedură penală, el ar trebui să dobândească calitatea de suspect, aceea ce nu s-a întâmplat. El avea interesul și de a scăpa o eventuală tragere la răspundere penală, aruncând vina asupra procurorilor.
- Chiar dacă Vlad Cosma era cel care sesizase organele de urmărire penală în legătură cu pretinsa ticluire de probe, în opinia mea acesta riscă să răspundă penal pentru faptele deduse judecății în prezentul dosar penal, neexistând clauză de înlăturare a răspunderii penale numai pe temeiul sesizării faptelor.
- Tot Vlad Cosma avea interesul comun cu al persoanei vătămate Ghiță Sebastian să asigure acestuia din urmă dobândirea azilului politic în Republica Serbia, unde se află și acum, fapt care s-a și întâmplat astfel cum rezultă și din declarațiile lui Sebastian Ghiță.
- În opinia mea, interesul lui Vlad Cosma de a-l ajuta pe Sebastian Ghiță de a obține azil politic era acela de a contrabalansa faptul că îl denunțase anterior, deși îi era prieten. Iar Ghiță Sebastian aflase despre acest denunț.
- Dintotdeauna am știut - pe baza datelor pe care le-am deținut - că Vlad Cosma și Sebastian Ghiță au fost prieteni.
- Am deținut informări de la organele specializate în culegerea și transmiterea informațiilor, dar și de la o multitudine de persoane fizice cu care am interacționat în cadrul dosarelor penale pe care le-am instrumentat. Acest fapt rezultă și din materialele de presă”, a spus Lucian Onea.
Fostul șef al DNA și relația lui cu Negulescu: Niciodată nu am fost prieteni
Fostul șef al DNA Ploiești a vorbit despre relația pe care am avut-o eu cu Mircea Negulescu:
- „L-am cunoscut pe procurorul Mircea Negulescu la sfârșitul anului 2013, atunci când a dispus declinarea unei cauze a lui Răzvan Alexe în favoarea DNA Ploiești.
- Această cauză conținea și 2 denunțuri pe care el le luase la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Ploiești. În momentul declinării, acesta s-a prezentat la mine și mi-a arătat faptele de corupție din ancheta pe care el o derula la nivelul PCA Ploiești.
- Acest dosar a devenit parte, prin reunire, cu dosarul 183/p/2013 în care au fost trimise în judecată persoanele de mai sus.
- În cadrul acestei cauze au fost folosite ca probe materiale identificate pe un memory stick ridicat la o percheziție domiciliară de către procurorul Mircea Negulescu, mai exact de la Stroe Cecilia, o persoană de încredere a lui Vlad Cosma.
- Erau documente fotografiate care atestă modul în care se plăteau cu titlul de mită sau trafic de influență banii de către constructorii care câștigau lucrări plătite din fonduri publice de la bugetul CJ Prahova, unde președinte era Mircea Cosma.
- Este important să relatez despre acest memory stick pentru că are legătură cu tot ce urmează să spun ulterior.
- Aceste documente de pe stick conțineau și înțelegerile cu privire la modul în care erau împărțite comisioanele între Vlad Cosma, Alexe Răzvan, Mircea Cosma, PSD și alți funcționari publici din cadrul CJ Prahova.
- Informațiile de pe stick au fost principalele probe pentru condamnarea membrilor familiei Cosma.
- Răzvan Alexe a recunoscut fapta și a solicitat aplicarea procedurii simplificate.
- În intervalul 2014-2015 m-am mai întâlnit cu Negulescu de 2-3 ori, exclusiv în interes profesional, în contextul în care acesta identifica fapte de corupție în dosarele pe care le instrumenta la PCA Ploiești, având că obiect evaziune fiscală și spălare de bani.
- Nu am avut cu acesta nicio relație de prietenie. Nu ieșeam niciodată o aceleași locuri. Nu am interacționat cu acesta decât în sfera profesională.
- Până în august 2015 eu nu am cunoscut că Negulescu are o relație foarte apropiată cu membrii familiei Cosma.
- Începând cu august 2015, când Mircea Negulescu a fost încadrat la DNA Ploiești, din discuțiile pe care eu și colegii le-am avut cu acesta a reieșit că are o relație apropiată atât cu Vlad Cosma cât și cu Andreea Cosma.
- Am aflat că mergea și se întâlnea cu ei în diferite locuri publice. Am mai aflat că tot în locuri publice se int ea cu persoane de o calitate îndoielnică.
- Mircea Negulescu mi-a spus că se întâlnește cu aceste persoane pt că îi furnizează informații despre fapte penale, care pot fi valorificare în dosare.
- Am considerat acesta situație o vulnerabilitate pentru unitatea pe care o conduceam ca procuror șef.
- I-am solicitat de față cu ceilalți colegi într-o ședință de lucru să nu se mai întâlnească cu Vlad Cosma, Andreea Cosma și cu alte persoane de exemplu Vlad Constantin. Le-am nominalizat la momentul respctiv.
- L-am rugat ca toate persoanele are au informații sau vor să facă denunțuri să o facă la sediul instituției.
- În perioada următoare, adică după 2-3 luni după ce Mircea Negulescu a început să lucreze la DNA Ploiești, colegii mi-au comunicat că Vlad Cosma vine de foarte multe ori în birou la Mircea Negulescu și beau cafeaua împreună, fără să se deruleze activități profesionale.
- Am avut o a doua discuție de față cu colegii și l-am rugat pe Mircea Negulescu să nu îl mai primească pe Vlad Cosma în incinta instituției decât dacă se derulează o procedura în legătură cu acesta, în cadrul vreunui dosar.
- Din acel moment discuțiile dintre Mircea Negulescu și Vlad Cosma care excedeau cadrului procesual aveau loc în curtea unității”, a relatat procurorul Lucian Onea.
Cafelele, principalele abuzuri din sediul DNA Ploiești
Completul de judecată a avut la rândul lui întrebări precise pentru fostul șef al DNA Ploiești, din care reies și principalele puncte de analiză ale magistraților.
Judecătoare: În acest timp el (Mircea Negulescu – n.r.) instrumenta dosare ale lui Vlad Cosma?
Lucian Onea: La DNA Ploiești, Mircea Negulescu nu a instrumentat vreun dosar privind pe familia Cosma, în care ei să fi fost cercetați. Ei veneau să facă denunțuri. Eu apoi repartizam dosarele, dar nu i le dădeam tot lui Negulescu, ci altor procurori.
Mircea Negulescu a instrumentat dosare formate în urma unor denunțuri pe care el le-a luat de la persoane pe care le cunoștea, dar cu care el nu avea relații de prietenie. Chiar dacă Negulescu ieșea în spațiul public unde se întâlnea cu persoane pe care le cunoștea, spre exemplu într-un restaurant, întâlnirea se făcea în spațiul public pentru a obține informația, nu pentru a întreține prietenia.
De aceea eu i-am spus să nu se mai întâlnească la restaurante și să obțină informații la sediul Parchetului.
Judecătoare: De unde știți că nu existau relații de prietenie între Mircea Negulescu și persoanele cu care se întâlnea?
Lucian Onea: Din datele pe care eu le dețineam de la colegi de serviciu, inclusiv persoanele care făceau denunțuri.
Judecătoare: Vlad Cosma era singura persoană cu care Mircea Negulescu își bea cafeaua la serviciu? Și dacă atunci când își beau cafeaua se înregistrau reciproc.
Lucian Onea: Nu, Mircea Negulescu se mai întâlnea și cu o altă persoană la sediul DNA, dar nu cu aceeași frecvență. E vorba de Vlad Constantin zis Șomeru'. De fiecare dată orice persoană care intra în sediul DNA era înregistrată la poartă de către jandarmii care efectuau pază. Am cerut ca proba și am obținut registrul.
Judecătoare: Ați băut și dvs. cafeaua cu Vlad Cosma și Negulescu la DNA Ploiești?
Lucian Onea: Niciodată nu am participat la o astfel de întâlnire amicală. Eu am discutat cu Vlad Cosma și cu Mircea Negulescu exclusiv în cadrul procesual.
Am să dau un exemplu: la un moment dat, Vlad Cosma s-a prezentat să facă denunț împotriva senatorului Savu Daniel și a adus o înregistrare pe care o făcuse personal în comuna Cornu, cu discuțiile dintre el tatăl său, senatorul savu Daniel și primarul din Cornu.
De ce a fugit din țară, de fapt, Sebastian Ghiță
Cu privire la fuga din țară a afaceristului Sebastian Ghiță se impun câteva precizări înainte de a reda depoziția lui Lucian Onea.
Opinia publică înclina să creadă că afceristul a „spălat putina” în 2016 în urma dosarelor pe care le avea pe rolul Înaltei Curți.
Unul dintre acestea era cel în care Ghiță fusese trimis în judecată și achitat pentru intervențiile pe care le făcea la vârful Poliției și al Parchetelor din Prahova ca să îl „scape pe Moșu”, adică pe Mircea Cosma.
Al doilea era Dosarul Asesoft, în care Ghiță era inculpat alături de fostul primar al Ploieștiului, Iulian Bădescu. Ambii au fost achitați în legătură cu faptele de corupție legate de o finanțare din partea autorităților locale a echipei pe care o patrona mogulul Asesoft Ploiești.
Din declarația lui Lucian Onea reiese, însă, că Sebastian Ghiță a fugit din țară după ce DNA Ploiești i-a deschis un al treilea dosar penal, ce în care mogulul a fost deferit justiției abia recent, în octombrie 2022.
Iată ce a spus despre acest subiect Lucian Onea, printre alte detalii cu privire la mafia din Prahova:
- „Discuțiile s-au purtat inițial între Mircea Negulescu și Vlad Cosma in biroul lui Negulescu de la DNA Ploiești, în prezența ofițerului Mihai Iordache cu care acesta stătea în birou, în 2016. După ce au purtat discuțiile preliminare Negulescu m-a sunat să vin în biroul lui. Vlad Cosma mi-a prezentat și mie acele fapte și mi-a arătat înregistrarea. A fost format un dosar penal și l-am instrumentat eu. Cafea se servea de fiecare dată.
- La sfârșitul anului 2016 am înregistrat un doar de trafic de influență care îl privea pe Sebastian Ghiță, dar doar în perioada în care urmărirea penală era in rem.
- Era vorba de așa zisul-dosar Mită în IT, sesizările fiind formulate de reprezentanții unor societăți comerciale având ca obiect de activitate IT-ul.
- După plecarea lui Mircea Negulescu de la DNA Ploiești, în 2017, eu am instrumentat dosarul acesta în continuare cu procuroarea Cerasela Răileanu. Dosarul a fost preluat de DNA Central, iar în 2022 Ghiță Sebastian a fost trimis în judecată, toate actele de urmărire penală fiind făcute de DNA Ploiești.
- Fuga din țară a lui Sebastian Ghiță a fost la sfârșitul anului 2016, în perioada în care se efectuau cercetări in rem în acestă cauză”, a spus fostul șef al DNA Ploiești.
Lucian Onea nu a putut evita „capcana” Protocoalelor SRI-DNA
În continuare, judecătoarea i-a întins o „capcană” lui Lucian Onea, cu referire la celebrele „Protocoale SRI-DNA” care au încins spiritele din 2016 încoace, până să apară „epopeea” completurilor nelegale de la ICCJ sau scandalul prescripției. Fostul șef al DNA Ploiești nu a putut să o evite, așa că a spus explicit că nu va dezvălui completului de judecată care este principala structură care îi furniza informațiile cu privire la familia Cosma, dar că primea „de la toate cele trei structuri din Prahova”.
Judecătoare: Referitor la relațiile de prietenie dintre Vlad Cosma și Sebastian Ghiță, specificați dacă informațiile de la structurile la care făceați referire erau formale sau informale și dacă existau înscrisuri care să ateste acest aspect.
Lucian Onea: Primeam informații de la toate 3 structurile de informații din Prahova, dar nu voi spune de la care anume au venit acestea. Comunicările erau formale în cadrul relațiilor instituționale care le aveam și vizau implicit și relațiile dintre familia Cosma și Sebastian Ghiță.
Judecătoare: S-au materializat în înscrisuri?
Lucian Onea: În scris se făceau informările.
Cum s-a încheiat cariera lui Mircea Negulescu
Fostul șef al DNA Ploiești a dat detalii și despre ce anume i-a pus capăt carierei lui Mircea Negulescu:
- „În ianuarie sau februarie 2017 a apărut în spațiul public o înregistrare pusă la dispoziția presei de Vlad Constantin zis Șomeru’, a unei convorbiri telefonice dintre Mircea Negulescu și soția lui Vlad Constantin. Negulescu vorbea de pe telefonul soției sale. Vlad Constantin la acel moment era arestat preventiv într-o cauza a PCA Ploiești sau Diicot, nu mai țin minte.
- Discuțiile puteau îmbrăca haina unei abateri disciplinare. După ce am discutat cu conducerea DNA am discutat și cu Negulescu să formuleze cererea de încetarea a activității la DNA. Îi dădea consultații juridice despre Vlad Constantin, care era arestat. Aceasta este una dintre faptele pentru care ulterior a fost exclus din magistratură.
- Mircea Negulescu a dat curs solicitării mele și a depus cerere de încetare a calității de procuror la DNA Ploiești, iar CSM a dispus continuarea activității acestuia la parchetul de pe lângă Judecătoria Prahova.
- Am expus relația mea cu Mircea Negulescu pentru a se înțelege că niciodată - nici înainte de august 2015 și nici ulterior - nu exista niciun motiv să se creadă că împreună cu el să săvârșesc vreo faptă penală cum se reține în rechizitoriu”, a mai spus Lucian Onea.
Dosarul în care foștii procurori de la DNA Ploiești Lucian Onea și Mircea Negulescu sunt judecați pentru represiune nedreaptă împotriva lui Sebastian Ghiță este printre cele câteva „dovezi concrete” ale activității de câțiva ani a Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), practic singurul dosar de amploare pe care l-au trimis în instanță procurorii de pe Aleea Modrogan nr. 16.
Într-un alt dosar în care este vizat doar Mircea Negulescu pentru că l-ar fi „strâns cu ușa” pe Vlad Cosma, fostul magistrat a fost achitat pe fond de Înalta Curte, în octombrie 2022, iar în prezent se judecă apelul.
Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent
Nicolae Ciucă, candidatul PNL la cea mai înaltă funcție în stat, admite că alianţa la guvernare cu PSD a fost "un moment greu de înţeles şi greu de explicat", el mărturisind că...
Nicolae Ciucă, liderul PNL și candidatul partidului pentru Preşedinţia României, susține că nu este un om bogat şi că are nevoie de doar zece minute pentru a-şi completa declaraţia de...
Comision de 10-20% la orice contract cu CJ Prahova timp de 20 de ani
Nu mai am rabdarea sa citesc toate aceste porcarii. Vezi tot