Acum cativa ani, intr-un anumit context, doamna Elena Udrea spunea: "Noi suntem urmasii lui Traian". Zicerea a ramas ca o axioma de referinta in folclorul portocaliu. Sigur, cand auzi asa vorba mare, instinctiv te duci cu gandul pana hat, departe, la anticul Caesar Nerva Ulpius Traianus, pentru ca, nu-i asa, vorba cronicarului, "toti de la Ram ne tragem!".
Dar doamna Udrea a avut grija sa precizeze, ca sa se stie: "Urmasii lui Traian Basescu!". Nu cred ca distinsa blonda din Plescoi, cand a zis "noi, urmasii lui Traian", se referea la niste neica nimeni. Nu! Facea trimitere la femei politice si barbati politici numai unul si unul, crema partidului, la esenta pedelista care merge umar langa umar cu alde Oltean, Roberta Anastase, Sever Voinescu, Berceanu, Igas, Falca, de ce nu si Hoara sau dansatorul Talmacean cu toata spuma pedelista. In acea vreme, presedintele era iubit de norod, iar partidul jubila pe cai mari.
Azi, Traian Basescu este in cadere libera, iar PDL sta realmente prost in sondaje, inclusiv in cele pe care si le comanda. Pentru ca nu mai este timp de pierdut, pentru ca apropierea alegerilor preseaza, sunt testate detalii care tin de schimbarea siglei si a culorii portocalii, dupa experimentul alegerilor partiale de la Neamt. Se mai testeaza intrarea intr-o mare coalitie a dreptei, sub titulatura Miscarea Populara, la care, trebuie spus, multi inca ezita.
Potrivit stirilor care apar pe diverse site-uri, planul de revigorare al partidului este coordonat de Blaga, Flutur, Oltean si Emil Boc. Din aceasta lista, doar Vasile Blaga prezinta o credibilitate publica demna de luat in seama. Ceilalti, iertat sa-mi fie, sunt doar surogaturi. Cum am putea crede ca Ioan Oltean, cu discursul sau abraziv si invechit, substituind argumentatia de substanta cu etichete derizorii, poate fi altul fara mustata? Pare a fi o gluma la care nu rade nimeni.
In Miscarea Populara, potrivit surselor din PDL, pe langa fundatiile apropiate partidului, ar urma sa fie cooptati ecologisti, taranisti, dar si uneperisti, care, dupa cum se stie, nici nu conteaza in sondaje. In aceste conditii, cum va creste credibilitatea viitoarei platforme de dreapta? Mai ales ca Miscarea Populara este gandita ca o platforma politica pe termen lung, urmarindu-se intrarea ei in alegerile parlamentare.
Dar, pana una, alta, la orizont se arata alegerile locale, care vor da un semnal si in privinta viabilitatii Miscarii Populare. Toti actualii primari, cu aspiratii la un nou mandat, vor dori sa para cei mai buni dintre cei mai buni. Fara sa tina cont de ce nu au facut in anii trecuti, cei mai multi vor incerca sa ingrase porcul inainte de ignat, amintind, desigur, tot felul de realizari de genul: cati kilometri de dumuri s-au asfaltat, cate blocuri s-au reabilitat termic, cate panselute, petunii si lalele s-au plantat in parcul din centrul orasului, cate pavele s-au montat pe trotuare si multe din astea.
Primarii apartinand unor partide din Miscarea Populara nu vor izbuti mare lucru in scrutinul localelor, nu vor putea dezvolta efervescenta in noua structura politica, lor rezervandu-li-se un loc marginal. Adica, noua Miscare Populara va fi altceva, dar cu vechi cunostinte.
Oricum, dincolo de etichetari de tot felul, PDL pare un partid obosit. Singura optiune pentru PDL, in momentul de fata, este recunoasterea adevarului: a facut in actul guvernarii ceea ce a putut, lasand lucruri nerezolvate sa le rezolve altii, desemnati prin alegeri democratice.