Nastase si Mitrea scapa de urmarirea penala, din lipsa de cvorum

Marti, 24 Iunie 2008, ora 14:20
2138 citiri
Nastase si Mitrea scapa de urmarirea penala, din lipsa de cvorum

Deputatii ar fi trebuit sa voteze, marti, avizarea inceperii urmaririi penale a parlamentarilor PSD Miron Mitrea si Adrian Nastase, dar s-a inregistrat un vot nul.

Pentru aprobarea cererii DNA era nevoie de 220 de voturi, dar marti nu s-a intrunit cvorumul in camera inferioara a Parlamentului, pentru ca s-au inregistrat numai 208 voturi ale deputatilor.

Deputatii au desfasurat procedura de vot secret, cu bile. Ei au votat votat, in paralel, rapoartele Comisiei juridice privind cererile DNA de a se incepe urmarirea penala pentru fostul ministru al Transporturilor, deputatul PSD Miron Mitrea, si fostul premier, deputatul PSD Adrian Nastase.

Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a explicat ca exista cate doua urne pentru fiecare caz, marcate cu numele celor doi deputati si care vor fi amplasate la o distanta semnificativa unele de altele. Potrivit lui Olteanu aprobarea solicitarilor DNA se poate face cu o majoritate de 220 de voturi.

Singurele partide care au anuntat ca vor vota pentru inceperea urmaririi penale impotriva celor doi fosti ministri sunt PD-L si PNL, in timp ce pesedistii au facut front comun in jurul lui Mitrea si al lui Nastase. PRM a sustinut ca se va pronunta in favoarea continuarii anchetei in cazul Mitrea, dar va respinge cererea DNA in dosarul Nastase.

UDMR nu si-a precizat punctul de vedere, in timp ce PC va vota impotriva inceperii urmaririi penale numai in cazul lui Nastase.

Dezbaterile pe marginea rapoartelor s-au desfasurat in sedinta de plen de luni. Miron Mitrea le-a solicitat colegilor sa avizeze inceperea urmaririi penale impotriva sa, in timp ce Nastase a adus argumente menite sa-i convinga pe deputati ca dosarul sau este unul civil, iar nu penal, asa cum sustine DNA.

La doua luni de la primirea solicitarilor din partea DNA pentru avizarea inceperii urmaririi penale a deputatilor PSD fosti ministri Miron Mitrea si Adrian Nastase, plenul Camerei a inceput luni dezbaterea rapoartelor Comisiei juridice, votul final fiind programat insa pentru marti.

Plenul este chemat sa se pronunte in baza rapoartelor elaborate de o subcomisie a deputatilor juristi si tinad cont de punctele de vedere exprimate de fiecare grup parlamentar.

In cazul lui Miron Mitrea, Comisia juridica s-a abtinut sa faca vreo recomandare plenului pentru avizarea inceperii urmaririi penale. In raportul Comisiei au fost insa trecute o serie de comentarii politice, PSD sustinand ca dosarul este unul "politic", "exploatat mediatic", PNL ca faptele nu sunt dovedite, iar PD-L, PRM si PC au propus un raspuns favorabil cererii DNA. UDMR nu a transmis niciun punct de vedere, la fel ca si reprezentantii minoritatilor.

In raport se mai mentioneaza ca deputatul PSD Eugen Nicolicea, finul lui Mitrea, nu si-a exprimat votul, dupa ce acesta a starnit un intreg scandal intrucat a accesat documentele DNA.

Adrian Nastase nu se afla la prima tentativa de ridicare a imunitatii parlamentare. Si de data aceasta deputatii par sa sara in ajutorul sau, avand in vedere ca, spre deosebrie de dosarul Mitrea, raportorii nu s-au mai sfiit sa dea un verdict favorabil fostului premier, pe care l-au descris ca pe o victima politica.

Comisia juridica a recomandat plenului sa nu se avizeze inceperea urmaririi penale, pe motiv ca nu sunt probe care sa demonstreze coruptia si ca au existat vicii de procedura in sesizarea Camerei Deputatilor.

Viciile de procedura se refera la faptul ca DNA a sarit peste procurorul general, cel care este abilitat sa sesizeze Parlamentul.

Decizia a strarnit deja reactii in tara, dar si in strainatate, fiind voci care au avertizat ca un astfel de verdict ar putea duce la activarea clauzei de salvgardare, in conditiile in care in numai cateva saptamani se asteapta publicarea raportului de tara pe justitie de catre CE.

In motivarea deciziei comisiei, pesedistii vorbesc despre un dosar elaborat la comanda politica, liberalii invoca "mirosul prezidential", iar singurii care s-au pronuntat pentru inceperea urmarii penale au fost reprezentantii PD-L.

Nastase a fost aparat de deputatii si la inceputul lui 2006, atunci cand procurorii au cerut incuviintarea camerei, pentru a efectua perchezitia in dosarul Zambaccian.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Amplu dosar de deturnare de licitații publice, dare și luare de mită cu foști șefi de la Electrocentrale Rovinari. Sumele uriașe din rechizitoriul procurorilor
Amplu dosar de deturnare de licitații publice, dare și luare de mită cu foști șefi de la Electrocentrale Rovinari. Sumele uriașe din rechizitoriul procurorilor
Fostul director în cadrul Complexul Energetic Oltenia-Sucursala Electrocentrale Rovinari, Iosif Chircă, alături de alte trei persoane, a fost trimis în judecată de procurorii DNA într-un...
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
#Miron Mitrea, #dosar, #Adrian Nastase , #Adrian Nastase