Mai rau fara Mircea Sandu si Dumitru Dragomir? (Opinii)

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Joi, 13 Noiembrie 2014, ora 07:25
3122 citiri
Mai rau fara Mircea Sandu si Dumitru Dragomir? (Opinii)
Foto: Fanatik

Salutate de mai toti microbistii, plecarile, mai mult sau mai putin fortate, lui Mircea Sandu si Dumitru Dragomir din fruntea fotbalului romanesc nu au adus revirimentul acestui sport. Ba dimpotriva, fotbalul nostru pare ca a intrat intr-un picaj accentuat.

Sandu si Dragomir au fost oamenii care au condus autoritar si pe alocuri chiar discretionar "sportul rege". S-au aflat la conducerea celor mai importante foruri, FRF si LPF, ani la rand, ajungand sa para la un moment dat intangibili.

Atunci cand rezultatele echipelor noastre, mai ales cele ale nationalei de seniori, n-au mai fost cele asteptate, dupa retragerea din activitate a jucatorilor din "Generatia de Aur", au aparut si primele critici vehemente la adresa celor doi.

Poleiala cazuse, reveneam in lumea a doua sau chiar a treia a fotbalului mondial, iar toata lumea cauta vinovatii. Acestia au fost, in mod evident, conducatorii, cei care dirijau fotbalul romanesc din birouri.

In urma cu un an, fotbalul romanesc era lovit puternic de valul schimbarii. Dumitru Dragomir, presedintele etern al Ligii Profesioniste de Fotbal, isi pierdea postul in urma unui vot in care politicul, in speta premierul Victor Ponta, s-a implicat fara perdea.

"Corleone" a fost debarcat de la Liga, in locul sau fiind ales Gino Iorgulescu, fostul patron al defunctei FC National. Prima si cea mai importanta sarcina a noului presedinte era aceea de a asigura cedarea drepturilor TV ale Ligii 1 pe o suma macar egala cu cea primita pana atunci, in jur de 27 de milioane de euro pe sezon.

Iorgulescu a scos din joben o obscura companie cu sediul intr-un apartament din Malta, care a semnat un contract pe cinci ani, angajandu-se sa plateasca cele 27 de milioane de euro pe sezon echipelor prim-divizionare. Ba mai mult, s-a inventat pe loc o Cupa a Ligii, preluata de aceeasi firma, competitie ce ofera acelorasi cluburi premii in valoare totala de un milion de euro.

La prima vedere, e o miscare excelenta. Iorgulescu reusise in doar cateva luni ceea ce Dragomir n-a reusit in 20 de ani. Problema a aparut atunci cand maltezii au vrut sa dea mai departe meciurile din Liga 1 catre televiziuni. Neintelegerile in privinta costului de preluare au facut ca partidele sa fie transmise pe doua obscure canale TV, detinute anterior de Arpad Paszkany, inca patron la CFR Cluj, care nu pot fi receptionate de o buna parte a microbistilor.

In ceea ce priveste FRF, lucrurile stau chiar mai rau. Razvan Burleanu, anonimul presedinte al Federatiei de Minifotbal, de care putini auzisera pana in urma cu un an, i-a luat locul lui Mircea Sandu dupa niste alegeri "cu cantec". Principalul favorit, Gica Popescu, a fost condamnat si arestat cu o zi inaintea scrutinului, iar pentru scaunul "Nasului" au ramas sa se lupte necunoscutul Burleanu, Vasile Avram, fost presedinte al CCA, judecat pentru fapte de coruptie, si Gheorghe Chivorchian, fost presedinte al unor cluburi din Liga 1 si distins membru al Cooperativei de trista amintire din anii '90.

Burleanu a fost vazut ca un adevarat salvator, insa imediat au aparut si dezamagirile. Acesta l-a numit in functia de secretar general pe Chivorchian, i-a schimbat pe selectionerii nationalelor de juniori pe baza de concurs de CV-uri si a demarat tot felul de initiative care submineaza competitia si, in cele din urma, chiar intreg fotbalul.

Prin urmare, FRF-ul lui Burleanu a propus schimbarea regulamentului pentru ca echipele sa isi poata concedia jucatorii in orice moment, initiativa retrasa dupa ample proteste si critici, iar, mai nou, acelasi for a decis renuntarea la criteriul financiar din licenta cluburilor prim divizionare. Asta inseamna ca formatiile din Liga 1 care nu isi platesc datoriile catre stat sau care ii lasa pe jucatori neplatiti cu lunile nu mai sunt retrogradate, ci doar depunctate.

Mai mult, acelasi Burleanu l-a numit la conducerea arbitrajului romanesc pe grecul Kyros Vassaras, un om cu o reputatie nu tocmai impecabila, pe care UEFA l-a respins atunci cand FRF a incercat sa-l impuna in Comisia pentru Arbitraj a forului continental.

Sunt masuri pe care Sandu si Dragomir, cu toate pacatele lor, si nu-s deloc putine, nu au indraznit sa le ia in timpul in care au condus FRF si, respectiv, LPF.

In mai putin de un an, schimbarea atat de asteptata in fotbalul romanesc se dovedeste a fi una in mai rau, iar daca Burleanu si Iorgulescu vor continua sa conduca in aceeasi maniera premisele sunt mai mult decat ingrijoratoare.

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#Sandu Dragomir fotbal romanesc, #Burleanu Sandu FRF, #Iorgulescu Dragomir LPF , #Dumitru Dragomir