Miron Mitrea: Stiu si pot sa duc PSD la guvernare pana in 2012

Luni, 08 Februarie 2010, ora 12:38
4262 citiri
Miron Mitrea: Stiu si pot sa duc PSD la guvernare pana in 2012
Foto: www.sutu.ro

"Stiu si pot sa duc PSD la guvernare pana cel tarziu in 2012" si "nu pot sa-l las pe Mircea Geoana sa duca PSD in continuare pe drumul gresit pe care l-a dus pana acum", declara Miron Mitrea, intr-un interviu acordat Ziare.com.

Candidatul la sefia PSD mai spune ca "exista pericolul de scindare a PSD" si vorbeste despre avantajele si handicapurile contracandidatilor sai, despre ce relatie ar stabili cu PNL si cu PD-L daca ar ajunge seful partidului si despre cum i-ar pune "la locul lor" pe Vanghelie si Hrebenciuc.

"Consider ca, in acest moment, cel mai bun sa conduca PSD sunt eu. Daca nu credeam asta, nu ma bagam sa candidez", mai spune Miron Mitrea.

- Ce v-a facut sa va decideti sa candidati la conducerea PSD?

- In primul rand, faptul ca stiu si pot sa duc PSD la guvernare pana cel tarziu in 2012. Am un proiect pentru reconstructia PSD, unul pentru reforma statului, am o echipa de colaboratori impreuna cu care am identificat solutii pentru ameliorarea efectelor crizei economice. In al doilea rand, vazand ca nimeni nu are curajul sa se lupte cu gruparea Geoana-Hrebenciuc, am decis s-o fac eu.

- Cum ati ajuns sa candidati impotriva lui Cristian Diaconescu, desi ati exclus initial aceasta varianta?

- Nu candidez impotriva lui Cristi Diaconescu. Am mai spus-o, el a venit la mine sa-mi spuna ca vrea sa candideze, eu i-am promis ca-l spijin. Apoi, Cristi a amanat sa-si anunte candidatura. I-am spus ca, daca nu se decide, voi candida eu, pentru ca am un proiect de reconstructie a partidului si pentru ca nu pot sa-l las pe Mircea Geoana sa candideze singur si sa duca PSD in continuare pe drumul gresit pe care l-a dus pana acum.

- Cum ati caracteriza, intr-un cuvant, starea in care se afla acum PSD?

- N-o sa o fac intr-un cuvant, ci in putin mai multe: PSD e un partid puternic cu o conducere slaba.

- Cat de aproape este PSD de o scindare? In ce directie s-ar putea indrepta eventuala factiune care s-ar desprinde din PSD?

- Am spus ca, daca gruparea Geoana-Hrebenciuc va incerca sa organizeze un Congres aranjat, cu delegati alesi intr-un mod nu tocmai democratic, exista acest pericol. Nu vreau sa ma gandesc la factiuni, pentru ca nu-mi doresc sub nici o forma sa ajungem la asa ceva.

- In ce ar consta, in opinia dvs, reformarea PSD ?

- Pe scurt, democratizarea partidului, iesirea de sub influenta grupurilor de interese, revenirea la statut, deschiderea catre societate, atragerea electoratului de stanga activ. Toate acestea, dar si altele, le sunt detaliate in "Decalogul reconstructiei PSD" pe care l-am postat pe blog, dar si in brosura-document pe care am distribuit-o la Consiliul National.

- Care ar fi primele masuri pe care le-ati lua ca sef al PSD?

- As impune rapid respectarea prevederilor statutare in luarea deciziilor, as finaliza in cel mai scurt timp, dupa consultarea filialelor din tara, un nou program al partidului adaptat zilelor noastre si tipului de electorat pe care vrem sa-l atragem. As implementa rapid un sistem coerent de comunicare in interiorul partidului, dar si un sistem coerent de comunicare cu electoratul.

As deschide partidul catre noi membri si as reface de urgenta parteneriatul cu sindicatele. Mai sunt si altele, dar nu cred ca avem loc aici sa le enumar pe toate.

- Nominalizati un avantaj si un handicap pe care le au contracandidatii dvs in cursa pentru conducerea PSD - Mircea Geoana, Cristian Diaconescu, Adrian Nastase.

- Mircea Geoana are avantajul ca este presedintele in functie si handicapul ca a pierdut alegerile si a mentinut partidul in opozitie. Cristi Diaconescu are avantajul unei imagini foarte bune, dar si handicapul ca nu a mai lucrat cu structurile unui partid. Adrian Nastase are avantajul ca este Adrian Nastase si handicapul ca este Adrian Nastase.

- L-ati invitat public pe Adrian Nastase sa faca parte din echipa dumneavoastra. Nastase, ca si Geoana, este un perdant in fata lui Traian Basescu. Cu ce este mai bun Nastase la conducerea PSD decat Geoana?

- Eu consider ca, in acest moment, cel mai bun sa conduca PSD sunt eu. Nu vreau sa fiu acuzat de lipsa de modestie, dar, daca nu credeam asta, nu ma bagam sa candidez.

- Credeti ca in lista finala a candidatilor vor aparea surprize? Care?

- Este posibil, nu stiu. Daca as sti, n-ar mai fi surprize.

- Ati accepta sa fiti in echipa de conducere a altui candidat, daca acesta va castiga? A cui?

- Stiu ca alti candidati isi doresc sa fac parte din echipa lor. Accept ca ei sa-si doreasca asta, asa cum si eu i-as vrea pe unii dintre ei in echipa mea.

- Ce filiale va sprijina ?

- Sunt sigur ca ma sprijina toti membrii PSD care cred ca eu stiu si pot sa duc partidul la guvernare pana cel tarziu in 2012. Sunt sigur ca ma sprijina toti cei care vor ca PSD sa fie un partid democratic, modern, subordonat interesului national, solidar, deschis si profesionist.

- Unii colegi va socotesc "tradator" pentru ca ati vorbit la DNA in dosarul lui Adrian Nastase. Cum combateti aceasta eticheta?

- Este o foarte mare minciuna.

- Cum veti reusi sa tineti partidul unit?

- Ducandu-l la guvernare pana cel tarziu in 2012. Transformandu-l intr-un partid democratic, modern, deschis si profesionist, cu o echipa de conducere puternica si competenta.

Cu dumneavostra presedinte, PSD ar opta pentru o opozitie radicala sau pentru intrarea la guvernare alaturi de PD-L?

- PSD trebuie sa faca o opozitie adevarata, nu una radicala, dar nici una de forma. Trebuie sa ne batem pentru solutiile noastre la problemele oamenilor, pentru ca sunt mai bune decat solutiile dreptei.

- Cum vedeti relatia cu PNL?

- O relatie de colaborare pe anumite proiecte ale Opozitiei. Dar trebuie o delimitare clara intre noi si PNL atunci cand vorbim de programe economice, de solutii la problemele sociale, de participarea la alegeri. A, daca PNL vrea sa-si asume idei din programele noastre sau vrea sa sustina unele din solutiile noastre, nu avem nimic impotriva.

- Mihai Tanasescu, considerat unul dintre favoritii lui Traian Basescu, a declarat ca va sustine la conducerea PSD. In ce masura va apropie declaratia, in ochii colegilor, de presedintele Traian Basescu?

- Mihai Tanasescu este pesedist si nu e favoritul lui Traian Basescu. Faptul ca presedintele Basescu ii apreciaza profesionalismul nu inseamna ca Mihai e favoritul lui. Presedintele nu putea sa spuna ca Mihai Tanasescu e slab profesional, ca nu se pricepe la finante, cand e unul dintre cei mai buni finantisti ai Romaniei. Eu, unul, sunt onorat sa fiu sustinut de un profesionist de talia lui Mihai Tanasescu.

- Viorel Hrebenciuc a spus ca el merge intotdeuna cu invingatorul. Il veti pastra in echipa daca veti castiga? Ce veti face cu Marian Vanghelie?

- Amandoi trebuie pusi pe locurile lor. Pentru ca sub sefia lui Mircea Geoana au capatat o influenta mult prea mare, care a facut mult rau partidului. In multe ocazii, ei au condus, de fapt, PSD.

- Unde vedeti PSD in 2012 pe o scena politica cu doua partide parlamentare mari si cu un al treilea partid "balama"?

- In 2012, PSD va fi in pozitia de a guverna singur Romania.

- Cum vedeti viitoarea colaborare cu PD-L privind revizuirea Constitutiei?

- Eu am propria viziune, social-democrata, despre reforma statului, pe care am scris-o deja pe blog. Difera mult de ceea ce am inteles ca este viziunea PD-L. Vor fi discutii si negocieri extrem de dure. Sper sa castige solutiile cele mai bine argumentate. Eu cred ca acestea sunt solutiile social-democrate.

- Diminuarea influentei lui Viorel Hrebenciuc asupra conducerii PSD va schimba pozitia partidului fata de legea uninominalului?

- Nu pozitia lui Hrebenciuc e importanta aici, ci solutia corecta. Eu cred ca ne trebuie un sistem mixt, o parte dintre parlamentari alesi uninominal, ceilalti alesi pe liste. Iar cei alesi uninominal trebuie sa fie castigatori in colegiile in care au candidat si nu perdanti de pe locul doi sau trei. Detalii despre toate acestea gasiti tot pe blogul meu.

- Ce veti face daca veti pierde din nou la Congres ?

- Nu stiu ce inseamna din nou. N-am mai candidat la presedintia PSD. Daca voi pierde, voi pierde o batalie, nu si razboiul. Voi continua sa cred in proiectele mele si sa ma bat pentru ele.

Interviu realizat de Irina Ursu

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#Miron Mitrea candidat PSD, #candidat sefia PSD Mitrea , #PSD
Comentarii
Poza GuzganRozaliu_vrajitor
GuzganRozaliu_vrajitor
rank 5
Nu ai să auzi politicienii că vor să ajungă oameni. Ei vor să ajungă la guvernare si nimic mai mult! Adică in locul unde sfasie ca turbatii din Romania ce pot si cat pot, fără milă si fără discernămant.