Sandu si Dragomir au fost achitati, dar sunt ei nevinovati?

Autor: Marius Doroftei, Editor Ziare.com
Vineri, 16 Iunie 2017, ora 07:32
5871 citiri
Sandu si Dragomir au fost achitati, dar sunt ei nevinovati?

Mircea Sandu si Dumitru Dragomir respira usurati, ei fiind achitati de Curtea de Apel Bucuresti in procesul dezafilierii Universitatii Craiova, proces ce ii putea trimite in spatele gratiilor pentru mult timp.

Si nu doar ca respira usurati simtind cum le-a trecut glontul pe langa urechi, ci isi anunta nevinovatia, avand in spate sentinta de joi.

Dar sa vedem insa cum s-a ajuns la aceasta decizie a Curtii de Apel. Magistratii au publicat pe site-ul portal.just.ro minuta sentintei, care arata in felul urmator:

"In temeiul art.396 alin.5 cod proc.pen. raportat la art.16 alin.1 lit.b teza intai cod proc.pen., achita pe inculpatul SANDU MIRCEA sub aspectul savarsirii infractiunii de abuz in serviciu prev. de art.297 cod penal cu aplicarea art.308 si art.309 cod penal si cu referire la art.5 cod penal."

Pare foarte tehnic, dar daca intram putin in codurile penale lucrurile se clarifica destul de repede. Articolul 396 din Codul de Procedura Penala se refera la "Rezolvarea actiunii penale", iar alin.5 vorbeste despre "achitarea inculpatului". Bun, avem deci o baza pentru achitare. Sa mergem mai departe catre articolul 16 din acelasi cod.

Acesta se refera la "Cazurile care impiedica punerea in miscare si exercitarea actiunii penale Actiunea penala", iar alin.1 lit.b arata ca "fapta nu este prevazuta de legea penala ori nu a fost savarsita cu vinovatia prevazuta de lege".

Acum sa-i dam cuvantul avocatului FRF, Dan Cristea, care sa ne puna in context aceasta sentinta.

"Inainte de a discuta despre excluderea Craiovei, ea a fost o masura emisa in aplicarea unui act de drept privat, a unui statut, nu a legii, prin urmare nu poate fi vorba despre un abuz in serviciu."

Dar cum se poate ca Tribunalul Bucuresti sa ii condamne pe cei doi la inchisoare, chiar cu suspendare, si sa ii ofere lui Mititelu despagubiri fabuloase, iar Curtea de Apel sa vina cu o sentinta complet opusa, achitand pe toata lumea?

E foarte simplu! Dupa prima sentinta, a Tribunalului, a aparut celebra decizie a Curtii Constitutionale nr. 405/2016, care a reglementat abuzul in serviciu ca infractiune numai daca a fost incalcata legislatia primara a Romaniei, legi, ordonante simple sau ordonante de urgenta. Cum in cazul Craiovei fusese incalcat statutul Federatiei, asa cum a explicat chiar avocatul FRF, s-a dispus achitarea inculpatilor. De aceea in sentinta se face trimitere la articolul 16 din Codul de Procedura Penala.

Ce inseamna aceasta decizie a Curtii de Apel? Sunt Sandu si Dragomir nevinovati?

Pentru oricine s-a interesat de acest caz si a citit dezvaluirile din instanta, inclusiv discutiile ce au avut loc inainte si dupa excluderea Craiovei, raspunsul este nu. Este evident ca a fost o executie a unui personaj incomod, un abuz de putere din partea celor care atunci controlau "chiar si vantul", cum plastic se exprima Cristi Borcea.

Legal, dupa decizia Curtii Constitutionale, Sandu si Dragomir nu au comis insa un abuz in serviciu si, prin urmare, au scapat. Dar de aici si pana la a sustine ca esti un inocent e o cale atat de lunga ca bunul simt, daca exista, ar trebui sa-i impiedice sa vorbeasca despre nevinovatie.

"V-am spus de la inceput ca sunt nevinovat, asa ca eram oarecum linistit" - Dumitru Dragomir pentru Ziare.com.

"Niciodata nu am avut emotii in privinta deciziei finale a tribunalului pentru ca atunci cand stii ca nu ai facut nimic in neregula nu ai de ce sa-ti faci probleme" - Mircea Sandu

Citeste si:
PSD, nou atac la PNL: ”Suntem la guvernare pentru că nu ne doream ca nivelul de trai al românilor să se prăbușească”
PSD, nou atac la PNL: ”Suntem la guvernare pentru că nu ne doream ca nivelul de trai al românilor să se prăbușească”
Senatorul PSD Florian Bodog a declarat luni, 29 noiembrie, că social-democrații au decis să facă parte din actuala coaliție pentru că ”românii merită un tratament mai bun.” Fostul...
PSD anunță modificări la legea Certificatului de vaccinare: ”De doi ani, o parte a populației a fost forțată să accepte unele măsuri”
PSD anunță modificări la legea Certificatului de vaccinare: ”De doi ani, o parte a populației a fost forțată să accepte unele măsuri”
Proiectul de lege privind introducerea Certificatului de vaccinare ar putea fi schimbat astfel încât să fie un parteneriat, nu o măsură de coerciție împotriva românilor, a anunțat luni, 29...
Comentarii
Marin2134
rank 5
Nuuuu! Nu sunt nevinovati! Singurii nevinovati sunt Plagiatoarea 4%