Ziare.com

STS vrea sa se implice in alegerile din 2016. Cum ar putea fi eliminate fraudele electorale

Marti, 10 Martie 2015, ora 18:43

   

STS vrea sa se implice in alegerile din 2016. Cum ar putea fi eliminate fraudele electorale
Directorul STS, Marcel Opris, a prezentat marti in Comisia de cod electoral un cadru general cu privire la un sistem informatic de prevenire si combatere a votului multiplu, care se bazeaza pe scanarea cartii de identitate, identificarea CNP-ului si introducerea acestuia intr-un sistem care impiedica un alegator sa voteze de mai multe ori.

"Astazi ne gasim in situatia in care inteleg ca exista o vointa unanima din partea tuturor pentru implementarea unui asemenea sistem. (...) Modalitatea de lucru folosita este cea care a fost dezvoltata in 2010 si, in eventualitatea introducerii unui asemenea sistem de vot, se vor cauta solutiile tehnologice si solutiile procedurale care sa fie valabile pentru un exercitiu electoral desfasurat in anul 2016 si dupa aceea (...) ", a declarat Marcel Opris in sedinta comisiei.

Vot electronic: Macovei ii cere lui Iohannis sa-i sustina proiectul

El a precizat ca nu se va cunoaste identitatea alegatorului.

"Exclus. Dar numarul de alegatori si unde au votat, asta este o informatie pe care toata lumea trebuie sa o stie. (...) Ne gandim la o panoplie de masuri, astfel incat sa intarim acest exercitiu de democratie fara a face risipa de resurse si parada de mijloace tehnice", a adaugat Opris, care a insistat ca nu este vorba de vot electronic, ci despre instrumente prin care sa se inlature orice posibile fraude care au fost inventariate pana acum cu privire la participarea la vot.

Sistemul poate fi instalat si in strainatate

Marcel Opris a mentionat ca mijloacele sistemului pot fi instalate cu mare usurinta in sectiile de vot din strainatate.

Conform arhitecturii sistemului, detaliata de Manuela Sarateanu, sef sector si coordonator de proiect, fiecarei sectii de votare ii este asociat un singur utilizator care identifica acea sectie. Astfel, in momentul in care cetateanul se prezinta in sectia de vot, prin intermediul unui scaner, care citeste doar cele doua randuri de pe cartea de identitate, se preia CNP-ul acestuia si se introduce intr-o baza de date centrala, nationala, baza de date care initial este goala.

"Introducerea CNP-ului in acea baza de date are semnificatia faptului ca alegatorul s-a prezentat la vot. In momentul in care aceasi CNP apare intr-o alta sectie de votare, sistemul semnaleaza o posibila tentativa de vot multiplu, de frauda. La alegerile anterioare, la care s-a pilotat acest sistem, alegatorul a fost indrumat sa completeze o declaratie pe propria raspundere. Deci, daca intr-adevar el nu s-a prezentat la vot in doua sectii, i s-a permis sa voteze pe baza declaratiei pe proprie raspundere", a precizat reprezentantul STS, care adus ca principal argument fluidizarea sistemului de vot.

Votul prin corespondenta: Alina Gorghiu crede ca se va termina urat pentru PSD

Sistemul, la care se lucreaza de sapte ani, mai cuprinde o sectiune separata alegatorilor care au optat sa voteze cu urna mobila. Aplicatiile sale sunt protejate, nefiind accesibile pe Internet.

Presedintele Comisiei de cod electoral, deputatul PNL Mihai Voicu, a declarat ca prevederile legale pentru acest sistem au fost prinse in legea alegerilor locale.

Intrebat care vor fi costurile, acesta a aratat ca nu exista o cifra in acest sens.
Harta alegerilor locale 2020. Lista cu toti candidatii la consiliile judetene si la primariile marilor orase din Romania

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 847 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

control toal, asta se pregateste in numele exercitarii democratice a

dreptului la vot!
Adica imi scaneaza CI si compara CNP-ul cu CNP-urile persoaneor care au votat deja pentru a evita dubluri dar nu stie cine sunt eu si nici cu cine am votat! Asta s-o spui lu' mutu', Marcele, atata vreme cat urmaresti numarul de votanti si unde si-au exercitat dreptul.
Nu-mi mai bat capul cu asemenea tampe nie, ba mai si afirmi ca "Astazi ne gasim in situatia in care inteleg ca exista o vointa unanima din partea tuturor pentru implementarea unui asemenea sistem"... uite ca nu nintelegi nimic: eu am alta vointa decat cea unanima si nu ma las imbrobodit de sarlatani... sa ma trezesc cand ajung la vot ca CNP-ul meu a fost deja bifat, sa ies din sectia de votare cu catuse la maini si sa dau cu subsemnatul la procuratura... ce, nu-s in toate mintile?!?
Pune-ti ba creerul pe bigudiuri, daca nu esti in stare, iti pun eu moate din tifon!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor