Aratatorul domnului Toader si tirania majoritatii portocalii - De la cititori

Joi, 03 Martie 2011, ora 22:44
1546 citiri
Aratatorul domnului Toader si tirania majoritatii portocalii - De la cititori
Foto: roncea.ro

Gestul prin care domnul Mircea Toader indica parlamentarilor, reprezentanti alesi ai natiunii, cum sa voteze n-a scapat mediilor romanesti, dar nici celor internationale. Indexul liderului de grup al partidului principal din arcul guvernamental scoate la iveala derizoriul parlamentarismului nostru, lipsa de chef si incompetenta alesilor, constituind simbolul unei democratii ratate.

Daca mineriadele ne puteau scoate din Europa civilizatiei, comanda cu degetul in sus sau in jos demonstreaza esecul elitei politice, lipsa dorintei de emancipare nationala. Generalizarea nu e ipocrita deoarece contestatarii unor asemenea practici infamante n-au gasit mijlocul de a le curma. Semn ca fie sunt neputinciosi, fie situatia le convine.

Cand incredere nu mai e...

Or inevitabilul s-a produs: credibilitatea actului politic a scazut la un minim istoric, iar consecintele proastei guvernari s-au abatut asupra milioanelor de romani traitori din propria munca. Recesiunea si criza financiara pustiesc Romania deoarece Parlamentul a abdicat de la rolul sau constitutional, acela de a face legi clare si eficiente pentru o buna guvernare. Prin ocolirea dezbaterii publice si a examinarii parlamentare, legile sunt nule de drept in orice tara serioasa. Ca haosul sa fie total, unele legi au fost modificate de catre de tovarasi grijulii dupa angajarea raspunderii.

De mai bine de un an, principalele acte legislative ocolesc Parlamentul, iar Executivul a devenit astfel principala putere decidenta. Dezechilibrarea celor trei puteri constitutionale genereaza abuzuri dupa abuzuri si scandaluri peste scandaluri. Nemaifiind trasi la raspundere in Parlament, guvernantii au impus curbe de sacrificiu fara precedent in democratiile asezate. Nu se stie cum vor da seama multimilor infuriate pana la viitoarele alegeri, caci Wall Street Journal asaza Romania in fruntea tarilor cu potential maxim de revolta sociala.

Scuzele celor responsabili de activitatea dlui Toader nu pot fi luate in considerare. Rolul deputatilor si al senatorilor e foarte clar: s-au angajat prin juramant sa reprezinte interesele alegatorilor, sa-si serveasca Patria. Nimeni si nimic nu pot justifica abdicarea de la inalta misiune. Inactivitatea alesilor nu poate fi scuzata prin faptul ca nu citesc legile, ca nu se pricep, ori ca nu sunt atenti.

Din CV-urile lor de candidati reiese ca au nenumarate scoli, diplome, studii, competente, expertize. In virtutea acestora, partidele i-au scos in fata, le-au afisat chipul surazator pe garduri, iar noi le-am delegat dreptul de a legifera. Asadar partidelor trebuie sa li se ceara socoteala.

Democratie originala

Incet-incet, democratia a ajuns la cheremul puterii: legile trec nu doar prin asumare, ci si fara cvorum, fara majoritatea necesara, iar CC legitimeaza echivalenta intre cei 80 de parlamentari prezenti si cei 170 necesari. Explicatia ca asemenea procedee s-au mai repetat si altadata nu inspaimanta Parlamentul in totalitatea sa, ca depozitar al democratiei, constitutionalitatii, al libertatii si suveranitatii, nici pe deontologii ONG-urilor, ori macar pe cei pusi sa apere legalitatea pe banul contribuabilului.

Presa latra zi si noapte, dar Puterea taie ilegal salarii si pensii, violeaza secretul convorbirilor telefonice, inchide scoli si spitale. De aceea, mediile internationale ne privesc ca pe niste plante agatatoare, molatice si rabdurii.

Cand alesii isi pierd reprezentativitatea, lucrand in beneficiu propriu, politologii vorbesc de majoritati anarhice, de tirania majoritatii (Fukuyama). Ultima gaselnita, abtinerea majoritatii de la vot, cand alesii stau ca o armata disciplinata pe loc repaus la semnul liderului. Or normal ar fi fost sa puna umarul cu totii la desavarsirea actelor legislative, iar votul final sa hotarasca.

In aceste conditii, Parlamentul trebuie sa ne spuna in ce masura mai apara democratia, libertatile cetatenesti pentru care in '89 s-au jertfit peste o mie de eroi.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#democratie originala, #tirania majoritatii portocalii, #criza de incredere , #stiri Mircea Nicu Toader