Ziare.com

DNA: Mitrea a avut o atitudine nesincera pe durata anchetei

Luni, 09 Martie 2009, ora 22:31

   

DNA: Mitrea a avut o atitudine nesincera pe durata anchetei
Miron Mitrea a avut o "o atitudine nesincera" in cadrul anchetei", arata procurorii Directiei Nationale Anticoruptie in rechizitoriul intocmit in cazul fostului ministru.

Potrivit DNA, atat Miron Mitrea, cat si Irina Jianu "au avut o atitudine nesincera". Mai mult, procurorii mai spun ca apararea lui Mitrea nu are la baza nicio proba.

"Intre beneficiarul lucrarilor si reprezentantii legali ai formelor prestatoare nu a existat nici un contract, asa incat apararea invinuitului Miron Tudor Mitrea in sensul ca lucrarile ar fi fost executate in temeiul unor raporturi juridice de natura civila, este lipsita de suport probator.

Sustinerea susnumitului in sensul ca prestatiile s-ar fi efectuat in baza unui contract, este evident nesincera de vreme ce intre parti nu a existat nici un dialog in urma caruia sa se fi realizat vreun acord de vointa", se precizeaza in rechizitoriu.

Potrivit procurorilor, existenta unei intelegeri prealabile de natura infractionala intre cei doi invinuiti (Miron Mitrea si Irina Jianu n.red.) este demonstrata fara dubiu si de modul de lucru impus de Jianu firmelor de constructii.

"Astfel, nu li s-a permis sa-l contacteze pe beneficiar in vederea incheierii unui contract, motiv pentru care prestatiile individuale ale firmelor nu au avut un temei legal, respectiv contracte de antrepriza sau de subantrepriza.

De asemenea, li s-a interzis sa intocmeasca si sa prezinte beneficiarului situatii de lucrari, ceea ce a generat absenta oricarei dovezi privind acceptarea de catre acesta a cantitatii, calitatii si costurilor lucrarii.

Invinuita a interzis, de asemenea, reprezentantilor legali ai S.C. Conimpuls S.A. si S.C. Regal Glass S.R.L. sa emita facturi catre beneficiar pentru a-si recupera cheltuielile, situatie in care costurile lucrarilor au fost suportate din fondurile firmelor", se arata in rechizitoriu.

Astfel, sustin procurorii, "in schimbul foloaselor necuvenite primite, invinuitul Miron Tudor Mitrea, in perioada executarii lucrarilor, a numit-o, promovat-o si mentinut-o pe inv. Irina Paula Jianu in functiile de inspector sef adjunct si inspector general de stat in cadrul I.S.C. Fapta de coruptie retinuta in sarcina inv.

Miron Tudor Mitrea rezulta si din actiunile pe care le-a intreprins nemijlocit in cursul urmaririi penale, constand in aceea ca l-a determinat pe invinuitul Popescu Nicolae sa falsifice autorizatia de construire nr. 58/20.04.2001 emisa de Primaria Voluntari, dupa care a folosit-o in prezenta cauza pentru 'a-si demonstra nevinovatia'", se mentioneaza in rechizitoriu.

In concluzie, procurorii retin ca Mitrea a primit de la Jianu, cu titlu de mita, contravaloarea lucrarilor de renovare, extindere si dotare executate la imobilul mamei sale de S.C. Vertcon S.A. Bacau, S.C. Conimpuls S.A. Bacau, S.C. Durimpuls S.R.L. Bacau si S.C. Regal Glass S.R.L. Bacau, evaluate la suma de 9.274.202.542 ROL, din care 1.584.886.000 ROL suportata din bani personali, iar 7.689.316.542 ROL din fondurile firmelor.

Pana in prezent, precizeaza rechizitoriul, doar S.C. Vertcon S.A. Bacau a recuperat o parte din valoarea lucrarilor executate si anume 3,5 miliarde lei. 1.584.886.000 ROL au fost recuperati de la Irina Jianu si 1.915.114.000 ROL chiar de la Mitrea.

Cu referire la fostul arhitect care a emis autorizatii de construire pentru imobilul apartinand mamei lui Mitrea, DNA arata "ca prin sentinta penala nr. 138/07.02.2008 pronuntata de Tribunalul Bucuresti - Sectia I Penala in dosarul nr. 23892/3/2007 a fost condamnat la o pedeapsa rezultanta de 3 ani inchisoare cu executare prin privare de libertate pentru savarsirea infractiunilor de luare de mita prev. de art. 254 alin 1 C.p. rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000 si fals intelectual in legatura cu fapte de coruptie, prev. de art. 289 C.p. rap. la art. 17 alin 1 lit. c din Legea nr. 78/2000.

Hotararea a ramas definitiva prin decizia penala nr. 3562/05.11.2008 pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie ca efect al respingerii recursului declarat de Nicolae Popescu". Popescu ar fi fost condamnat dupa ce in calitate de arhitect sef al Orasului Voluntari, a intocmit si eliberat 5 certificate de urbanism false, pretinzand, in prealabil, de la doi solicitanti suma de 13.000 EURO.

Miron Mitrea a fost trimis, pe 5 martie, in judecata de procurorii anticoruptie, acuzat ca ar fi primit de la Irina Paula Jianu foloase necuvenite in schimbul numirii si mentinerii acesteia in functia de inspector sef adjunct al ISC, suma reprezentand contravaloarea lucrarilor la casa mamei senatorului.

In judecata a mai fost trimisa si Irina Paula Jianu, fost inspector de stat sef adjunct la Inspectoratul de Stat in Constructii (I.S.C.), ulterior inspector general de stat in constructii la I.S.C. A mai fost deferit justitiei si Nicolae Popescu, fost arhitect sef in cadrul Primariei Voluntari, acuzat de fals material in inscrisuri oficiale si favorizarea infractorului, ambele in legatura directa cu infractiunile de coruptie.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut ca, in perioada 2001- 2002, Miron Tudor Mitrea, in calitate de ministru, a primit de la Irina Paula Jianu foloase necuvenite in cuantum de 9.274.202.542 ROL, in schimbul numirii si mentinerii acesteia in functia de inspector sef adjunct si inspector sef al Inspectoratului de Stat in Constructii.

Sursa: rNews

Articol citit de 1814 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
12 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ce-i asta?

A innebunit DNA-ul?
Sau a revenit Bunul Dumnezeu din Vacanta?

 

e doar un vis

trezirea va fi in romania obisnuita

Nu ba !

Trebuie sa scoata la interval citiva corupti precum Mitre si Nastase,necesara acoperirii a altor citeva zeci de corupti si hoti.Trebue sa dea ceva de PASCUT si celor de la UE ? Nu ???

incet incet

incepe sa iasa adevarul la suprafata.... sper ca justitia sa fie la fel de eficienta si in alte cazuri..BOMBONEL si altii ca el dar si in cazuri de subminare a statului aliasTARICEANU

 

La puscarie cu motociclistu !

sa-i ia carnetu'' !

Normal !

N-are incredere in Morar.
De ce nu i-ati adus mai intai o fata bisericeasca,sa-l dezlege ?

 

Prosti, prosti,prosti...

1. Exista un ADEVAR DEMONSTRAT IN JUSTITIE si invinuitul e nesincer? Care e ala?
2. S-au schimbat regulile in justitie? Trebuie sa demonstrezi ca esti nevinovat, nu trebuie sa demonstreze procurorii ca esti vinovat?

Nu vreau sa spun prin asta ca Mitrea e nevinovat. Vreau sa spun ca procurorii sunt PROSTI si incapabili sa demonstreze, IN JUSTITIE, nu prin ziare, vinovatia lui.

 

astept ziua cand bombonel va fi retinut

29 de zile pentru interogari!

 

Depinde ce intelegeti voi prin a fi sincer!!

Romania este toata o furaciune, ce sinceritate ce adevar sau cinste! Daca ne gindim la cei care "inca" ne conduc (unde, nu se stie!), acestia sunt o minciuna continua si asa va fi pina ce vom pune parul pe ei.

 

FASSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSS

FASSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSS,gata e condamnat pe viata,va dati seama ce criminal,cum este posibil sa aiba"o atitudine nesincera" in cadrul anchetei?
Ce poti sa mai zici,cand auzi asemenea declaratii?

 

cacialmaua

cazu ie instrumentat la misto special ca sa poata scapa manivela basma curata. totu' ie numai praf aruncat in ochii romanilor si al ue. adica noi parlamentu' romanie l'am trimis pa mitrea in fata justitiei. procurorii au anchetat au cerut pedepsirea lui daaa instanta l'a gasit nevinovat din lipsa de probe sau probe neconcludente. si uite asa mai trage clasa politica impreuna cu procurorii si judecatorii inca o cacialma romanilor.

 

Da asa-i , Mitrea n-a fort sincer

Este ca si cum MITREA asta
....AR FI UN COPIL de clasa A l-A ....
Ar fi trebuit sa fie sincer
....CACI EI , PROCURORI , PREA SINCERI SUNT....
L-au crezut pe cuvant pe manivela ( ei fiind abia la gradinita ) si au plecat pe
......PISTE FALSE ....
deci piste care au costat jde mii de miliarde cu interogari , anchete , deplasari
Apoi ca sa recupereze bani il vor condamna aspru pe Manivela
.....Ramane ca judecatorul sa-l condamne pentru
.......O FAPTA ANUME......
in speta coruptie si la aceasta sa-i mai adauge
..... UN SPOR DE PEDEAPSA ,....
pentru nesinceritate
Ehe , trebuie intai dovedita fapta apoi
UN
.....UN SPOR de PEDEAPSA ca nu a fost SINCER....

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor