Miron Mitrea: In Romania se fura din greu, nu in sensul clasic, dar cel mai mult e vorba de prostie Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 10 Mai 2013, ora 12:24
6726 citiri
Miron Mitrea: In Romania se fura din greu, nu in sensul clasic, dar cel mai mult e vorba de prostie Interviu

Vicepresedintele Camerei Deputatilor Miron Mitrea considera ca banii Romaniei sunt risipiti printr-o combinatie de hotie si prostie.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, fostul ministru PSD al Transporturilor a explicat cum sunt umflate preturile autostrazilor, cum se umbla la traseele acestora si la solutiile tehnice. El a acuzat feudalizarea Romaniei si felul in care politizarea excesiva, strunga de partid, face ca in functiile importante sa nu ajunga oamenii cu adevarat competenti.

In ceea ce priveste solutia managementului privat al companiilor, Miron Mitrea l-a calificat drept o mare smecherie, o mare plasa, bani aruncati ca sa puna mana unii pe ei.

Victor a ales solutia care risca sa nu produca crestere

Ca politician de centru stanga, ca fost titular al unui portofoliu din zona economica, cum va definiti, sunteti multumit de politica economica a Guvernului Ponta?

Victor a avut in fata mai multe posibilitati. A luat guvernarea intr-o tara extrem de dezordonata: arierate, investitii fara logica, proiecte abandonate. Programele de dezvoltare durabila nu mai exista. Am cautat eu cu Anca Boagiu acum vreo 5-6 ani sa-i arat ca scrie acolo, ca sa nu mai munceasca, nu l-am mai gasit in minister. Disparuse.

In aceasta dezordine ai doua posibilitati: sa opresti totul, sa faci o fotografie, sa dai cu matura, sa pui ordine. Asta duce la stabilitate economica importanta, dar nu stiu daca si la crestere economica, trebuie sa vedem impreuna. Pentru ca, facand curatenie, opresti motoarele, nu duci bugetele catre dezvoltare, platesti arierate, cureti pusca. Daca da rezultate bune, in 2014 te asaza pe o baza predictibila. Acum calcam in mlastina si sunt oameni care vor pamant sigur, inclusiv institutiile financiare internationale.

Si al doilea sistem, care a fost folosit in unele tari, de a incerca pe mlastina din economie sa-ti iei doua directii si sa te duci ca buldozerul pe ele. Sa tragi economia si sa faci ordine in spate, sigur ca nu o poti face la fel de bine. Victor a ales solutia care risca sa nu produca crestere si are nevoie de mai mult timp pentru a arata ca lucrurile functioneaza, pentru ca platind arierate nu faci investitii.

Cealalta metoda, al carei adept sunt eu, are riscul de a face mlastina si mai mare, dar daca mergi cu viteza poti sa te desprinzi. El a ales solutia mai corecta teoretic, si nu te lupti nici cu FMI, nici cu CE. Eu imi amintesc ce lupte am dus cu ei, dar au facut ca mine pana la urma. Nici ei nu rezista la argumente foarte mult. Mai faci si compromisuri cu ei, mai au si ei interese, le rezolvi si pe alea, ma rog...

Inteleg ca in privinta politicii economice ati alege o alta cale. Dar in privinta Ministerului Transporturilor, pe care l-ati pastorit? Sunteti multumit de politica din acest domeniu?

Eu n-am pastorit un mini-minister cum e acuma. Nici nu inteleg foarte bine cum functioneaza mini-ministerele. MT avea pe vremea mea transporturile, drumurile, dezvoltarea regionala si turismul. Era mai marisor, asa.

Unde credeti ca au zburat banii?

Era mai bine mai marisor Ministerul Transporturilor?

Nu stiu. Sunt oameni care au nevoie de linii de comanda scurte si alti care prefera liniile de comanda lungi. Mie imi plac cele lungi. Imi plac oamenii putini cu responsabilitate mare. Cei care vor linii scurte vor sa inteleaga usor tot fenomenul. Cand vad discutii despre mai multe sau mai putine ministere pentru economie la buget... Ce economie faci cu desfiintarea unui minister?

E un mod de a privi actul de management. Si Adrian Nastase prefera liniile de comanda lungi, cel putin in primii trei ani, in ultimul a inceput sa ii placa cele scurte. Cum e mai bine vom vedea simplu, dupa patru ani, pe rezultate concrete. Cat am fost ministru, mie mi-au placut cifrele. 100 de km de autostrada, 3.200 de km de DN reabilitati. Eu asa am invatat, sunt constructor, restul sunt povesti. Eu numar la sfarsit.

Asa ma uit si la ce au facut ei. Tot spunea Boc cum au facut ei economie de 6,6 miliarde semnand nu stiu ce. 6,6 miliarde economie din 2,2 miliarde, pe cat a fost semnat, nu inteleg cum se poate face economie. Sunteti nebuni? Eu nu m-am dus sa incep sa discut.

E treaba DNA ce s-a intamplat acolo si nu a altora. Cum am ajuns sa platim pe 100 de km cat am negociat eu pentru toti cei 400 de km. De ce? Stiu foarte bine. Cum au fost schimbate traseele, cum au fost schimbate solutiile tehnice.

CFR Marfa tinea si CFR Calatori si CFR Infrastructura in spate

Si spuneti ca aceste schimbari sunt treaba DNA?

Sunt o treaba politica si pentru ea au platit. Si in cateva locuri e si treaba DNA sa se uite cum schimbi tu traseul care costa 250 si e mai lung cu unul care te costa 750 si e mai scurt. Si scoti si Zalaul din circuit. Stau si ma intreb si eu. Scot Zalaul din traseu, intru in mlastina si triplez pretul.

Si autostrada asta cu care se lauda Boc, Jilau, pretul ei a crescut de doua ori jumatate pe modificare de trasee si solutie tehnica. Le-am spus si celor de la DNA cand m-au luat la intrebari: voi nu va uitati ce scrie in articolul asta? "Se pot plati avansuri pana la 30% din valoarea lucrarii". Cum a fost modificat? "Se vor plati avansuri de 30%". Ala isi facea programul anual si zicea, eu lucrez de 200 de milioane. Trebuia sa-i dai avans de 60 de milioane ca altfel te dadea in judecata si castiga. Unde credeti ca au zburat banii?

D-na Boagiu isi exprima recent temerea ca privatizarea CFR Marfa ar putea fi un tun. La vremea respectiva domnia sa se referea doar la subevaluarea activelor, acum intra in discutie si numarul mic de firme interesate, una dintre ele cu legaturi in CFR. Vedeti acelasi risc?

O sa zic o chestie care o sa-i socheze pe deontologi. Mi-e indiferent daca va fi sau nu un tun. Nu-i treaba mea. Important este daca privatizarea va duce la o firma viabila in piata sau nu. Inteleg ca noi dam CFR Marfa ca sa scapam de ea pentru ca noi, statul, nu suntem in stare sa o conducem. Am condus-o, si tinea si CFR Calatori si CFR Infrastructura in spate in 2004.

Si ce s-a intamplat?

Nu e vorba numai de cat se fura. In Romania se fura mult, dar nu atat de mult pe cat crede lumea. Cel mai mult e vorba de prostie. Totdeauna au fost numiti sefi in Romania pe culoarea politica. Si nu numai in Romania. Dar niciodata pana in 2005 n-am avut obligatia sa numesc pe cineva pe care mi-l dadea partidul. Nu exista sistemul de strunga la partid.

Teritoriul imi propunea cate un om, daca imi placea il puneam, daca nu, nu, ca de aia eram ministru. Am si discutat cu Traian Basescu chestia asta, cand faceam Guvernul impreuna si se dadeau felii judetelor sau unor persoane: e o tampenie, o nebunie.

Managementul privat, ce plasa, ce smecherie, ce bani aruncati ca sa puna unii mana pe ei!

Feudalizare se numeste.

Un partid cand ajunge la putere isi numeste secretari de stat. Eu stateam de vorba la Constanta, la Braila, vorbeam cu liderii mei politici. Totdeauna trebuia sa fie de meserie. Eu fiind de meserie nu puteam sa pun un tip de la loto sau de la chiuvete, ca acela care a condus pana de curand Posta.

Trebuia sa alegi dintre cei care puteau conduce un domeniu pe cel mai apropiat tie, ca asta-i viata in politica, chiar daca multi nu vor sa recunoasca. Dar de aici pana la feudalizare... D-ta ai apele, omul are energia, ala are... Ministrul ce mai face, de ce il mai punem?

Ii pui pe aia dispusi sa stea pe functie de papagali, dar erau fericiti ca erau ministri si puneau mana pe tescherea. Vorbesc despre atunci. Nu pot sa spun ce discutii aveam cu Anca Boagiu cand ma ruga sa ma duc la minister sa ne sfatuim ca nu putea sa il schimbe pe ala ca e al lui cutare, pe ala al lui cutare, se lua cu mainile de par.

Si acum, in guvernarea actuala, cum e? A disparut strunga de partid? Sunt numai profesionisti?

N-as putea jura. Cateodata vad oameni care ajung natural in unele functii, altadata imi este evident... Toata povestea asta cu managementul privat, ce plasa, ce smecherie, ce bani aruncati ca sa bage unii mana la ei! Ce smecherie imensa! Am cerut si eu listele de la Tarom, cine s-a inscris sa intre in Consiliul Director? Sa vad si eu la sfarsit cine a iesit, poate pe unii ii cunosc. Zau daca am vazut vreunul de meserie care sa scape in sus.

Am dat un exemplu la intamplare, pot sa mai dau. Am vorbit cu colegii nostri: poate nu-i bine, poate nu controlati sistemul. Nu se poate sa ai doi sau trei profesionisti de marca pe lista, cum de rateaza ei prezenta in consilii si niste tipi onorabili, dar care nu au nimic de-a face cu domeniul, stiu despre avioane ca au zburat ele...

La Portul Constanta a ajuns Baluta, eu nu l-as fi pus poate, dar el stie, e un profesionist. Daca il pui la un examen corect nu are cum sa pice. A reusit si pentru ca era de-al nostru, daca nu era, poate se pierdea pe drum. Eu stiu portul Constanta, am povesti frumoase acolo.

In 2003 Adrian Nastase voia sa blocheze traficul de tigari din portul Constanta. Eu am intrat la el cand discuta cu seful vamii sa cumpere din China un scanner de containere. Si ala explica cum nu are bani. Am zis, lasa ca il cumpar eu, cumpara baiatu'! Cumpara portul Constanta si vi-l da voua sa-l folositi.

L-am cumparat in ianuarie 2005, a ajuns scannerul in portul Constanta, in martie a fost pus in functie si a fost facuta o proba: un container ales la intamplare in care, bineinteles, s-au gasit tigari. De atunci pana in 2010 n-a functionat pentru ca micsora fluxul de transport marfa in port. Nu exista contrabanda facuta fara voia celor de sus, ma refer la actiunile majore.

A1 are probleme de fond, e foarte veche, trebuie refacuta fundatia

D-le Mitrea, cu niste ani in urma am fost in Egipt: 50 de grade in aer, nici nu ma gandesc cate la nivelul asflatului. Nu mi-a intrat tocul in asfalt. Drumurile nu aveau sleauri la un trafic infernal. De ce la noi nu se poate? De ce nu putem avea drumuri bune?

Noi avem drumuri foarte bune, ca nu sunt in Bucuresti asta e alta discutie. Avem E85, DN 10, facut acum 10 ani. Abia acum are cateva cipituri.

Ce zicem de A1 care mai mereu e cu gropi sau in reparatii?

Pe A1 a fost o solutie tehnica idioata. Am dat in judecata consultantul englez care a facut o lucrare de mantuiala pentru ca a venit PNA sa-mi ia directorii din minister. Mare surpriza cand m-am trezit in birou cu un coleg de-al nostru, mare politician avocat, sa imi spuna sa retrag dosarul ca el il reprezinta pe consultant. 'Tu esti roman sau ce D-zeu esti?', i-am zis. Cum imi ceri sa retrag un proces impotriva unuia care ne-a furat, ne-a tratat cu spatele si sa las sa intre in puscarie 3-4 romani. In 2005 ministerul s-a retras si s-a inchis dosarul pentru ca ei alesesera consultantul.

In 2004, am facut un proiect de reabilitate a A1, care are probleme de fond, e foarte veche, a fost facuta pe alte normative. Am facut licitatie. Au taiat licitatia dupa aceea si s-au straduit sa o repare ei cu bucatica. Am incercat si eu cu bucatica in 2002. N-a mers cu carpeala. N-a rezistat fundatia. Trebuie refacuta fundatia. Uitati-va ca A2 nu s-a miscat pana acum. Acum se misca pentru ca s-a miscat betonul prima parte si nu sunt atenti, nu inteleg ce se intampla acolo. Trebuie un anumit tip de interventie pe beton.

Dupa aceea, mai e o chestiune. Eu am lasat in 2004 o discutie despre asfalturi modificate. In Europa s-au schimbat normele. Noi am luat din normele europene doar pe cele in care aveam un interes. Am schimbat tipul de asfalt doar in sensul permeabilizarii lui pentru ca facea bitum Dinu Patriciu. E bine ce s-a facut, un pas inainte, dar s-a facut numai un sfert, probabil ca a impins Dinu ca are bitum mai bun. Mai departe nu s-a mers. In Franta e interzis sa folosesti asfalturi nemodificate.

Va spun insa ceva dureros. Intotdeauna a existat o diferenta mare intre preturile AND, transformat in CNADNR, pentru drumuri nationale, cele pentru drumuri judetene si pentru drumuri orasenesti. Si mereu am spus, aveti grija ca tot se uita cineva de ce ma costa pe mine la nivel national 1 leu metrul patrat, pe voi la judet 1,5 lei si pe voi la orase 7 lei, aceeasi lucrare. Eu am ajuns sa ma intreb cum a ajuns sa coste leul de la metrul patrat de drum national 5 lei.

Romania are cea mai scumpa infrastructura. Se fura din greu, dar nu se fura in sensul clasic. Noi am avut la sosele 40% margine, cand in toata lumea se lucreaza cu margine 5-8%. Un constructor mare de autostrazi l-am chemat sa-i dau lucrari in Irak si pentru o margine de 15% mi-a zis ca nu pleaca, mai bine sta acasa. Aceiasi constructori acum 10 ani faceau cu alte preturi.

Cititi luni dimineata pe Ziare.com a doua parte a interviului cu Miron Mitrea, despre candidatul la presedintie al USL, despre PSD si despre Adrian Nastase

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Mitrea transporturi drumuri hoti, #furt Mitrea PSD , #PSD