STS vrea sa se implice in alegerile din 2016. Cum ar putea fi eliminate fraudele electorale

Marti, 10 Martie 2015, ora 18:43
2017 citiri
STS vrea sa se implice in alegerile din 2016. Cum ar putea fi eliminate fraudele electorale

Directorul STS, Marcel Opris, a prezentat marti in Comisia de cod electoral un cadru general cu privire la un sistem informatic de prevenire si combatere a votului multiplu, care se bazeaza pe scanarea cartii de identitate, identificarea CNP-ului si introducerea acestuia intr-un sistem care impiedica un alegator sa voteze de mai multe ori.

"Astazi ne gasim in situatia in care inteleg ca exista o vointa unanima din partea tuturor pentru implementarea unui asemenea sistem. (...) Modalitatea de lucru folosita este cea care a fost dezvoltata in 2010 si, in eventualitatea introducerii unui asemenea sistem de vot, se vor cauta solutiile tehnologice si solutiile procedurale care sa fie valabile pentru un exercitiu electoral desfasurat in anul 2016 si dupa aceea (...) ", a declarat Marcel Opris in sedinta comisiei.

Vot electronic: Macovei ii cere lui Iohannis sa-i sustina proiectul

El a precizat ca nu se va cunoaste identitatea alegatorului.

"Exclus. Dar numarul de alegatori si unde au votat, asta este o informatie pe care toata lumea trebuie sa o stie. (...) Ne gandim la o panoplie de masuri, astfel incat sa intarim acest exercitiu de democratie fara a face risipa de resurse si parada de mijloace tehnice", a adaugat Opris, care a insistat ca nu este vorba de vot electronic, ci despre instrumente prin care sa se inlature orice posibile fraude care au fost inventariate pana acum cu privire la participarea la vot.

Sistemul poate fi instalat si in strainatate

Marcel Opris a mentionat ca mijloacele sistemului pot fi instalate cu mare usurinta in sectiile de vot din strainatate.

Conform arhitecturii sistemului, detaliata de Manuela Sarateanu, sef sector si coordonator de proiect, fiecarei sectii de votare ii este asociat un singur utilizator care identifica acea sectie. Astfel, in momentul in care cetateanul se prezinta in sectia de vot, prin intermediul unui scaner, care citeste doar cele doua randuri de pe cartea de identitate, se preia CNP-ul acestuia si se introduce intr-o baza de date centrala, nationala, baza de date care initial este goala.

"Introducerea CNP-ului in acea baza de date are semnificatia faptului ca alegatorul s-a prezentat la vot. In momentul in care aceasi CNP apare intr-o alta sectie de votare, sistemul semnaleaza o posibila tentativa de vot multiplu, de frauda. La alegerile anterioare, la care s-a pilotat acest sistem, alegatorul a fost indrumat sa completeze o declaratie pe propria raspundere. Deci, daca intr-adevar el nu s-a prezentat la vot in doua sectii, i s-a permis sa voteze pe baza declaratiei pe proprie raspundere", a precizat reprezentantul STS, care adus ca principal argument fluidizarea sistemului de vot.

Votul prin corespondenta: Alina Gorghiu crede ca se va termina urat pentru PSD

Sistemul, la care se lucreaza de sapte ani, mai cuprinde o sectiune separata alegatorilor care au optat sa voteze cu urna mobila. Aplicatiile sale sunt protejate, nefiind accesibile pe Internet.

Presedintele Comisiei de cod electoral, deputatul PNL Mihai Voicu, a declarat ca prevederile legale pentru acest sistem au fost prinse in legea alegerilor locale.

Intrebat care vor fi costurile, acesta a aratat ca nu exista o cifra in acest sens.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Cum merge coaliția în teritoriu: La Vaslui, urmașul baronului Buzatu e la cuțite cu un fost ministru PNL. ”Cu Tătaru nu se poate discuta”
Cum merge coaliția în teritoriu: La Vaslui, urmașul baronului Buzatu e la cuțite cu un fost ministru PNL. ”Cu Tătaru nu se poate discuta”
Deși liderii naționali ai PSD și PNL au anunțat comasarea alegerilor europarlamentare cu alegerile locale și participarea pe liste comune la Parlamentul European, în unele județe entuziasmul...
Formula necâștigătoare a dreptei în cursa pentru Primăria Capitalei: ”Candidatul PSD pleacă cu prima șansă”
Formula necâștigătoare a dreptei în cursa pentru Primăria Capitalei: ”Candidatul PSD pleacă cu prima șansă”
O candidatură a Gabrielei Firea din partea PSD la Primăria București ar aduce, cel mai probabil, victoria PSD, având în vedere voturile împărțite între candidații de dreapta Nicușor Dan,...
#vot multiplu combatere, #vot multiplu sistem combatere, #vot multiplu STS , #stiri Mircea Opris
Comentarii