Adrian Nastase si Miron Mitrea infurie Europa

Joi, 03 Iulie 2008, ora 12:40
6278 citiri
Adrian Nastase si Miron Mitrea infurie Europa

Dosarele ministrilor penali ne costa la nivel de imagine peste hotare. Cazurile Adrian Nastase si Miron Mitrea si tergiversarea anchetei de catre Camera Deputatilor a deranjat teribil Uniunea Europeana.

Ambasadorii tarilor membre au mers saptamana trecuta la Comisia juridica a Camerei si au criticat dur atitudinea deputatilor in aceasta privinta.

Potrivit stenogramei de la intalnirea dintre diplomati si deputatii juristi, intrata in posesia jurnalistilor de la "Adevarul", ambasadorii au atras atentia ca prestatia alesilor risca sa compromita si mai mult Parlamentul in fata opiniei publice.

Intalnirea dintre ambasadorii din UE si deputati a avut loc a doua zi dupa ce solicitarea DNA de incepere a urmaririi penale nu a putut fi avizata, din lipsa de cvorum.

"Am dori sa aflam despre lupta impotriva coruptiei, despre sistemul de informatii si despre cum sunt acestea", a explicat motivul intalnirii Marcel Koprol, insarcinat cu afaceri al Sloveniei in Romania.

Iar ceea ce au aflat nu i-a incantat deloc. Ambasadorul Olandei, Jaap Werner, a atras atentia ca ezitarea avizarii inceperii urmaririi penale in cazurile celor doi fosti ministri afecteaza perceptia romanilor asupra Parlamentului.

"In primul rand, cred ca reputatia si credibilitatea Parlamentului in Romania au de suferit. Exista incredere foarte scazuta in randul publicului in aceasta institutie foarte importanta. Trebuie sa mentionez ca atunci cand vorbesc cu tinerii romani referitor la Parlament au o atitudine destul de cinica. Trebuie sa aveti grija referitor la acest subiect", i-a avertizat ambasadorul Olandei pe deputatii juristi.

"Trebuie sa atragem atentia asupra problemelor de nivel de la intrunirea cvorumului. Unii din Parlament doresc sa ramana acasa mai degraba decat sa participe. Trebuie sa rezolvam aceasta perceptie", a adaugat Werner.

Robin Barnett, ambasadorul Marii Britanii, s-a aratat si el ingrijorat de Codul de Procedura Penala, care ar fi favorabil suspectilor.

"Este o veste buna faptul ca modificarile aduse Codului de Procedura Penal si de Procedura Penala au fost oprite, dar as vrea sa explic clar de ce am acordat o importanta deosebita amendamentelor propuse, deoarece consideram ca in forma actuala trebuie sa aiba un impact direct si negativ, atat asupra cooperarii bilaterale dintre Romania si Marea Britanie, in domeniul aplicarii legilor, cat si asupra combaterii criminalitatii in interiorul Uniunii Europene", si-a exprimat Barnett ingrijorarea.

Ambasadorul Marii Britanii a subliniat importanta implementarii unor masuri dure in lupta impotriva crimei organizate, cu atat mai mult cu cat Romania este granita UE.

Avertismentul UE nu a fost luat in seama de alesii nostri. Parlamentarii au decis miercuri sa nu se intruneasca in sesiune extraordinara pentru a transa situatia ministrilor anchetati.

Parlamentarii au amanat pentru la toamna votul asupra dosarelor Mitrea, Nastase, Seres si Pacuraru.

Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Raportul Departamentului de Stat (DOS) al Statelor Unite ale Americii (SUA) pentru anul 2023, în legătură cu România, a relevat o mulțime de informații grave referitoare la corupția...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Miron Mitrea, #Parlament, #coruptie, #Adrian Nastase, #deputati , #Adrian Nastase