Oricarui analist impartial al primei scene politice ii vine greu sa inteleaga un fenomen neaos, dar autentic romanesc: majoritatea alungatilor, a abandonatilor, a transfugilor din partidele legitimate prin vot, cvasitotalitatea formatiunilor politice noi se ingramadesc neaparat pe dreapta, incercand sa-si faca loc prin mijloace adesea la limita bunului simt si a cutumelor democratice.
Ce inseamna "loser"
Le-am zis loseri dupa denumirea unui joc pe calculator, Hit the loser (Loveste-l pe ratat), joc ce i-a si asigurat termenului marea raspandire in mediile foarte active ale societatii noastre. De ce loseri? Fiindca sansele politicienilor de a iesi la lumina pe culoarul din dreapta s-au dovedit de aproape doua decenii iluzorii. De demonstrat.
La prima confruntare electorala, aceea din Duminica Orbului 1990, PNL si PNTCD au ocupat un spatiu modest de aproximativ 10% (7,06% si, respectiv, 2,45%), ca la ultimul scrutin situatia sa evolueze spre 45% (24% PNL + 5% PC si 16% PDL) ceea ce ne permite comparatii decente cu oricare democratie europeana consolidata.
Echilibru intre stanga si dreapta
Ei bine, daca situatia de mai sus, cu sau fara voia nu stiu cui, arata oarece echilibru intre stanga si dreapta, nu acelasi lucru se poate spune despre perceptia publica a fenomenului: analistii, samsarii de voturi, firmele de consiliere si PR, in baza unor date pe care nu vor sa le faca publice, estimeaza ca bazinele de dreapta ar putea creste peste noapte sau ar avea in exces votanti care abia asteapta noi formatiuni ca sa le confirme electoral. Nu conteaza ca realitatea din teren i-a contrazis de fiecare data.
Ar fi necesara totusi o clarificare: in ce masura consilierii politici fac afaceri cinstite si cum reusesc sa vanda doritorilor pielea ursului din padure. Pe deasupra, se observa ca unele firme, chiar daca n-au castigat vreo confruntare politica, sunt reangajate totusi la adversari, facand bani frumosi in continuare.
Si apoi, una este ca un partid sa vina in intampinarea doleantelor cetatenilor si alta este tendinta actuala de a aduna voturi pe mita, gogosi electorale sau pe discreditarea, desfiintarea concurentului pe acelasi culoar.
Avem oarece experienta
Un scurt istoric ne-ar lamuri macar asupra cauzelor acestui fenomen insolit: astfel, dezintegrarea Conventiei Democrate dupa scrutinul din 2000 l-a determinat pe Valeriu Stoica, fost presedinte PNL, sa-si fixeze strans partidul pe partea dreapta a esichierului.
Din pacate, in 2006 a lasat balta propria constructie de dreapta, sperand ca notorietatea "tradarii fostilor presedinti" ai PNL (Valeriu Stoica - Teodor Stolojan) sa puna rapid pe picioare noua entitate liberala, PLD. Alcatuita in mare graba, fara niciun fel de legitimare pe dreapta, constructia a fost absorbita un an mai tarziu de PD.
Asadar, actualmente, dreapta romaneasca dispune de un bazin electoral aflat la o dimensiune postrevolutionara maxima de aprox. 45% alcatuita din trei partide, PNL + PC si PDL. Cu toate ca situatia nu s-a stabilizat inca la 4 luni de la alegeri, o serie de parlamentari ai PDL aflandu-se in negocieri cu PNL, se observa ca totusi dreapta ramane constanta.
Motivul fatal al cararii fara sfarsit
De aceea nu poti gasi argumente credibile pentru amplele miscari de trupe si desfasurari de forte pe dreapta politica: PNTCD-ul lui Aurelian Pavelescu se zbate din 2000 incoace sa intre in parlament si, cu cat se zbate mai abitir, cu atat se face mai mic, Fundatia Crestin Democrata a lui Teodor Baconschi, lansata cu lume buna, sampanie scumpa si fursecuri la Ateneul Roman in 2010, dar intrata imediat in letargie, Noua Republica, a lui Mihai Neamtu, care nu a reusit nimic la alegerile locale si parlamentare de anul trecut, la fel ca si Forta Civica a lui MRU, deschisa oricaror combinatii pueril-sterile...
Numai ca izvorul de formatiuni de dreapta s-a revigorat: acum cateva luni a aparut Miscarea Populara, cu concursul presedintelui Basescu si al consilierilor sai, Sebastian Lazaroiu, Cristian Diaconescu... iar zilele trecute, Fundatia Romania Liberala, lansata sub obladuirea unui important lot de fosti sau actuali oameni din servicii in frunte cu seful SIE, Teodor Melescanu.
Initiativa a apartinut unor fosti sau controversati liberali din grupul disident Andrei Chiliman si vizeaza fara dubiu ruperea unei alte halci din PNL, dupa modelul consacrat de Valeriu Stoica, tot la Hotel Hilton, in 2006. Semn ca s-ar dori o perioada de instabilitate politica sau framantare. Cui prodest?