Mitrea: Diaconescu a dat cu piciorul la o cariera promitatoare

Marti, 23 Februarie 2010, ora 20:08
3767 citiri
Mitrea: Diaconescu a dat cu piciorul la o cariera promitatoare
Foto: Cotidianul

Senatorul PSD Miron Mitrea spune a fost foarte dezamagit cand a auzit ca Diconescu a renuntat la candidatura in favoarea lui Mircea Geoana si ca nu intelege de acesta a "dat cu piciorul la o cariera promitatoare".

"In mare masura m-a dezamagit cand a hotarat sa il sprijine pe Mircea Geoana. A fost o supriza, pentru mine, oarecum ciudata. Eram cu spatele, vroiam sa ma duc sa vorbesc cu el, ca era singur acolo la tribuna. Bine ca nu am ajuns sa vorbesc ca dupa aia s-ar fi spus ca eu l-am trimis sa faca respectiva declaratie. Vroiam sa ma duc catre el, pur si simplu. Era singur acolo si vroiam sa-l intreb de ce nu se retrage si el in favoarea lui Ponta ca sa incercam sa inchidem jocul.

Era evident pentru mine - se intarzia votarea, din motive tehnice, banuiesc, si riscul ca oamenii din teritoriu sa plece si sa ramana nucleul mai aproape de Bucuresti, deci Bucurestiul si judetele din jur, care erau pro-Geoana era mare - si in drum spre m-am oprit langa delegatia de la Satu Mare, colegii de acolo m-au intrebat cateva lucruri. Am auzit ca a declarat ca s-a retras si m-am intors bucuros, convins fiind ca s-a retras in favoarea lui Victor Ponta. Ca cei din jur sa imi spuna cica a innebunit Cristi. De ce a innebunit? A facut ce trebuie, s-a retras. Nu. Nu. S-a retras pentru Mircea Geoana. Eu atunci nu am mai inteles nimic", a povestit Mitrea, pentru Mediafax modul in care a aflat de decizia lui Diaconescu.

Mitrea a adugat ca lui Diaconescu ii va fi foarte greu sa isi reabiliteze imaginea dupa ce a avut acest moment de "oscilatie politica" si ca nu intelege de ce a daramat intr-o clipa tot ce cladise in atatia ani.

"Din pacate, cred ca si-a pus cariera politica intr-o lumina care nu-l favorizeaza foarte tare. Nu stiu cum va reusi sa iasa. Cred ca Cristi va trebui sa se indrepte catre o cariera tehnica. El este un tehnician, este un specialist in politica externa. Nu cred ca in anii urmatori va avea posibilitatea sa faca uitat acest moment destul de neplacut pentru el, de oscilatie politica, care pentru un lider politic e grav, mai ales la nivel national.

Nu sunt oracol. Deocamdata e senator ca si mine. Este un profesionist in ceea ce priveste politica externa, un om cu bun simt, cu educatie, un om cult. Este inexplicabil pentru mine cum a dat cu piciorul la o cariera promitatoare. Se apropia de varful carierei, dupa parerea mea. Mai avea putin sa puna piciorul pe ultima treapta si a dat cu piciorul la ce a construit de atatia ani de zile. Nu inteleg, este momentul cel mai trist pentru mine in acest Congres.

Am avut un moment de satisfactie si de multumire in momentul in care am vazut ca Mircea Geoana este schimbat, desi inteleg foarte bine greutatile care il asteapta pe Victor Ponta, si am avut un moment aproape la fel de trist cand am vazut pozitia lui Cristian Diaconescu", a mai spus Miron Mitrea.

Vanghelie a depasit cu mult nivelul la care el intelege sau se potriveste pentru politica in Romania

Senatorul PSD a spus ca nu are nimic personal cu Marian Vanghelie, dar ca nu ii place faptul ca un astefl de om reprezinta partidul si ca, desi este un primar bun, ca politician a depasit nivelul la care intelege ce se intampla in jurul sau.

"Eu nu am o adversitate personala fata de Marian Vanghelie. A fost un primar bun la Sectorul 5, cel putin in primele doua mandate. in acest mandat nu mi-e clar ce face, daca e bun sau rau. Nu stiu, nu l-am monitorizat. Dar a depasit cu mult nivelul la care el intelege sau se potriveste pentru politica in Romania. (...) Am fost si la Congres cu el. Eu nu sunt in razboi cu nimeni, nici macar cu Marian Vanghelie.

Eu am o relatie normala, omeneasca cu toti oamenii, chiar daca el, intr-un fel destul de nepoliticos, m-a jignit public. La Congres a venit si si-a cerut scuze public, ma rog, fata de cei care erau in jur, ca era nervos. Nu stiu daca justifica faptul ca a fost nepoliticos, e neimportant. I-am spus ce va spun si dvs.: personal nu am o problema cu Marian Vanghelie. Este un cetatean al Romaniei, este liber sa isi traiasca viata, nu este problema mea. Din punct de vedere al politicianului PSD sunt foarte nemultumit ca Marian Vanghelie reprezinta partidul, pentru ca eu nu cred ca Marian Vanghelie, ca si tipologie de om, poate reprezenta PSD", a mai spus Miron Mitrea.

El a adaugat ca o mare vina pentru ce s-a intamplat in PSD sub conducerea lui Mircea Geoana o poarta si Vanghelie si de aceasta nu este de acord ca el sa reprezinte in continuare partidul.

"Am fost nemultumit pe vremea cand era in jurul lui Geoana si a fost principala mea tinta: schimbarea grupului din fruntea PSD, care pusese mana si pe Mircea Geoana, si pe partid si care l-a dus pana la urma in situatia de a pierde toate aceste alegeri. Iar el nu este nevinovat. Este unul dintre principalii vinovati.

De aceea a fost si pozitia mea - care am vazut ca unii au interpretat-o altfel - am spus ca el si altii ca el, daca se simt vizati, ar face bine sa se retraga ca un sprijin pentru partid. Am vazut ca au sarit in aer oameni - nu ma refeream la ei, nu stiu de ce s-au simtit. Dar ma rog, probabil cuvintele mele generale i-au atins cumva, nu-mi dau seama acum", a mai adaugat social-democratul.

Nu am nevoie de functii, nu mi s-a promis nimic, nu organizez lovituri de palat

Mitrea a spus ca Victor Ponta nu i-a oferit nimic in schimbul sprijinului sau pentru ca stie ca nu ar fi acceptat si ca o astfel de negociere ar fi fost foarte greu de purtat cu el si ca nu tinde la sefia Senatului si nici a vreunui grup parlamentar.

"Nu a avut cand sa mi-o promita (sefia Senatului, n.red.), nu am discutat. Nu. Raspunsul este nu. Nu am discutat cu Ponta, nu am negociat cu Victor Ponta. V-a spus si el. Pe el l-a surprins pozitia mea. Sigur ca m-a intrebat daca nu vreau sa ma retrag in favoarea lui. Nu au fost negocieri. Totusi Victor Ponta este un poltician bun, dar este tanar, nu sunt omul la care sa vii sa-i spui ca te retragi si iti dau asta sau faci asta. Nu, e greu de negociat astfel cu mine. Oamenii ma cunosc suficient in partid, chiar daca in afara de multe ori mi s-a creat alta imagine.

Nu avea cum sa vina si nu a venit. Nu am discutat cu Ponta nici inainte, nici dupa, de vreo functie. Nu am facut acest gest pentru o functie. E greu de crezut in politica romaneasca, dar nu uitati ca mi-am dat demisia din Parlament in momentul in care DNA voia sa ma ancheteze. Am facut un gest important pentru partid si pentru mine ca om. Am spus ca Mircea Geoana nu e un bun presdinte, nu aveam sa fac altceva decat sa incerc sa il schimb din functia de presedinte al partidului", a spus Mitrea.

El a mai spus ca nu o sa participe la nicio competitie politica pentru ca i se pare penibil de vreme ce nu a candidat pentru nicio functie la Congres si se fereste intotdeauna de ridicol.

"In momentul asta nu-mi doresc nimic. In momentul asta nu am sa particip la nicio competitie politica. Am vazut si aceasta chestiune aruncata pe piata. Grupurile parlamentare isi aleg conducerile la inceputul sesiunii parlamentare. Sesiunea a inceput de o luna. Nu exista alegeri. Daca vor exista alegeri in toamna, pana atunci ma mai gandesc daca particip sau nu. In nic un caz nu intentionez, nici la Senat, nici la grupul de la Senat, nici in alta parte, sa organizez lovituri de palat. Nu face parte din strategia mea de lucru. Ar fi si penibil acum sa ma duc sa atac pozitia de sef de grup. Toata lumea ar spune imediat ca asta a fost tinta mea. Nu a fost aceasta. O sa vedeti in perioada urmatoare ca nu o sa ma duc sa atac aceasta functie. Avem lider de grup. S-ar putea, sigur, cand va fi pusa in discutie aceasta pozitie, in toamna, s-ar putea sa da, s-ar putea sa nu candidez. Nu stiu azi. E mult prea devreme. Nu am o problema cu functiile.

Va rog sa ma credeti ca nu am nevoie de o functie care sa ma duca intr-un Birou Permanent in care este si Marian Vanghelie. Am o problema asupra acestei chestiuni. Eu cred ca principala incercare pentru Victor Ponta este sa vada cum reuseste sa lucreze intr-un mediu nu foarte usor, pentru ca schimbarea lui Mircea Geoana este un inceput, reconstructia partidului trebuie sa plece de jos. Victor va avea o sansa mare sa inceapa sa faca acest lucru. Sper sa nu o rateze. Daca va simti nevoia sa se sfatuiasca cu mine, sigur am sa-l sfatuiesc cum trebuie facut. Sa-mi iau acum functii, sa ma duc in Birourile Permanente, dupa ce nu am candidat la Congres la nici o functie ar fi penibil pentru mine. Eu ma feresc de ridicol, nu-mi place ridicolul", a mai spus Mitrea.

El a precizat ca in acest moment Geoana nu mai reprezinta interesele partidului in Senat, dar ca ar fi o greseala sa fie schimbat si astfel PSD sa riste sa piarda sefia Senatului.

"Nu le mai reprezinta, pentru ca este intr-o situatie delicata. A pierdut o competitie, a ramas la Senat, o functie care a ajuns la el datorita faptului ca era presedintele PSD. Dar in acelasi timp ar fi o greseala sa pierdem aceasta functie. Mircea Geoana ramane membru PSD si este fostul presedinte. Sa pierdem aceasta functie doar de dragul de a-l indeparta pe Mircea si de acolo ar fi o greseala. S-ar putea ca Mircea, acum, avand timp mai mult, chiar sa se ocupe de Senat. Nu cred ca Mircea Geoana trebuie atacat in continuare, asa, la infinit", a conchis Mitrea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Miron Mitrea Cristian Diaconescu, #Mitrea sefie Senat, #Mitrea sustinere Ponta, #Mitrea PSD Vanghelie , #PSD