DNA a intrat la joc. E pe bune?

Autor: Marius Doroftei, Editor Ziare.com
Vineri, 06 Aprilie 2012, ora 21:48
2814 citiri
DNA a intrat la joc. E pe bune?

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a intrat oficial la joc, impotriva sau alaturi (urmeaza sa ne dam seama in perioada urmatoare) de capii fotbalului romanesc.

Cazul dezafilierii Universitatii Craiova a pocnit, oarecum neasteptat, in finalul acestei saptamani. Dupa anuntul sec al sechestrului pus pe sediul Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), seara si pe surse a venit si bomba - Mircea Sandu, Mitica Dragomir si alti membri ai Comitetului Executiv al FRF s-au ales cu sechestre asiguratorii puse pe mai multe imobile pe care le au in proprietate.

Prima impresie, mai ales in randul microbistilor, a fost una de bucurie, fanii fotbalului romanesc simtind ca, dupa ani buni de anchete si dosare, "ceva se misca".

Dar "se misca"? Daca ne gandim la faptul ca procurorii anticoruptie instrumenteaza un dosar din fotbal si ca oameni ca Mircea Sandu sau Dumitru Dragomir sunt invinuiti in acest caz, este un mare pas inainte. Totusi, cum bine spune maestrul Ienei, sa nu ne facem iluzii pentru a nu avea deziluzii.

Cazul dezafilierii Universitatii Craiova pare abuziv, insa privit din afara. In afara oamenilor de la Federatie si Liga, dar si a lui Adrian Mititelu, nimeni nu stie cu exactitate de ce a fost scoasa Stiinta in afara fotbalului. Si cum pozitiile celor doua parti implicate sunt antagonice, ar fi destul de periculos sa militam pentru una dintre ele fara a avea "actele pe masa".

Asadar, in acest caz cateva case ale capilor fotbalului romanesc se afla sub sechestru asigurator. Ce inseamna asta? Concret, nu inseamna mai nimic. Sechestrul asigurator este una din procedurile uzuale pentru cazurile aflate in aceasta faza, deci "Nasul" si "Corleone" nu au fost tratati in vreun fel mai special. Apoi, aceasta masura nu ii afecteaza pe proprietarii imobilelor respective. Nu ii scoate nimeni afara din case, nu le vinde nimeni vilele sau altceva. Ei doar nu le mai pot instraina, insa daca doreau sa le vanda sau le treaca pe alte nume o faceau in anul care a trecut de la dezafilierea Craiovei.

Astfel, avem un dosar instrumentat de DNA din toamna anului trecut, deci de cateva luni bune, avem o masura normala care a facut deliciul presei si... cam atat. Mircea Sandu si Dumitru Dragomir sunt inca in functii, Stiinta este inca in afara fotbalului, jucatorii olteni joaca pentru alte echipe, fiecare dupa posibilitati.

Mai mult, nu ar fi exclus ca procurorii anticoruptie sa constate ca nu sunt probe suficiente pentru ca Sandu, Dragomir si compania sa fie trimisi in judecata si totul se opreste in acel moment. Presupunand chiar ca ajungem in instanta, avem cel putin doua exemple care ar trebui sa ne puna serios pe ganduri in legatura cu eficienta anchetelor DNA - Gheorghe Constantin si Vasile Avram sunt doi fosti sefi ai arbitrilor, ambii cercetati pentru fapte de coruptie. Amandoi au stat putin pe la puscarie, in arest preventiv, insa luni bune sunt liberi, cu procese pe rol ce-i drept, insa ei isi desfasoara activitatea linistiti.

Mai este si celebrul caz "Valiza", care este aproape de implinirea celor 4 ani fara a avea o decizie definitiva si irevocabila.

In concluzie, este foarte bine ca DNA a intrat la joc in fotbalul romanesc. Asta se vede si din teama vecina cu disperarea care i-a cuprins pe cei care se credeau inaccesibili. Insa, inainte de a da verdicte si de a paria pe o favorita, ar trebui sa asteptam pentru a vedea daca meciul nu este... amical.

Citeste si:
Un guvern minoritar ar agrava criza românească
Un guvern minoritar ar agrava criza românească
Propunerea de guvern minoritar cu ex-ministrul apărării, Ciucă, în frunte, nu e decât încă o nouă tergiversare a soluționării crizei guvernamentale și, implicit, a crizei de stat...
Ce declara generalul Nicolae Ciucă înainte de trecerea în rezervă. „Nu voi face politică. Consider atât de sfântă onoarea şi demnitatea de a fi fost şeful Statului Major”
Ce declara generalul Nicolae Ciucă înainte de trecerea în rezervă. „Nu voi face politică. Consider atât de sfântă onoarea şi demnitatea de a fi fost şeful Statului Major”
Nicolae Ciucă, desemnat de președintele Klaus Iohannis pentru funcția de premier, spunea în urmă cu câțiva ani, în 2018, că exclude complet ideea de a intra în politică. Generalul...
Sursa: Ziare.com