Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ziua in care politicienii corupti vor fi deconspirati

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 01 August 2008, ora 16:33
6627 citiri
Ziua in care politicienii corupti vor fi deconspirati

13 august ar putea deveni o zi de cotitura pentru clasa politica si pentru soarta viitoarei guvernari. Camera Deputatilor se va reuni atunci in sesiune extraordinara pentru a discuta cererile procurorilor de avizare a urmaririi penale pentru Adrian Nastase si Miron Mitrea.

Precedenta incercare, la finalul sesiunii ordinare, a esuat dintr-o penibila lipsa de cvorum. Intre timp insa, raportul pe Justitie si amenintarile explicite ale mai multor tari UE au fortat Parlamentul sa accepte o sesiune extraordinara pentru clarificarea problemei.

Exista practic trei posibilitati: o noua lipsa de cvorum, aviz negativ sau aviz pozitiv. Primele doua ar insemna un dezastru pentru Romania, aflata in continuare, sa nu uitam, sub monitorizare din cauza rezultatelor nemultumitoare ale luptei anticoruptie.

Salvarea celor doi ar fi cel mai prost semnal pe care l-ar putea da Bucurestiul si ar fi cale sigura spre sanctiuni de tipul celor incasate de Bulgaria, daca nu chiar spre clauza spre salvgardare.

Semnalul pe care Comisia Europeana il asteapta, daca nu chiar il impune, este un vot pozitiv care nu-i va trimite pe cei doi nici la puscarie, nici la ghilotina, ci doar in ancheta si eventual in fata instantei, adica intr-un mecanism legal si democratic de care Adrian Nastase, cel putin, se teme ca de Mamona.

Este clar ca PSD si PC ii vor apara pe Mitrea si Nastase de justitie. PD-L va vota pentru trimiterea lor in ancheta, desigur cu conditia sa reuseasca sa-si mobilizeze parlamentarii, ceeea ce la votul precedent n-a reusit.

Ce va face PNL? Grea decizie. Daca liberalii voteaza pentru trimiterea celor doi in ancheta, alianta aproape parafata cu PSD intra in criza. Iar daca pe 12 august, cu numai o zi inainte, Daniel Morar va fi reconfirmat la sefia DNA, criza va fi chiar grava. Social deocratii se vor simti abandonati in zona lor cea mai sensibila - aceea penala.

Daca liberalii voteaza alaturi de PSD, se abtin sau absenteaza, Calin Popescu Tariceanu isi semneaza condamnarea europeana, iar PNL isi agata de gat ditamai bolovanul electoral care ar putea sa-l coste procente bune in toamna.

Sigur, PD-L si PNL nu asigura nici pe departe majoritatea necesara pentru un aviz pozitiv, iar cu ajutorul PRM si UDMR plus cativa independenti, Nastase si Mitrea ar putea scapa si de aceasta data.

Insa, 13 august ar trebui sa fie ziua unor decizii transante pentru fiecare partid: ori cu anticoruptia, ori impotriva ei. Nu prea mai e loc de echivoc.

Exercitiul se va repeta de altfel, pentru ca procurorii DNA au cerut noi avize de urmarire penala pentru Adrian Nastase, acuzat de dare de mita in dosarul "Matusa Tamara", si Serban Mihailescu, acuzat de primire de foloase necuvenite si de nerespectarea regimului armelor si munitiilor.

Daca presiunile Comisiei Europene, explicite pana la limita depasirii atributiilor, vor avea succes, vom avea o viata politica mai curata, insa preponderent datorita familiei europene care, dupa ce s-a procopsit cu noi, trebuie sa ne educe in continuare.

Marcel Boloș, așteptat în plenul Camerei Deputaților la solicitarea AUR. Pentru ce trebuie Ministrul Finanțelor să dea socoteală
Marcel Boloș, așteptat în plenul Camerei Deputaților la solicitarea AUR. Pentru ce trebuie Ministrul Finanțelor să dea socoteală
Ministrul Finanţelor Marcel Boloş este aşteptat luni, 22 aprilie, la ”Ora Guvernului”, la plenul Camerei, după ce parlamentarii AUR au solicitat acest lucru. Ministrul va fi chestionat în...
Parlamentul decide astăzi participarea Armatei României în mai multe operațiuni militare internaționale, unele în zone de conflict
Parlamentul decide astăzi participarea Armatei României în mai multe operațiuni militare internaționale, unele în zone de conflict
Camera Deputaţilor şi Senatul se reunesc luni în şedinţă comună pentru a aproba participarea Armatei la aprobarea participării Armatei României la Operaţia maritimă de tip coaliţie...
#Adrian Nastase, #Miron Mitrea, #13 august, #sesiune extraordinara, #Parlament, #Momentul adevarului , #Adrian Nastase