Dosarul de coruptie al lui Mitrea nu se intoarce la DNA. Exceptiile au fost respinse

Marti, 28 Ianuarie 2014, ora 23:55
3159 citiri
Dosarul de coruptie al lui Mitrea nu se intoarce la DNA. Exceptiile au fost respinse
Foto: Arhiva

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a respins, marti, cererea avocatilor lui Miron Mitrea de retrimitere la DNA a dosarului in care fostul ministru al Transporturilor, in prezent deputat, e acuzat de fapte de coruptie in legatura cu renovarea casei mamei sale.

Decizia a fost luata de completul de trei judecatori de la instanta suprema, putand fi contestata cu recurs.

Avocatii lui Miron Mitrea si ai celorlalti inculpati din acest dosar au cerut, pe 10 ianuarie, la instanta suprema, retrimiterea cauzei la DNA, pe motiv ca anchetatorii nu ar fi respectat dispozitiile impuse de instanta la restituirea anterioara a dosarului.

Miron Mitrea este acuzat, alaturi de Irina Paula Jianu, fost inspector de stat sef adjunct la Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC), de fapte de coruptie in legatura cu renovarea casei mamei fostului ministru al Transporturilor. Nicolae Popescu, arhitect sef al Primariei Voluntari la data faptelor, este judecat in acest dosar pentru fals material in inscrisuri oficiale si favorizarea infractorului.

Cei trei inculpati au fost trimisi in judecata in 5 martie 2009, insa ICCJ a dispus ca dosarul sa ajunga din nou la DNA din cauza unor vicii de procedura. In 26 aprilie 2012, procurorii DNA l-au anuntat pe Miron Mitrea ca incep din nou urmarirea penala impotriva lui, iar dosarul a fost inregistrat la ICCJ in 25 octombrie 2013.

Avocatii celor trei inculpati au invocat, in cererea din 10 ianuarie, mai multe exceptii, aratand ca DNA nu ar fi respectat integral dispozitiile judecatorilor ICCJ din decizia prin care s-a dispus retrimiterea cauzei la procurori pentru refacerea urmaririi penale, astfel ca ar fi necesara o noua restituire, pentru completarea directivelor anterioare ale instantei.

In argumentarea acestei cereri, avocatii au aratat, intre altele, ca procurorii DNA nu ar fi cerut aviz de la Camera Deputatilor pentru extinderea cercetarii penale cu privire la o noua fapta in cazul lui Mitrea.

Procurorul prezent la sedinta de judecata a cerut judecatorilor sa respinga aceste exceptii, sa constate ca instanta a fost legal sesizata de catre DNA si sa dispuna continuarea judecarii procesului.

Citește și:
Un fost ministru USR, în topul despăgubiților pentru terenurile pe care se va construi autostrada A7. „Sunt foarte mirat. Nu ştiam”
Un fost ministru USR, în topul despăgubiților pentru terenurile pe care se va construi autostrada A7. „Sunt foarte mirat. Nu ştiam”
Pe lista celor care vor primi despăgubiri pentru exproprierile prilejuite de construcția autostrăzii A7, alături de foşti primari, notari, oameni de încredere ai unor politicieni şi...
Cum justifică Sorin Cîmpeanu acuzațiile de plagiat la adresa sa: ”Încercări de a bloca legile educaţiei”
Cum justifică Sorin Cîmpeanu acuzațiile de plagiat la adresa sa: ”Încercări de a bloca legile educaţiei”
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a reacționat luni, 26 septembrie, după acuzațiile de plagiat apărute în presă, susținând că ”obiectivul principal al acestui articol este blocarea...