Cezar Preda: Miscarea Populara trebuie facuta inainte de alegeri cu PNG si ecologistii

Joi, 23 Februarie 2012, ora 13:06
2143 citiri
Cezar Preda: Miscarea Populara trebuie facuta inainte de alegeri cu PNG si ecologistii

Deputatul PDL Cezar Preda a declarat, joi, ca Miscarea Populara ar trebui sa fie construita inainte de alegeri si sa includa PNTCD, PNG, PDL si Partidul Ecologist, el mentionand insa ca democrat-liberalii se afla "inca la faza balbaielilor" pe aceasta tema.

Cezar Preda a spus ca PDL "isi plateste acum erorile facute la congresul partidului" de anul trecut. In opinia deputatului democrat-liberal, PDL ar fi trebuit sa se alinieze, in ceea ce priveste sigla si culoarea, liniei popularilor europeni.

"PDL isi plateste acum erorile facute la Congres, cand trebuia sa ne aliniem la popularii europeni in ceea ce priveste sigla si culoare. O alianta electorala este absolut obligatorie atunci cand ai in fata o alianta politica, asta inseamna maturitate politica, dar suntem inca la fata balbaielilor. Hai sa facem aceasta Miscare Populara si sa ne apucam de treaba, pentru ca mai avem 90 de zile pana la alegeri", a precizat Cezar Preda.

El a mai spus ca aceasta alianta ar trebui sa includa PNTCD, PNG, Partidul Ecologist si PDL.

Preda a adaugat ca sigla si culoarea folosite ar trebui sa fie cele ale partidelor populare europene.

Miscarea Populara pe care PDL intentioneaza sa o creeze ar putea cuprinde partide precum PNTCD si ecologistii, iar sigla si culoarea acestei miscari ar putea fi inima si, respectiv, verde sau albastru, au declarat, miercuri, surse politice.

Democrat-liberalii considera ca sunt compatibili cu PNTCD si cu ecologistii pentru a forma Miscarea Populara, avand in vedere ca PNTCD este membru PPE, ca si PDL, iar componenta de mediu pe care o aduc ecologistii este importanta, au precizat sursele citate.

Potrivit surselor, unii democrat-liberali ar considera oportuna cooptarea in Miscarea Populara a UNPR, insa altii sunt de parere ca, din punct de vedere doctrinar, in acest moment, PDL nu este compatibil cu acest partid.

Democrat-liberalii doresc crearea Miscarii Populare, de centru-dreapta, pentru a fi o contrapondere la USL, care este de stanga. In acest sens, conducerea PDL a lansat organizatiilor locale un sondaj privind modul in care ar reactiona electoratul la schimbarea siglei si culorii partidului, fara sa dea o varianta.

Daca se va face aceasta alianta, vor fi schimbate sigla si culoarea pe care o au PDL acum, una dintre variante pentru sigla fiind "inima", simbolul PPE. Pentru culoarea acestei aliante se ia in calcul verde sau/si albastru, au mai spus sursele citate.

De altfel, culorile verde si albastru au fost folosite de Organizatia de Tineret a PDL, la Scoala de vara pe care au organizat-o tinerii democrat-liberali anul trecut, sub sloganul "Smart&Right".

Prim-vicepresedintele PDL Teodor Baconschi a declarat, marti seara, intr-o emisiune la TVR Info, ca arhitectura Miscarii Populare va fi definita dupa alegerile locale, "cand fiecare partid va deconta un anumit rezultat".

El a sustinut ca Miscarea Populara este "o necesitate tactica pentru ca dreapta romaneasca, divizata pana acum in fel si chip, ramane izolata in fata unei aliante precum USL-ul, care, in ciuda lipsei de alternativa practica la guvernarea Boc si astazi la guvernarea Ungureanu, este formata din nu mai putin de trei partide care s-au coalizat".

Miscarea Populara nu poate fi alcatuita decat de la premisa ca trebuie sa fie de dreapta, sustine si europarlamentarul PDL Cristian Preda, precizand ca vor putea intra in sustinerea unei noi guvernari toti adversarii stangii, inclusiv liberalii care nu se recunosc in compania lui Victor Ponta.

Despre infiintarea Miscarii Populare, in jurul PDL, s-a vorbit si in 2011 in mediul politic. Aceasta constructie ar fi trebuit sa dea o noua imagine, mai curata, democrat-liberalilor. Presedintele a rugat-o pe fiica sa, Ioana Basescu, sa inregistreze in luna aprilie marca "Miscarea Populara" la OSIM, spunand ca trebuie pregatita ideea de miscare populara pentru realizarea unei eventuale aliante.

Citeste si:
Marcel Ciolacu, discuție cu premierul desemnat Nicolae Ciucă. "Vorbim de un armistiţiu politic". Condițiile impuse de PSD pentru a vota un guvern minoritar
Marcel Ciolacu, discuție cu premierul desemnat Nicolae Ciucă. "Vorbim de un armistiţiu politic". Condițiile impuse de PSD pentru a vota un guvern minoritar
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a avut sâmbătă, 23 octombrie, o discuţie telefonică cu premierul desemnat, Nicolae Ciucă. În cadrul discuției, şeful social-democraţilor a...
Ciprian Ciucu: USR trebuie să fie la guvernare. Nu cred că îi convine nimănui să se alieze cu PSD
Ciprian Ciucu: USR trebuie să fie la guvernare. Nu cred că îi convine nimănui să se alieze cu PSD
Preşedintele PNL Bucureşti şi primar al sectorului 6 al Capitalei, Ciprian Ciucu, a declarat, sâmbătă, că USR ar trebui, după părerea sa, să rămână la guvernare cu PNL şi a subliniat...
Sursa: MEDIAFAX