Partid mare, caut prezidentiabil

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 15 August 2008, ora 18:57
3195 citiri
Partid mare, caut prezidentiabil

Miron Mitrea se pregateste sa-si lase in offside colegul de sfanta imunitate, Adrian Nastase.

Deputatul PSD a confirmat ca in prima zi a viitoarei sesiuni parlamentare, adica 1 septembrie, isi va da demisia din Parlament pentru a elimina imunitatea care se interpune in el si procurori.

Din nou, Miron Mitrea se dovedeste un politician cu mult mai abil decat fostul premier. Nu stiu daca gestul sau ii dovedeste curajul sau nevinovatia, dar macar ii aduce un semnificativ beneficiu de imagine.

Mitrea stie ca pana la alegeri mai e putin timp, vreo 3 luni din momentul in care ar urma sa demisioneze. Dupa aceea oricum va reintra in Parlament pe pozitii intarite si, cine stie, poate va avea si mai multa nevoie de imunitate daca eventuale acuzatiile inca neformulate sunt mai grele si mai usor de dovedit decat cele de pana acum.

Daca nu va mai obtine un nou mandat, ipoteza, putin probabila, oricum ar fi ajuns in ancheta, asa ca aceste trei luni nu fac o diferenta esentiala. Cat despre beneficiile gestului, sa ne aducem aminte ca singurul parlamentar care a mai demisionat pentru a fi anchetat, tot pe final de mandat, este Traian Basescu.

Acest gest l-a scos practic din anonimat pe actualul presedinte si, fiind urmat de o necofirmare a acuzatiilor, a marcat decisiv ascensiunea sa viitoare.

In schimb, Adrian Nastase sta ghemuit in spatele imunitatii, de unde isi inunda blogul cu declaratii sforaitoare despre dosare politice pe care insa nu face nimic sa le demonteze.

Va fi nevoit sa explice in campanie de ce fuge ca dracul de tamaie de ancheta. O intrebare simpla la care e greu de gasit un raspuns convingator.

Si daca la Mizil, electoratul ar putea sa se digere vreun sofism rostit cu aer intelept de Adrian Nastase, la nivelul intregii tari exigentele electoratului ar putea fi cu mult mai mari, iar contraexemplul demisionarilor Basescu si Mitrea, devastator.

In aceste conditii ce se va alege din ambitiile prezidentiale ale lui Adrian Nastase?

Optiunile limitate ale PSD

Ma indoiesc ca Adrian Nastase insusi ar fi dispus sa faca un pas inapoi. Este evident ca in mentalitatea sa electoratul este nitel cam imbecil si dispus sa inghita nemestecat orice argument emanat de inteligenta sa net superioara.

Aroganta aceasta a avut mereu un efect de ceata peste mintea fostului premier si l-a impins spre cele mai mari greseli, unele dintre ele cu iz penal.

Din punctul de vedere al partidului insa decizia privind candidatul pentru Cotroceni ar putea fi nitel mai complicata. In mod evident partidul nu are acum un prezidentiabil.

Votul de miercuri al deputatilor, ii garanteaza, deocamdata, libertatea lui Adrian Nastase, dar i-a cam ingropat prezumtia de nevinovatie si ,implicit, imaginea. Un om asupra caruia planeaza asemenea suspiciuni de coruptie, accentuate de chiar atitudinea lui, nu are absolut nicio sansa in fata lui Traian Basescu.

Miron Mitrea ar putea deveni o optiune, datorita demisiei, dar nu cred ca el isi doreste asa ceva. Mitrea stie foarte bine ca pe masura ce te sui mai sus, esti tot mai vizibil si mai expus, un lucru pe care secretarul general al PSD nu da semne ca l-ar vrea. Pare mai degraba preocupat de marile lui afaceri decat de marile demnitati. Sa nu uitam ca n-a vrut sa fie nici macar primar general.

Si-atunci cine? Grea intrebare. Daca PSD va dori o candidatura cu sanse autentice are o foarte mare problema pentru ca asa ceva nu se arata in partid.

Cine are nume are si pete, cine n-are pete n-are nici carisma si tot asa. Adrian Nastase ar putea fi eficient intr-o singura postura - de iepure, care sa conserve pentru turul al doilea voturile partidului pentru un candidat din afara PSD. Sa fie el Sorin Oprescu?

Ipoteza a fost intens vehiculata deja si tot atat de intens infirmata de primarul general. Sigur ca aceste infirmari ar fi usor de sters cu buretele, la o adica. S-a mai vazut.

Totul depinde insa de rezultatele concrete ale lui Oprescu ajuns in functie pe un val foarte mare de asteptare.

Daca reuseste sa confirme devine o optiune viabila, daca nu, mai bine sta cuminte la primarie. In aceste conditi, succesul lui Oprescu s-ar putea dovedi esential pentru insusi PSD.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#PSD, #prezidentiale, #candidat, #lipsa , #PSD
Comentarii
Poza vlad al lui tepes
vlad al lui tepes
rank 5
singurul parlamentar care a mai demisionat pentru a fi anchetat, tot pe final de mandat, este Traian Basescu.
F
farizeu
rank 1
werne iuliu