Cum s-au chinuit Mircea Sandu și ginerele său să scape de noul dosar penal. Cei doi, judecați pentru prejudicierea FRF MOTIVARE

Marti, 17 Mai 2022, ora 21:50
8061 citiri
Cum s-au chinuit Mircea Sandu și ginerele său să scape de noul dosar penal. Cei doi, judecați pentru prejudicierea FRF MOTIVARE
Mircea Sandu, la ieșirea din Curtea de Apel București, unde a contestat decizia de începere a judecății. FOTO: Ionuț Mureșan

Judecătorii Curții de Apel București au confirmat decizia instanței ierarhic inferioare și au dispus începerea judecății pe fond în dosarul în care Mircea Sandu este acuzat că și-ar fi ajutat ginerele, pe afaceristul Ziv-Asher Tetelman, să obțină un contract bănos cu FRF, prin supra-evaluarea unor lucrări la Centrul de fotbal Buftea.

În afacerea centrului de fotbal de la Buftea, procurorii susțin ca Federatia Română de Fotbal (FRF) a fost prejudiciata cu suma de 3,8 milioane de lei, bani care ar fi ajuns în posesia fiicei și a ginerelui lui Mircea Sandu (67 de ani), Raluca Sandu (40 de ani) și Ziv-Asher Tetelman (46 de ani).

În procedura de cameră preliminară, avocații lui Mircea Sandu au atacat expertizele realizate în cauză, acelea care au arătat cum a fost transferată suma de bani din patrimonial FRF în conturile firmelor ginerelui Asher Ziv Tetelman cunoscând că o parte din lucrări sunt supraevaluate.

În urma încheierii procedurii de cameră preliminară, judecătorii au validat legalitatea rechizitoriului, iar Mircea Sandu si Ziv-Asher Tetelman vor fi prezenți în instanță pentru a fi judecați pentru constituirea unui grup infracțional organizat, delapidare și spălare de bani.

Avocații lui Mircea Sandu să întoarcă dosarul la Parchet

„Judecătorul de cameră preliminară reţine că inculpatul (n.r. - Sandu Mircea) analizează expertizele efectuate în cauză, susţinând că sunt nelegale şi solicită înlăturarea dintre probe, dar fără a indica aspectul de nelegalitate. Analiza efectuată de inculpat cu privire la expertizele din 2014 și 2017 (expertize extrajudiciare) efectuate de Federația Română de Fotbal exclusiv pentru raportările financiare, expertize prin care s-a estimat valoarea de înlocuire a construcțiilor realizate în perioada (…) cu valori valabile pentru stabilirea impozitelor, nu indică aspecte de nelegalitate, ci se solicită înlăturarea acestora din motive care țin de o eventualitate utilitate a probelor, aspect care poate fi analizat doar pe fondul cauzei. Potrivit Codului de procedură penală, organul de urmărire penală poate să administreze în faza urmăririi penale şi expertize extrajudiciare, componenta eficienței unei astfel de probe urmând a fi analizată de judecătorul fondului, fiind tot o chestiune care va plana asupra temeiniciei acuzației. De altfel, aspectele invocate de inculpat sunt în realitate apărări de fond”, se arată în motivarea judecătorului.

Cum s-a apărat Asher Ziv Tetelman, ginerele lui Mircea Sandu

La rândul său, ginerele lui Mircea Sandu a adus o serie de critici rechizitoriului.

„(Avocații au susținut că ) plasarea inculpatului (Tetelman Ziv Asher – n.r.) în centrul aşa zisului grup infracţional, are la bază doar interpretarea multiplelor declaraţii contradictorii şi oscilante pe care fostul inculpat, în prezent martor denunţător (…) Pepy, le-a formulat în timpul urmăririi penale, pentru a beneficia de clemenţa organelor de urmărire penală (încheind, în acest sens, un acord de recunoaştere a vinovăţiei), astfel că acuzarea nu putea corobora aceste „probe”, decât eu propriul raţionament, viciat atât din punct de vedere logic, cât şi juridic. Mai arată că, deşi amplu în expunere, rechizitoriul reprezintă doar o descriere epică a unor activităţi care analizate în detaliu, constituie etape legale ale procedurilor de atribuire a contractelor de către Federaţia Română de Fotbal, ori de executare şi punerere în operă a lucrărilor de construcţie, denaturând sensul acestora, acuzarea face presupuneri, apelează la prezumţii, interpretează într-o manieră superficială probele, pentru a crea aparenţa de ilegalitate a acţiunilor inculpatului (Tetelman Ziv Asher – n.r.)”, se arată în documentul citat.

„Undă verde” pentru începerea judecății în noul dosar al lui Mircea Sandu

Judecătorul de cameră preliminară a respins toate aceste critici și a dispus începerea judecății pe fond.

„Fiecare infracţiune este descrisă, indicat intervalul temporal pentru fiecare faptă, cu indicarea actelor materiale, iar modul de descriere a faptelor asigură posibilitatea efectuării unei apărări concrete şi efective a inculpaţilor prin raportare la faptele de care sunt acuzaţi şi de modalitatea în care procurorul susţine că au fost comise. În acest sens, nu pot fi reţinute afirmaţiile inculpatului (Tetelman Ziv Asher – n.r.) că din actul de sesizare se conturează o stare de fapt confuză, contradictorie şi inaptă a descrie faptele într-un mod susceptibil de a produce consecinţe juridice. Prin urmare, contrar susținerilor inculpaților, judecătorul de cameră preliminară constată că faptele imputate inculpaţilor sunt descrise în rechizitoriu, atât în secţiunea „În fapt”, cât şi în secţiunea „În drept”. (…) Având în vedere cele de mai sus, judecătorul va respinge cererile și excepțiile formulate de către inculpații Petculescu Bogdan Gabriel, Tetelman Ziv Asher și Sandu Mircea ca neîntemeiate”, se arată în motivare.

Împotriva acestei decizii inculpații au făcut o contestație, respinsă de Curtea de Apel București pe data de 11 mai.

„Respinge ca nefondate contestaţiile formulate de Petculescu Bogdan Gabriel, Tetelman Ziv Asher și Mircea Sandu împotriva încheierii judecătorului de cameră preliminară de la Tribunalul București din data de 03.01.2022 pronunţată în dosarul nr. 29988/3/2021/a1. În baza art. 275 alin. 2, 4 C.p.p. obligă contestatorii la plata cheltuielilor judiciare către stat în cuantum de 200 lei fiecare. Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu azi, 11.05.2022”, se arată în minuta CAB.

Quarterly Report - Editia 4

Sancțiune maximă în urma bătăii din Parlament. Ce va păți Dan Vîlceanu după ce l-a lovit pe Florin Roman
Sancțiune maximă în urma bătăii din Parlament. Ce va păți Dan Vîlceanu după ce l-a lovit pe Florin Roman
Comisia juridică din Camera Deputaţilor a aprobat, marţi, la solicitarea Biroului Permanent, o sancţiune maximă pentru deputatul neafiliat Dan Vîlceanu, după ce l-a bătut pe liberalul...
Florin Roman, la IML după bătaia din Parlament: „Avea o privire ciudată. A încercat canibalic sa mă muște”
Florin Roman, la IML după bătaia din Parlament: „Avea o privire ciudată. A încercat canibalic sa mă muște”
Deputatul PNL Florin Roman a fost marți, 21 mai, la IML pentru a fi evaluat după ce a fost bătut de fostul său coleg, deputatul neafiliat Dan Vîlceanu. La ieșirea de la Institulul Mina...
#Mircea Sandu FRF, #delapidare, #spalare de bani, #motivare, #camera preliminara , #stiri Mircea Sandu