Mitrea: Vom vedea daca Antonescu va fi candidatul USL in 2014 - Interviu

Joi, 11 August 2011, ora 08:55
6289 citiri
Mitrea: Vom vedea daca Antonescu va fi candidatul USL in 2014 - Interviu
Foto: Arhiva

Senatorul PSD Miron Mitrea da ca sigura candidatura lui Sorin Oprescu la Primaria Capitalei din partea USL, dar nu si pe cea a lui Crin Antonescu la prezidentialele din 2014. El precizeaza ca protocolul uniunii prevede ca va fi nominalizat cel care va sta cel mai bine in sondaje, nu neaparat presedintele PNL.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Miron Mitrea admite ca sunt judete in care mai exista probleme cu desemnarea candidatilor USL la alegerile locale, dar spune ca pana la sfarsitul anului vor fi rezolvate chiar si cele mai delicate dintre ele.

In Bucuresti insa situatia s-a limpezit. PSD si PNL si-au impartit sectoarele, iar decizia privind sustinerea lui Sorin Oprescu la fotoliul de primar general este ca si luata.

Miron Mitrea mai spune ca USL este acum la circa 55% in sondaje, iar PDL sub 20%, si da ca sigura castigarea alegerilor din 2012 de catre PSD si PNL. El recunoaste ca s-a discutat informal in PSD problema suspendarii lui Traian Basescu, dar asta doar in situatia in care nu va desemna premierul dorit de USL, chiar daca uniunea va castiga alegerile legislative de anul viitor.

Senatorul PSD il considera pe fostul sau coleg Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI, un "meserias" in probleme economice cu care se consulta destul de des. Intrebat care ar fi reactia USL in cazul in care Traian Basescu i-ar cere lui Mihai Tanasescu sa preia fraiele guvernarii, in contextul economic actual extrem de dificil, Miron Mitrea s-a aratat convins ca acesta ar refuza daca ar fi vorba despre actuala majoritate parlamentara.

"Daca s-ar forma un guvern de uniune nationala totul ar fi posibil, dar nu cred ca exista aceasta posibilitate", a mai adaugat senatorul PSD, precizand ca in urmatorii 2-3 ani nicio negociere intre PDL si partidele de opozitie nu va mai exista, din cauza lipsei totale de incredere reciproca.

Cand vor fi anuntati candidatii USL pentru alegerile locale de anul viitor? A fost avansat termenul de 1 septembrie.

Desemnarile candidatilor dureaza un pic mai mult. In septembrie se incearca sa se ajunga la o forma finala, dar probabil ca nu o sa se reuseasca intr-o luna. Acestea sunt chestiuni care se gestioneaza destul de dificil. S-a trecut peste multe lucruri delicate, dar au mai ramas.

Probabil ca se vor stabili cu usurinta candidatii in anumite judete si orase, pentru ca s-au inteles local, si vor ramane cateva, nu stiu sa le nominalizez astazi, care vor insemna mai multe probleme. Dar pana la sfarsitul anului in mod cert se vor rezolva.

Cum vor fi desemnati candidatii in Bucuresti? Va ramane Sorin Oprescu candidatul USL la Primaria Generala?

Aici lucrurile sunt relativ clare, nu s-au clarificat inca de tot. Se va merge catre o solutie cu trei candidati pe sectoare PSD si PNL. In mod cert PNL, sau ACD, va desemna candidatii in sectorul 1 si 4, si cel de-al treilea va fi 2,3 sau 6, iar PSD va avea sectorul 5, asta este evident.

La primaria generala, parerea mea este ca sprijinul pentru Sorin Oprescu este o chestiune aproape decisa, conform declaratiile facute de cei doi lideri USL.

Ponta: Oprescu ar putea candida la Primaria Capitalei din partea USL

Ludovic Orban: Nu sunt de acord cu sustinerea lui Oprescu, Bucurestiul e "sat fara caini"

Victor Ponta, Crin Antonescu si Dan Voiculescu vorbesc tot mai des despre suspendarea presedintelui Traian Basescu. Credeti ca va fi declansata in aceasta toamna?

Sunt discutii referitoare la perioada de dupa alegerile din 2012. Nu am vazut declaratia lui Victor Ponta. Stiu sigur ca discutia a pornit de la declaratia presedintelui Basescu ca indiferent ce va face in alegeri USL el nu o sa ii dea guvernul. Iar discutia, care s-a purtat informativ, a fost ca nu poate face acest lucru si nici eu nu cred ca poate sa o faca. Cine va castiga alegerile va face guvernul.

Victor Ponta: In ziua in care avem 237 de parlamentari ai USL, il suspendam pe Basescu

Cine va da candidatul la presedintie al USL in 2014? E 100% stabilit ca PSD va sustine candidatura lui Crin Antonescu?

Astazi suntem in 2011 si am invatat ca politica nu e nici asa de simpla si nici asa de sigura cum pare. In principiu, astazi asta este, daca inteleg eu bine, solutia. Probabil ca si in 2014 va fi asta.

Sebastian Lazaroiu atragea atentia ca PSD intotdeauna a avut un candidat propriu la prezidentiale, este un partid foarte mare, foarte solid, si este greu de crezut ca va sustine pe cineva din exterior.

PSD este, intr-adevar, un partid foarte mare si foarte solid. Domnul Lazaroiu este un mare manipulator, il apreciez pentru asta, si eu as face la fel. Incearca sa introduca momente de tensiune in USL.

Nu mi s-a parut ca cei doi lideri au vreo problema referitor la acest lucru, lucrurile s-au clarificat: PSD va da candidatul pentru prim-ministru, iar ACD va da candidatul pentru presedintie.

Pana la urma, in acord lucrurile spun altfel: va fi "cel mai bine clasat in sondaje". Vom vedea, daca atunci Crin Antonescu va fi cel mai bine clasat in sondaje, el va fi candidatul USL. Daca va fi altul, acela va fi.

Lazaroiu il indeamna pe "copilul" Antonescu sa candideze la Primaria Capitalei

In 2009 ati sustinut varianta unui guvern de uniune nationala. Credeti ca mai este viabila astazi, in actualul context economic si politic?

Trebuia facut in 2009, astazi nu se mai poate. Nu spun ca nu ar avea un efect benefic, ar avea in mod cert, dar nu mai poate avea loc. Au avansat lucrurile prea mult in sens negativ. S-au strans prea multe probleme din 2009 pana astazi intre PDL si partidele din Opozitie. Increderea nu mai poate fi construita.

Ar fi trebuit, si in 2009 s-ar fi putut face, dar nu s-a facut. Nu se mai poate acum, din pacate.

Ati declarat, marti, intr-o emisiune de televiziune, ca obisnuiti sa va consultati pe probleme economice cu cei doi mari specialisti ai PSD, Mihai Tanasescu si Florin Georgescu. Nu si cu viitorul premier, Victor Ponta?

Politic ma consult si cu Victor Ponta, pe probleme tehnice economice ma consult cu meseriasii. Victor Ponta este politician si orice politician atunci cand ia decizii economice se sfatuieste, mai ales cand nu a mai trecut prin asemena situatii, cu specialistii. Eu am trecut prin ele, si tot ma sfatuiesc.

Daca Traian Basescu l-ar propune ca premier, in cazul in care situatia economica se va inrautati, pe Mihai Tanasescu, ar accepta USL?

Eu sunt convins ca situatia asta este imposibila. Il cunosc foarte bine pe Mihai Tanasescu si nu poate fi convins sa faca o asemenea miscare.

Nici nu cred ca Traian Basescu intentioneaza, dar sunt convins ca, chiar daca i-ar propune sa ia functia de prim-ministru, pe aceasta majoritate parlamentara Mihai ar spune nu.

Mihai Tanasescu ar accepta sa fie premier daca ar avea sprijin politic solid

Dar daca i-ar cere sa formeze un guvern de uniune nationala?

Daca s-ar forma un guvern de uniune nationala totul ar fi posibil, dar nu cred ca exista aceasta posibilitate. Nu cred. Asa cum am spus mai devreme, lipsa de incredere intre PSD-PDL-PNL, sau PDL, PSD si PNL, este atat de mare incat nu cred ca se va putea purta vreo negociere vreodata. Cel putin in viitorii 2-3 ani nu cred.

Indiferent de contextul economic international?

Eu spun nu cred, chiar daca am invatat ca lucrurile pot sa ia o alta dinamica in politica foarte repede. Nu exista la ora actuala o premisa sa ne gandim ca asa ceva este posibil, asta nu inseamna ca este imposibil.

Ce pronostic dati pentru alegerile din 2012 acum, inainte de inceperea noii sesiuni parlamentare? Cat vor obtine USL si PDL?

Asta ar insemna sa joc la LOTO si nu prea joc. Nu stiu, nu suntem suficient de aproape ca sa vedem sondajele de opinie si evolutiile. Ce arata astazi sondajele interpretate corect este ca USL este undeva la 55%, iar PDL sub 20%. Si sunt amabil, dupa cum vedeti.

Credeti ca ar putea aparea surprize pe scena politica, de exemplu intrarea in parlament a partidului lui Dan Diaconescu, asta in cazul in care va reusi sa se inscrie la tribunal?

Eu am vazut partide care au reusit in alegerile locale sa ia mult, ma refer la ApR, si sa nu intre in parlament. Nu am vazut niciun partid care sa nu ia nimic la alegerile locale si sa intre in parlament.

Orice politician stie ca alegerile locale sunt cele mai grele si sunt dificile.

Ce sanse le dati fostilor colegi care acum sunt in UNPR?

La fel. Daca ne apucam si judecam sondajele de opinie, sunt pe nicaieri. Dar vad ca au destui primari care anunta ca vor candida pentru ei si revenim la ceea ce va spuneam mai devreme despre alegerile locale. Vom vedea dupa alegerile locale ce sanse au, astazi e greu de spus. Sondajele de opinie sunt, pentru mine, doar un barometru indepartat. Eu o sa pot sa va spun ce se intampla in toamna lui 2012 doar dupa alegerile locale. Pentru partidele mici, pentru partidele mari nu ne astepam la surprize, se merge in trendul pe care il vedem.

Ce mai face Marian Vanghelie? S-au linistit apele in filiala Bucuresti?

Sincer sa va spun, habar nu am, am fost preocupat foarte mult de situatia economica, pe care am tot urmarit-o.

Si la ce concluzii ati ajuns, ce ne asteapta din punct de vedere economic?

Asa numita criza de acum nu este o criza, este o tulburare a pietelor datorata unor motive subiective. Va trebui sa vedem ce va descoperi comisia senatoriala de ancheta din SUA cu privire la declasificarea S&P. Senatorii americani nu sunt convinsi ca decizia a fost corecta.

Oricum, disputa politica extrem de neplacuta si atipica pentru scena politica americana a facut sa se ia foarte repede decizia de majorare a plafonului de indatorare si asta a creat tulburare pe piete.

Eu sunt convins ca in cateva zile lucrurile se vor rezolva, se vor linisti pietele, se va reveni la normal.

Chestiunea pe care o urmaresc insa cu atentie nu este asta ci cea a datoriilor suverane. Vad ca BCE a cumparat si continua sa cumpere titluri spaniole si italiene, ceea ce inseamna ca este o decizie a elitelor europene sa nu lase Spania si Italia sa urmeze drumul Greciei.

Romania nu are nicio problema majora cu datoria proprie, mai ales ca noi ne-am temperat. Cum a facut-o, asta e altceva, dar noi ne-am temperat cheltuielile pe buget. Sigur ca acum ar trebui ca guvernul sa fie foarte precaut. Executia bugetara trebuie facuta cu foarte mare grija.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Miron Mitrea prezidentiale 2014, #Crin Antonescu prezidentiale 2014, #Miron Mitrea Oprescu, #Miron Mitrea USL , #PSD