Presa de azi: Comisia juridica se spala pe maini de dosarul Mitrea

Miercuri, 14 Mai 2008, ora 06:47
1076 citiri
Presa de azi: Comisia juridica se spala pe maini de dosarul Mitrea

Deputatii juristi nu au spus nici da, nici ba cererii DNA pentru anchetarea lui Mitrea, informeaza Gardianul in editia de miercuri. Comisia juridica s-a ferit, marti, sa faca vreo recomandare clara plenului Camerei cu privire la eventualul aviz pe care trebuie sa-l dea in cazul Miron Mitrea.

Dupa ce au studiat vreme de aproape doua saptamani dosarul colegului lor si l-au audiat pe Miron Mitrea, deputatii au facut un raport sec prin care lasa la latitudinea fiecarui ales sa dea un vot politic. Plenul va decide de-abia dupa alegerile locale daca da curs cererii DNA de trimitere in fata instantei a fostului ministru.

Discutiile din comisie au fost destul de aprinse, deputatii-juristi, cu exceptia celor 4 de la PD-L, ar fi dorit sa recomande respingerea cererii DNA de declansare a urmaririi penale in cazul fostului ministru al transporturilor, pe motiv ca dosarul e tras de par si ca ar exista multe incalcari procedurale in intocmirea acestuia.

Pe de alta parte, deputatii s-au declarat multumiti de cooperarea lui Mitrea si de modul in care a decurs audierea. Mitrea si-a cerut scuze in fata colegilor din Comisia juridica pentru gestul lui Eugen Nicolicea, finul sau, care "nu a reactionat asa cum trebuia", atunci cand i-a vazut dosarul, dand nastere unor suspiciuni.

Comisia juridica se spala pe maini de dosarul Mitrea, constata Romania libera. In justificarea acestei situatii fara precedent a fost reamintit principiul separarii puterilor in stat. Varianta neformularii unei recomandari a intrunit aprobarea majoritatii membrilor Comisiei juridice, inregistrandu-se 20 de voturi pentru si doar doua impotriva raportului, acestea din urma apartinand deputatilor PD-L.

In raport vor fi incluse doar pozitiile fiecaruia dintre cei sapte raportori, obiectiuni ale deputatilor de ordin procedural, legate de faptul ca sesizarea a venit de la DNA si nu de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, precum si fragmente din stenograma audierii lui Miron Mitrea. Prin raport se va cere plenului sa decida in privinta cererii DNA de incepere a urmaririi penale a fostului ministru al Transporturilor.

Aceasta procedura este similara celei de la Curtea Constitutionala, unde judecatorii care au pozitii diferite si le argumenteaza separat, in textul hotararii. Deputatul PC Sergiu Andon a afirmat ca parlamentarii si plenul nu hotarasc soarta lui Mitrea, aceasta sarcina revenind instantei. Raportul va fi redactat in zilele urmatoare si va fi depus la Biroul Permanent, caruia ii revine misiunea de a stabili data sedintei de plen in care va fi dezbatut cazul.

Evenimentul Zilei scrie ca deputatii-juristi nu isi asuma oficial salvarea lui Mitrea. Comisia juridica a Camerei Deputatilor a decis marti sa nu dea nicio recomandare oficiala plenului in legatura cu inceperea urmaririi penale a lui Miron Mitrea. Neoficial, majoritatea deputatilor- juristi spun ca le vor recomanda colegilor sa voteze impotriva urmaririi penale.

Deputatii-juristi au adoptat, cu 20 de voturi "pentru" si doua "impotriva", raportul prin care cer plenului sa se pronunte pe solicitarea DNA referitoare la inceperea urmarii penale impotriva lui Mitrea.

Documentul nu face o recomandare expresa in favoarea inceperii sau neinceperii urmaririi penale, ci cuprinde doar punctele de vedere ale deputatilor si ale celor sapte raportori. Raportul final va fi editat in zilele urmatoare pe baza stenogramei dezbaterilor si va fi "deschis la ambele capete", a explicat presedintele Comisiei juridice, Sergiu Andon.

Discutiile din Comisie au relevat insa ca doar patru deputati, cei ai PDL, considera ca exista elemente pentru avizarea inceperii urmaririi penale. In rest, reprezentantii celorlalte partide au sustinut ca este vorba de un "dosar prost facut", dupa cum au declarat mai multi deputati participanti la discutii.

Miron Mitrea, trimis la judecata plenului, titreaza Adevarul. Vicepresedintele Camerei Deputatilor, Miron Mitrea, se afla la mana colegilor sai deputati, care vor vota sau nu inceperea urmaririi penale. Dupa mai multe contre si polemici, deputatii din Comisia Juridica s-au spalat pe maini in cazul Mitrea si au lasat plenului orice responsabilitate. Votul se va da dupa alegerile locale.

Deputatii juristi au invocat principiul separatiei puterilor in stat si s-au limitat sa voteze, cu 20 de voturi "pentru" si doua voturi "impotriva", un raport prin care solicita plenului sa se pronunte asupra cererii DNA privind demararea anchetei in cazul parlamentarului social-democrat. Ajunsa in plen, cererea are nevoie de 223 de voturi favorabile pentru ca sa se poata incepe urmarirea penala.

Dezbaterea nu a fost lipsita de polemici, ea prelungindu-se pe parcursul mai multor ore datorita reprezentantilor PDL care doreau emiterea unei recomandari a comisiei de avizare sau neavizare a inceperii urmaririi penale.

Deputatii juristi au ridicat si o serie de chestiuni referitoare la unele aspecte si vicii procedurale constatate in activitatea Parchetului, cum ar fi cel ca sesizarea a venit de la DNA, nu de la PICCJ.

Mitrea se da mare, afirma Ziua. Raportul Comisiei juridice in cazul lui Miron Mitrea nu contine o recomandare concreta catre plen privind avizarea sau nu a urmaririi penale a deputatului PSD. Seful Comisiei, Sergiu Andon, a justificat absenta unei decizii prin faptul ca instanta este "singura in masura sa decida soarta lui Mitrea".

"Am incercat sa evitam incalcarea principiului separatiei puterilor in stat", a explicat parlamentarul PC. Documentul adoptat marti, prin vot secret, cuprinde doar constatarile celor sapte membri ai subcomisiei asupra dosarului si, separat inserate, impresiile fiecarui raportor cu privire la acesta, neexistand un consens intre deputatii juristi.

Andon a mentionat ca singurul "lucru" concret din raport este un model de text pentru formularea cererii de incepere a urmaririi penale, in cazul in care plenul va da aviz favorabil solicitarii DNA.

Potrivit mai multor deputati juristi, o parte semnificativa din membrii Comisiei a concluzionat ca nu exista elemente suficiente pentru avizarea inceperii urmarii penale a lui Mitrea si a criticat demersurile DNA. Potrivit acestora, opinie separata au facut pedelistii.

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Preşedintele CJ Călăraşi, audiat la sediul DNA Constanţa. Mai multe instituții din oraș au fost ținta perchezițiilor cu o lună în urmă
Preşedintele CJ Călăraşi, audiat la sediul DNA Constanţa. Mai multe instituții din oraș au fost ținta perchezițiilor cu o lună în urmă
Preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, Vasile Iliuţă, este audiat, vineri, la sediul DNA Constanţa, în legătură cu percheziţiile care au avut loc în urmă cu o lună la sediile...
#Miron Mitrea, #DNA, #audiere, #dosar, #plen, #deputati , #DNA
Comentarii