Presa de azi: "Detergentul Parlament" - Nastase si Mitrea, mai albi, mai curati

Joi, 14 August 2008, ora 06:19
2597 citiri
Presa de azi: "Detergentul Parlament" - Nastase si Mitrea, mai albi, mai curati
Foto: Cotidianul

Parlamentarii au decis, miercuri, in sedinta extraordinara sa nu avizeze urmarirea penala in cazul lui Adrian Nastase si Miron Mitrea. DNA a precizat ca dosarele celor doi demnitari vor fi blocate, anchetele fiind inchise. Subiectul este dezbatut pe larg de presa centrala de joi.

Deputatii dau NUP pentru Nastase si Mitrea, titreaza Evenimentul Zilei in editia de joi. Camera Deputatilor a blocat miercuri inceperea urmaririi penale impotriva lui Adrian Nastase si a lui Miron Mitrea. Solicitarile DNA cu privire la dosarele celor doi lideri PSD au fost respinse printr-un vot masiv al deputatilor.

Impotriva urmaririi penale a celor doi au votat deputatii PSD, PC, UDMR. Favorabili au fost deputatii PD-L, singurii care au votat "la vedere". Partidele care au sustinut NUP-ul pentru Nastase si Mitrea au evitat sa-si asume public pozitia.

Luni dimineata, la sedinta Biroului Permanent, liderii PSD au anuntat ca nu vor impune grupului parlamentar de la Camera Deputatilor conduita de vot. Aceeasi decizie s-a luat si in sedinta grupului.

In consecinta, deputatii PSD au votat "contra", asa cum se stabilise in cursul discutiilor la care a participat si Adrian Nastase. Acesta a pledat pentru un vot "impotriva", pe motiv ca este un dosar politic. Tot "dupa constiinta" au anuntat ca vor vota si deputatii PC. Si au votat alaturi de PSD.

De asemenea, deputatii PNL si PRM au anuntat ca sustin inceperea urmaririi penale, pentru ca stiau ca, si cu votul lor, solicitarea DNA tot nu ar fi ajuns sa fie aprobata. In realitate, si de la PNL, si de la PRM au existat deputati care au votat "contra".

"Detergentul Parlament" - Nastase si Mitrea, mai albi, mai curati, este titlul din Gandul, care precizeaza ca Adrian Nastase si Miron Mitrea au scapat de cercetarea DNA.

Deputatii au decis, miercuri, prin vot, ca urmarirea penala in cazul celor doi lideri PSD nu poate incepe, procurorii anticoruptie anuntand, imediat dupa sedinta extraordinara a Camerei, ca dosarele acestora au fost blocate, iar anchetele oprite.

Presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, a apreciat ca, oricand, votul la cererile DNA poate fi reluat la solicitarea oricarui deputat, verdictul Camerei nefiind o decizie buna pentru Parlament si pentru funtionarea justitiei.

El a mai spus ca nu ar trebui sa se reia votul si in cazul in care se va admite contestatia depusa la Curtea Constitutionala de catre PD-L privind prevederile Regulamentului Camerei.

Ziua noteaza ca Nastase si Mitrea au pus Justitia in cui. Solicitarile Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) de avizare a inceperii urmaririi penale in cazurile pesedistilor Adrian Nastase si Miron Mitrea au fost respinse ieri de plenul Camerei Deputatilor.

Insa, reprezentantii principalelor grupuri din Parlamentul European, inclusiv socialistii, au criticat votul dat de Camera Deputatilor in privinta lui Adrian Nastase si Miron Mitrea, iar Comisia Europeana a insistat pe necesitatea progreselor in anticoruptia la nivel inalt.

Liderul liberalilor europeni, Graham Watson, a avertizat ca respingerea de catre Camera Deputatilor a inceperii urmaririi penale in cazurile celor doi fosti ministri nu ajuta Romania sa obtina un viitor raport pozitiv pe Justitie.

"E pacat ca Parlamentul cauta sa protejeze pe cineva acuzat de infractiuni destul de importante", a apreciat Watson. La randul sau, vicepresedintele grupului socialist din PE, Hannes Swoboda, a apreciat ca "in general, Parlamentul nu ar trebui sa intervina in acuzatiile de coruptie".

La randul lor, cei de la Cotidianul afirma ca Parlamentul ii apara pe Mitrea si Nastase si ne lasa europeni second-hand. Camera Deputatilor a votat impotriva inceperii urmaririi penale a lui Adrian Nastase si Miron Mitrea, reducand sansele de ridicare a umilitorului mecanism de monitorizare al UE.

Comisia Europeana a evitat sa comenteze votul deputatilor, dar a atras atentia Romaniei ca lupta impotriva coruptiei la nivel inalt este unul dintre principalele angajamente pe care si le-a luat in momentul aderarii.

"Comisia nu a comentat niciodata cazuri individuale. Acestea fiind spuse, pozitia de principiu a Comisiei a fost exprimata foarte clar in raportul din 23 iulie: inregistrarea unor progrese substantiale in lupta coruptiei la nivel inalt - inclusiv in cazuri in care sunt implicati membri ai Parlamentului sau fosti si actuali membri ai Guvernului - ramane principala provocare pentru Romania in indeplinirea obligatiilor asumate in fata Uniunii Europene la momentul aderarii", a declarat pentru Cotidianul Martin Selmayr, purtator de cuvant al Comisiei Europene.

Votul deputatilor din cazurile Nastase si Mitrea nu va ramane insa fara urmari la Bruxelles, lucru pe care il semnaleaza voalat si purtatorul de cuvant al executivului european. "Comisia va analiza progresele realizate in acest sens in urmatorul raport referitor la situatia din Romania", a declarat Selmayr.

Nastase si Mitrea, scapati de DNA, titreaza si Jurnalul National. Deputatii au votat miercuri impotriva solicitarii DNA de incepere a urmaririi penale in cazurile fostilor ministri PSD Adrian Nastase si Miron Mitrea. In urma votului negativ dat in plenul Camerei, dosarele celor doi au fost blocate.

Adrian Nastase a refuzat sa isi exercite votul, rezumandu-se doar sa asiste la cum voteaza colegii sai, in timp ce Miron Mitrea a absentat de la sedinta extraordinara de plen, preferand sa plece in concediu.

El l-a anuntat insa telefonic, dupa vot, pe presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, ca isi va da demisia din Parlament in prima zi a sesiunii ordinare, asa cum promisese anterior, in cazul in care nu se va da aviz favorabil solicitarii DNA.

Spre deosebire de sedinta din iunie, in care nu au avut cvorum, deputatii au reusit miercuri sa se mobilizeze si sa fie prezenti in numar mare in sala. Din cei 326 de alesi au lipsit doar 48, si acestia motivat, dupa cum au sustinut liderii de grupuri.

Astfel, cererile DNA au putut fi supuse fara probleme la vot, insa, cum nu au existat 218 voturi "pentru", au fost respinse.

Marcel Boloș, așteptat în plenul Camerei Deputaților la solicitarea AUR. Pentru ce trebuie Ministrul Finanțelor să dea socoteală
Marcel Boloș, așteptat în plenul Camerei Deputaților la solicitarea AUR. Pentru ce trebuie Ministrul Finanțelor să dea socoteală
Ministrul Finanţelor Marcel Boloş este aşteptat luni, 22 aprilie, la ”Ora Guvernului”, la plenul Camerei, după ce parlamentarii AUR au solicitat acest lucru. Ministrul va fi chestionat în...
Parlamentul decide astăzi participarea Armatei României în mai multe operațiuni militare internaționale, unele în zone de conflict
Parlamentul decide astăzi participarea Armatei României în mai multe operațiuni militare internaționale, unele în zone de conflict
Camera Deputaţilor şi Senatul se reunesc luni în şedinţă comună pentru a aproba participarea Armatei la aprobarea participării Armatei României la Operaţia maritimă de tip coaliţie...
#Adrian Nastase, #Miron Mitrea, #vot, #Parlament , #Adrian Nastase