Povestea incredibila a numirii lui Mircea Sandu in fruntea FRF

Joi, 24 Noiembrie 2011, ora 14:08
7433 citiri
Povestea incredibila a numirii lui Mircea Sandu in fruntea FRF

Mircea Sandu conduce Federatia Romana de Fotbal (FRF) si, implicit, intreg fenomenul din tara noastra de mai bine de doua decenii, insa istoria numirii "Nasului" in functia de presedinte este una de-a dreptul incredibila.

Desi se lauda ca a fost ales presedinte al FRF in 1990, Mircea Sandu ar fi fost, de fost, numit direct in aceasta functie de "mentorul" sau, Mircea Angelescu. Cel putin asta sustine Mircea Pascu, fost presedinte al forului roman inainte de "inscaunarea" lui Sandu.

Intr-un amplu interviu publicat in Prosport, Pascu a povestit, cu multe detalii, cum a ajuns Mircea Sandu sef peste fotbalul romanesc si cine au fost oamenii care l-au sustinut.

"In '89 eram vicepresedinte la FRF. Vicepresedinte salariat. Raspundeam de intreaga activitate. Federatia avea si un presedinte de onoare, pe Mircea Angelescu, care raspundea in plan politic in fata partidului. Angelescu nu semna acte. In 4 ianuarie 1990, Angelescu si Dinu - ultimul, proaspat numit ministru adjunct al Sporturilor - mi-au comunicat ca nu mai sunt vicepresedinte al federatiei. Asta, desi n-aveau nicio baza legala sa ma schimbe, pentru ca eu fusesem ales de membrii electori intr-o Adunare Generala a FRF. Mi-au spus ca sunt la dispozitia ministerului... In acelasi mod l-au indepartat si pe Dan Matei, secretarul general al FRF. In locul sau l-au pus pe Mircea Sandu, care pana atunci fusese responsabil de sectorul pentru copii.

S-au declansat primele alegeri libere la fotbal, pe 13 februarie 1990. Am candidat si am castigat detasat, cu 260 de voturi, contra lui Andrei Radulescu, fost presedinte al federatiei la inceputul anilor 80 si sustinut de ministrul Angelescu. Radulescu a luat doar vreo 24 de voturi. Pe atunci erau cam 300 de electori la FRF.

Am pregatit campania pentru Cupa Mondiala din Italia, unde grupa era foarte grea, cu URSS, Camerun si Argentina. Pe ei ii deranja teribil ca au pierdut alegerile. Cum nu aveau niciun alt argument de ordin profesional, moral sau sportiv, au obiectat ca fusesem conducator al federatiei in perioada comunista. Dar cine ridica problema asta? Cornel Dinu era ofiter la Ministerul de Interne, iar Mircea Angelescu - activist, membru de partid! E ridicol: oamenii astia au descoperit subit, dupa Revolutie, ca se trageau din familii cu simpatii taraniste! In schimb, eu chiar avusesem un trecut greu. Fusesem deportat in copilarie, impreuna cu toata familia, apoi facusem armata la detasamentele de munca fortata...

Ei sperau sa nu obtin rezultate. Dar la Mondiale am avut o participare mai buna ca oricand. Urma sa primim un milion de dolari de la FIFA pentru cele patru partide disputate. Milionul asta, daca ajungea pe mana mea, lua o destinatie in interesul fotbalului romanesc. Si atunci, in ciuda faptului ca fusesem ales pe patru-sase ani, asa prevedea statutul pe atunci, au declansat o alta Adunare Generala a FRF ilegala, prin ministrul Cornel Dinu. Aceasta sedinta putea fi pornita doar de FRF in niste conditii speciale... Fie de presedintele federatiei, fie de Biroul Federal, din motive foarte importante. Dar acea adunare generala din luna august 1990 a fost convocata de ministru. Tot ministrul a selectat 100 de electori si le-a cerut cluburilor sa sustina in scris candidaturile. Pe mine m-au propus Jiul, Corvinul si Timisoara. Au fost doi candidati: Pascu si Angelescu, care tocmai fusese eliberat din functia de ministru."

Fraudarea alegerilor si numirea lui Sandu

"96 de oameni au participat la acele alegeri. 50 au votat pentru Pascu, 46 - pentru Angelescu. Eram castigator clar. Dupa anuntarea rezultatelor, Cooperativa - adica Jean Padureanu, Vasile Ianul, Mac Popescu - a cerut ca voturile sa nu mai fie egale, conform statutului, ci echipele de Divizia A sa primeasca, fiecare, trei voturi!

Da, dupa! Eu am contestat, dar fara sanse de reusita, pentru ca sedinta era condusa ilegal de Cornel Dinu. Politicul controla tot... Am reclamat ca nu s-a supus la vot cererea Cooperativei. Nu m-au bagat in seama. Pana la urma s-au dat doar doua voturi pentru fiecare dintre cluburile de Divizia A. Chiar si asa castigam, dar in nebunia aceea, cele trei cluburi care ma propusesera ca presedinte, Jiul, Corvinul si Timisoara, au fost trecute la Angelescu!

In timpul sedintei am intrebat pe ce functie a fost ales Angelescu. Mi s-a raspuns ca presedinte. Bine, presedinte, dar ce fel? Eu stiam ca el are si catedra la facultate, nu era acceptat sa fie salariat in doua parti. Asa ca ei au spus ca e onorific. Atunci am contestat alegerile, pentru ca nu se putea vota pentru un presedinte onorific. Mi s-a raspuns ca nu mai am calitatea de membru al Adunarii Generale! Stiau ca la alegerile pentru presedinte salariat as fi castigat detasat... L-au numit direct pe Mircea Sandu presedinte executiv. Deci Mircea Sandu nu a devenit presedinte fiind votat de membrii fotbalului romanesc, ci a fost numit! In acel haos general s-a ridicat in picioare Koller, de la Baia Mare, si a cerut si un reprezentant al natiunilor conlocuitoare in conducerea FRF. L-au pus pe Kassai. Asa a luat fiinta aceasta federatie care conduce si acum fotbalul romanesc!

Au tinut o noua adunare generala in ianuarie 1991, in care au infiintat o noua federatie cu 14 membri fondatori, intre care se numara si femeia de serviciu, cu 10 semnaturi false pe acel tabel... A fost o alta greseala. Nu s-a facut niciun transfer de pe vechea federatie pe cea noua. Niciun proces verbal, niciun inventar, nimic! Era vorba de foarte multe bunuri mobile si imobile care ar fi trebuit predate...", a povestit Mircea Pascu.

Reactia fostului presedinte al FRF vine dupa ce Mircea Sandu a inceput sa fie tot mai mult strans cu usa de procurorii anticoruptie.

In prezent, "Nasul" da explicatii in 3 dosare penale - cel al transferurilor, cel a mituirii lui Vasile Avram si cel al dezafilierii Universitatii Craiova - si i se pregateste unul personal, dupa ce s-a aflat ca sotia lui ar fi imprumutat cu 400.000 de euro clubul Gloria Bistrita.

Mircea Sandu, "mitraliat" din cauza neregulilor de la FRF

Declaratiile lui Mircea Pascu vin la putin timp dupa ce Marcel Puscas, fost presedinte al Stelei, l-a atacat si el violent pe Mircea Sandu si federatia pe care acesta o conduce.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#poveste numire sandu frf, #Mircea Sandu presedinte FRF, #mircea pascu sandu frf, #angelescu mircea sandu frf , #presedinte FRF