Nastase si Mitrea, romani mai presus de lege

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 14 August 2008, ora 12:31
4685 citiri
Nastase si Mitrea, romani mai presus de lege
Foto: Cotidianul

Deputatii au invins Justitia si au reusit sa creeze premisele pentru ca Romania sa mai ramana mult si bine sub monitorizarea Comisiei Europene.

La numai o zi dupa angajamentele luate la consultarile de la Cotroceni, cand toate partidele nu mai stiau cum sa se declare constiente cu necesitatea imperioasa a ridicarii monitorizarii, deputatii au respins cererea de aviz pentru urmarirea penala a deputatilor Miron Mitrea si Adrian Nastase, acuzati de grave acte de coruptie.

Rezultatul votului a fost atat de covarsitor de partea celor doi, incat nici macar o majoritate simpla in favoarea cererii n-ar fi fost intrunita.

El ne arata ca nu numai PSD si PC au votat in bloc impotriva urmaririi penale, ci si reprezentanti ai celorlalte partide.

Cum democrat liberalii au votat la vedere, suspiciunile cele mari cad asupra PRM, PNL si UDMR.

Practic deputatii ar fi avut miercuri posibilitatea sa faca un prim pas pentru depolitizarea actului de justitie, politizat cel putin prin legea care prevede procedura de ridicare a imunitatii.

Nici gand. Parlamentarii s-au transformat in judecatori, incalcand separatia puterilor in stat, si au votat impotriva "aberatiilor" din cele doua dosare.

De unde stiu insa deputatii ca este vorba despre aberatii? Cati dintre ei au minime cunostinte juridice pentru a-si putea spune punctul de vedere in cunostinta de cauza? Foarte putini.

Cei mai multi au dat un vot exclusiv politic pe o chestiune exclusiv juridica pentru care sunt incompetenti.

Justitia a fost blocata printr-un vot politic la numai o zi dupa ce toate partidele s-au angajat sa depolitizeze justitia, astfel incat Romania sa iasa din banca repetentilor Europei.

Consecintele votului sunt extrem de grave, dupa cum recunostea insusi presedintele Camerei, Bogdan Olteanu.

Decizia venita dupa ce raportul pe Justitie critica Parlamentul tocmai pentru blocarea dosarelor politicienilor acuzati de coruptie este o sfidare la adresa Comsiei Europene.

In continuare majoritatea PSD-PC este pregatita sa le impuna liberalilor exact acele masuri care raportul a cerut sa nu fie luate: schimbarea procedurii de numire a procurorilor sefi si inlocuirea lui Daniel Morar de la conducerea DNA.

Declaratiile de la Bucuresti accentueaza sfidarea. Cu mainile in solduri, Olguta Vasilescu s-a ratoit catre Bruxelles cu Fratini al lui, cu tot cu legile lui rasiste si cu imunitatea din Italia.

Asadar, sa nu ne mai dea nimeni lectii, ca stim noi mai bine ce-i aia justitie si anticoruptie!

Fata in fata cu acest vot si cu intentiile declarate pentru viitor ale majoritatii, este foarte probabil ca monitorizarea sa continue, ba chiar sa apara si masuri mai dure: taieri de fonduri, clauza de salvgardare si, in pespectiva, chiar amanarea intrarii in spatiul Schengen, ca sa nu mai vorbim despre raderea postului de comisar european.

Berlinul statea deja cu lupa pe Bucuresti asteptand prima abatere pentru a cere activarea clauzei. Camera Deputatilor i-a servit-o pe tava, pentru ca este de neinteles pentru orice om care respecta statul de drept de ce doua persoane nevinovate ar refuza cu obstinatie sa se prezinte in fata magistratilor pentru a fi anchetate si judecate ca orice om obisnuit, urmand sa fie achitate sau condamnate, in functie de dovezi.

Este de neinteles cum un parlamentar poate deveni judecator si poate decide valoarea unor probe fara sa incalce astfel separatia puterilor in stat.

Miron Mitrea si Adrian Nastase nu urmau sa fie trimisi nici direct in inchisoare si nici la streang.

Ei urmau doar sa treaca printr-o procedura fireasca, legala, in urma careia puteau foarte bine sa fie scosi de sub urmarire penala sau achitati, dupa care puteau chiar sa dea in judecata DNA pentru cercetare abuziva.

In felul acesta drumul lui Adrian Nastase catre Palatul Cotroceni, pe care si-l doreste nespus, ar fi fost deschis de legenda imbatabila a nevinovatului care a invins sistemul, a victimei dovedita nevinovata si persecutata politic. Nu asta ar fi trebuit sa-si doreasca daca n-ar fi avut nimic de ascuns?

Prin tot ceea ce face, fostul premier demonstreaza insa ca are multe de ascuns si se agata cu disperare de o imunitatea pentru a carei prelungire va cersi la toamna voturi pe strazile Mizilului.

Jalnica postura, jalnic personaj! Miron Mitrea s-ar putea salva daca va face ce a promis si anume va demisiona din Parlament.

Un gest similar facut de Traian Basescu a fost punctul de plecare al ascensiunii celui ajuns acum presedintele Romaniei. Comparatia cu Mitrea, ar face si mai proasta imaginea lui Nastase.

Este clar ca PSD si PC, cel putin, nu mai pot fi credibile atunci cand vorbesc despre depolitizarea justitiei, anticoruptie si vointa de ridicare a monitorizarii.

Votul de miercuri precum si intentiile declarate pentru viitor le dinamiteaza. Devin derizorii inclusiv argumentele anti - Morar, pentru ca, nu-i asa, cum acesta este pe jumatate inlocuit, DNA nu va mai fi instrumentul lui Traian Basescu.

Devine clar ca nu de Morar se tem cei doi si toti ceilalti care au facut zid in jurul lor, ci de orice procuror hotarat sa-i ia la puricat. Se tem cu totii de insusi actul de justitie.

Si sa fi fost schitata o intelegere marti la Cotroceni (alt procuror sef al DNA contra deblocarea dosarelor), ea tot n-ar fi putut fi respectata la felul in care deputatii s-au bulucit, indiferent de indicatiile de partid, sa-si apere colegii si propriile muste de pe caciula.

E drept ca tot miercuri senatorii din Comisia juridica au reaprins o raza de speranta prin avizele favorabile consultative date pentru urmarirea penala a lui Codrut Seres si Paul Pacuraru.

O raza timida, insa, cat timp acest aviz s-ar putea dovedi un simplu exercitiu de imagine odata cu infirmarea in plenul Senatului.

Votul de miercuri, mai ales venind dupa angajamentele cu numai o zi inainte, a fost un moment al adevarului care ar trebui sa conteze in campania electorala.

Ramane insa de vazut cat de sensibil mai este electoratul la anticoruptie, sfidare si inegalitatea flagranta in fata legii.

Ramane de vazut cat suporta romanii batjocura, mai ales ca acum au instrument electoral mai eficient. Dar, pana la urma, vom avea exact tara si statutul european pe care le meritam.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dumitru Buzatu, eliberat din închisoare după ce a făcut un denunț la DNA. Decizia instanței în cazul fostului baron PSD
Dumitru Buzatu, eliberat din închisoare după ce a făcut un denunț la DNA. Decizia instanței în cazul fostului baron PSD
Tribunalul Vaslui a decis luni, 15 aprilie, plasarea în arest la domiciliu a fostului lider PSD Dumitru Buzatu, acuzat de luare mită, aflat până acum în arest la Penitenciarul Vaslui....
Taxele ascunse și clauzele abuzive din contracte la care trebuie să fie atenți mirii. Avocat: „Să se asigure că nu pierd avansul!”
Taxele ascunse și clauzele abuzive din contracte la care trebuie să fie atenți mirii. Avocat: „Să se asigure că nu pierd avansul!”
Cuprinse de euforie, cuplurile care-și organizează nunta pot deveni foarte ușor victimele unor șarlatani. Pentru că unde e rost de mulți bani, există și riscul comiterii unor fapte imorale...
#Adrian Nastase, #Miron Mitrea, #Parlament, #Justitie, #demisie, #vot, #urmarire penala, #DNA , #Adrian Nastase