Nu va chinuiti sa alegeti un sens al cuvantului "stat".
Sunt valabile amandoua: exista o politica finantata legal de statul roman si ea se desfasoara in Senat, Camera Deputatilor si in Consiliile locale, dar mai exista o politica de a sta la taclale, la tras sfori pe sub mese si pe la colturi, la facut bai de multime si chiar la infiintat partide sau miscari populare... Aceasta e remunerata tot de stat, insa ilegal. De demonstrat.
Unii cu munca, altii cu privilegii
Fiecare profesor, doctor, inginer, functionar, muncitor... este remunerat pentru cele 8 ore sau mai multe de lucru, iar daca lipseste, chiuleste o ora, doua imediat i se face poprire din salariu. Fiecarui sofer, tractorist, excavatorist, macaragiu... i se imputa cel putin contravaloarea benzinei daca foloseste utilajul in interes propriu.
Dar n-am auzit sa li se intample acelasi lucru politicienilor, mai ales celor ce se afla zi si noapte in studiourile televiziunilor sau isi fac propaganda prin fabrici si uzine, prin sate si orase, prin piete si parcuri, prin biserici si manastiri, prin targuri si balciuri, mai nou, prin malluri si hipemarketuri.
Politica lor pe banii nostri
De curiozitate, deschideti televizoarele pe diverse canale, asa-zise de informatii ori de entertainment, si nu se poate sa nu dati de ei: fie stand la praznice ori la o bere, de nu la cumparaturi, dar obligatoriu cu cameramanii si jurnalistii dupa ei, fie ca invitati TV, cei mai multi permanenti, obisnuiti ai casei, cum se spune, dar si destui aparuti ocazional ori intervievati "intamplator" pe strada, in restaurant, in timpul programului de lucru. Cu masinile si servitorii, cu zecile de politisti, jandarmi, sepepisti platiti de stat.
Nu sunt cazuri singulare, ba chiar situatia s-a generalizat de ceva vreme. Unii stau de dimineata pana seara in studiouri, caci trec de la o televiziune la alta, dar salariul le merge normal. Gurile rele spun ca mai sunt si remunerati pentru asta, ba chiar si premiati de institutiile unde lucreaza. Basca la partid.
Statul are grija de conducatori
Presa scrie demult de astfel de abuzuri, dar nu o ia nimeni in seama. Nici macar cei ce asigura finantarea. Se dau bani fara sa controleze nimeni daca s-a facut ori nu treaba, daca s-a indeplinit norma. Si nu o fac pentru ca nu au ce controla. In Romania, de la primul om in stat pana la ultimul, sarcinile de serviciu, fisa postului sunt facute cu atata larghete si darnicie, incat exista zeci de mii de posturi unde poti taia frunza la caini in voie.
In caz ca vreti sa faceti inventarul masinilor de serviciu, mai mereu cu tot cu soferi si foarte scumpe, caci obrazul subtire cu bani multi de la stat se tine, va puteti apropia, cu fereala, desigur, de sediile de partid ca sa admirati ultimele modele de masini nemtesti.
PMP e partid de stat
Se pare ca unele institutii asigura astfel de conditii tuturor lucratorilor. Ati vazut vreun consilier prezidential care sa umble dupa clienti si membri ai Miscarii Populare fara logistica din dotare? Presa scrie ca nu. L-ati vazut pe dl presedinte ducandu-se la o bere, sper ca nu in interes de serviciu, fara masini si escorta? V-ati intrebat cat costa o astfel de bere?
Culmea culmilor a fost zilele trecute cand la lansarea Partidului Miscarii Populare n-aveai loc de functionari si demnitari ai statului aflati in timpul programului de lucru. De ce intampla asa? Fiindca nu este ceva iesit din comun. Fiindca de la primul pana la ultimul politician, exceptiile confirma regula, aceste privilegii au devenit obisnuinta si lege.
Pana la urma, ponoasele le tragem tot noi
Cum sa nu scada in ochii cetateanului de rand, platitor de dari si impozite, de taxe nenumarate increderea in clasa politica, in institutiile statului de drept? Si, atentie, guvernantii, parlamentarii, primarii... merg sa ne reprezinte peste hotare, unde cu siguranta n-au mai vazut asa ceva.
Fiindca niciunde in lume nu exista. Si totusi, odata reveniti acasa, desi stiu ca nu se cuvine, se bucura de acelasi rasfat pe banutul vaduvei si al sarmanului. In plus, iti rad in nas cu neobrazare si cinism.
Nu stiu ce economii s-ar face daca s-ar intra in legalitate. Probabil ca am iesi din criza in doua - trei luni, s-ar dubla salariile in jumatate de an, politicienii si-ar vedea de treaba, am putea realmente vorbi de buna guvernare, scoala ar fi scoala si spitalul spital... Dar nu va fi.