Ziare.com

Dosarul lui Mitrea, restituit la DNA pentru ca i-a fost incalcat dreptul la aparare

Luni, 04 Aprilie 2011, ora 21:14

   

Dosarul lui Mitrea, restituit la DNA pentru ca i-a fost incalcat dreptul la aparare
Inalta Curte de Casatie si Justitie arata, in motivarea deciziei prin care a dispus restituirea dosarului lui Miron Mitrea la DNA, ca procurorii i-au incalcat acestuia dreptul la aparare, dupa ce l-au trimis in judecata pentru o fapta pentru care nu au dispus extinderea urmaririi penale si pentru care nu s-a cerut avizul Senatului.

"Raportat la cazul inculpatului Mitrea Miron Tudor se poate observa ca acestuia i s-a incalcat dreptul la aparare prevazut de articolul 6 din Codul de procedura penala, dispunand prin rechizitoriul din 4 martie 2009 atat punerea in miscare a actiunii penale, cat si trimiterea in judecata pentru savarsirea pretinsei infractiuni de luare de mita, in continutul careia au inclus acte materiale pentru care nu au extins cercetarile, conform art. 238 din Codul de procedura penala, inculpatului neaducandu-i-se la cunostinta cu promptitudine natura acuzatiei, respectiv fapta materiala si calificarea juridica a acesteia (schimbarea bazei factuale), astfel incat acesta sa inteleaga exact intinderea acuzatiei adusa impotriva sa, pentru a-si putea pregati apararea in mod adecvat", se arata in motivarea deciziei din 31 ianuarie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ).

Mai mult, spun judecatorii instantei supreme, faptul ca lui Miron Mitrea i s-a pus la dispozitie materialul de urmarire penala, dar fara a i se face o precizare expresa a invinuirii, pentru ca acesta sa-si poata pregati o aparare efectiva, sa anticipeze consecintele penale ale acestei invinuiri, "nu poate complini incalcarea drepturilor inculpatului garantate de legea procesual penala, cat si de Constitutie, astfel incat acesta sa beneficieze de dreptul la un proces echitabil".

Practic, spun judecatorii ICCJ in motivarea citata, Mitrea a fost trimis in judecata pentru o fapta pentru care nu s-a dispus extinderea actiunii penale pentru savarsirea de noi acte materiale, retinute de procuror prin ordonanta din 12 noiembrie 2008 (care o privea pe Irina Jianu si prin care s-a retinut infractiunea de dare de mita in forma continuata) si fara a se pune in miscare actiunea penala pentru noi acte materiale, retinute in aceeasi ordonanta care o privea pe Jianu.

Totodata, acestia arata ca procurorul "va trebui sa ii prezinte inculpatului in mod concret si detaliat fapta pentru care a efectuat urmarirea penala, aceasta presupunand sa-i aduca la cunostinta toate actele materiale noi si. in raport de acestea, sa dispuna extinderea urmaririi penale cu privire la noile acte si, respectiv, schimbarea incadrarii juridice, asa cum a procedurat 'corelativ' in cazul inculpatei Jianu Irina Paula".

Mai mult, se arata in motivare, in conditiile in care, in continutul pretinsei infractiuni de luare de mita retinute in sarcina lui Mitrea ar fi fost retinute acte materiale noi, conform dispozitiilor din Constitutie, trebuia sesizat Senatul pentru a obtine aprobarea de delansare a urmaririi penale fata de aceasta extindere.

ICCJ a decis pe 31 ianuarie restituirea la DNA a dosarului in care Miron Mitrea, Irina Jianu si Nicolae Popescu erau judecati, insa hotararea nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs.

Miron Mitrea a fost trimis in judecata, pe 5 martie 2009, de procurorii anticoruptie, pentru ca ar fi primit de la Irina Paula Jianu foloase necuvenite in schimbul numirii si mentinerii acesteia in functia de inspector sef adjunct al ISC, suma reprezentand contravaloarea lucrarilor la casa mamei senatorului.

Procurorii anticoruptie au inceput pe 1 octombrie 2008, pentru a treia oara, urmarirea penala impotriva lui Miron Mitrea in dosarul privind renovarea casei mamei sale.

Citeste mai multe despre Miron Mitrea dosar Miron Mitrea DNA
Sursa: rNews

Articol citit de 1353 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Prostitutio in integrum

penibil.dupa 2 ani de la trimiterea in judecata,o rezolvare judiciara tipic romaneasca.

 

Acusica nu mai are raspundere penala .....

Nu sa mai gasit corpul delict = carnatul ??

da...da....

da kiatro de de-al tau de te miri vezi ca basescu are coada bagata si udrea la fel.....nu mai fuma etno ca esti gata...

"Dosarul lui Mitrea, restituit la DNA pentru ca i-a fost incalcat dreptul la aparare "

Vai de Justitia romaneasca. Tipic ca si i, Bombonel&co. n dosarul lui Poanto. E clar in Romania nimeni nu va fi corect judecat. Oamenii rosii in mantai negre se mai plimba pe acolo. De colo colo.

@ mai , Manivelika...

Vietzashii dela Jilava sint trishti, ei te ashteptau, te
iubesc,te adora, au calupuri mari de sapun dupa gabaritul tau in stok...creme cu toate mirodenile, f.emoliente shi alunecoase...nu ai motiv sa ii dezamageshti..!! Du-teeeeeee shi ramii cu ei 5-10 ani


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor