PDL verde vs PDL portocaliu (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 06 Martie 2012, ora 16:08
6416 citiri
PDL verde vs PDL portocaliu (Opinii)

Varza cu inima verde a Elenei Udrea a fost lipita cu saliva de capra portocalie si coada in sus a tripletei BVB, printr-o solutie caprovarzista mai degraba periculoasa decat pacifista a conducerii PDL.

Ca sa nu supere nici o tabara, nici pe cealalta, Emil Boc a optat pentru o solutie pe care, probabil, si-o imagineaza inteleapta: "PDL nu va incheia la nivel national niciun fel de alianta electorala pentru alegerile locale. PDL lasa la latitudinea organizatiilor judetene sa decida daca incheie aliante electorale judetene sau locale cu formatiunile politice cu care colaboreaza la nivel locale (...) Alianta va avea denumirea de Miscarea Populara pentru judetul respectiv, sigla inima si culoarea verde".

La nivel national va exista doar un protocol de colaborare cu UNPR, protocol ce urmeaza sa fie negociat in perioada urmatoare de reprezentanti ai ambelor tabere democrat liberale.

Singurul rezultat cert al acestei decizii este ca fisura din PDL se vede de-acum si din avion, iar pana la alegeri va fi probabil vizibila si de pe Marte. Cele doua tabere sunt intr-o confruntare preelectorala interna foarte dura, iar pe linia frontului scrie UNPR.

Elena Udrea nu vrea sa renunte in ruptul capului la acest partid de care este legata prin profunde interese cel putin politice. In virtutea relatiei speciale pe care o are cu generalul Oprea, pentru d-na Udrea UNPR este un fel de partid suplimentar, care ii sporeste puterea in raport cu restul greilor PDL. Un scor cat mai bun al UNPR, inseamna o putere mai mare a acestui partid si, implicit, o putere mai mare a Elenei Udrea. De aceea domnia sa este dispusa sa faca absolut orice pentru a maximiza sansele acestei formatiuni, chiar daca pretul este sa o atarne ca pe o ghiulea de piciorul si asa schiop al PDL.

De partea cealalta, tripleta greilor, in plina revenire de forma, are toate motivele sa refuze oferta Elenei Udrea. PDL nu are absolut nimic de castigat din alianta preelectorala pe care o propune d-na Udrea. Dimpotriva, a lua in spinare niste parteneri care nu iti aduc un aport electoral mai mare de vreo 5% in total si mai au si probleme de imagine majore reprezinta o forma ciudata de generozitate electorala pe care partidul chiar nu si-o permite in acest moment.

Practic PDL ar face cu UNPR si Gigi Becali cam ce au facut pe rand PSD si PNL cu partidul de buzunar al lui Dan Voiculescu, diferenta fiind ca acolo exista macar o contraprestatie mediatica. In cazul Miscarii Populare, singura avantajata ar fi Elena Udrea. In plus, e de inteles iritarea tripletei, obligata cu ceva vreme in urma sa faca un pas inapoi in numele reformarii PDL. Foarte corect, dar nu atat timp cat pasul inapoi al BVB a insemnat pasul inainte al Elenei Udrea si a grupului sau de influenta.

Miscarea Populara ar fi avut un rost, gandit probabil de Traian Basescu atunci cand si-a pus fiica sa inregistreze marca la OSIM, daca ar fi adus ceva cu adevarat nou in politica romaneasca. Adica o noua forta politica, ce sa preia ofensiva dreptei, sa devina calul cel tanar si puternic al unei noi constructii, din care sa faca parte si un PDL uzat de guvernare la vreme de criza, dar mai ales de propriile erori si metehne. Si in aceste conditii, Miscarea Populara, animata de figuri noi putea veni cu solutii noi, cu abordari noi si cu un suflu nou.

Miscarea Populara care se profileaza acum este cu totul si cu totul altceva. Adica o hora care sa-i infrateasca pe Gigi Becali cu Miki Spaga, pe generalul Oprea cu Piedone, in spatele unui gard vopsit din portocaliu in verde, sub bagheta Elenei Udrea care sa-si vada activate toate parghiile puterii politice. Iar electoratul ar trebui sa fie suficient de tampit ca sa nu vada in spatele acestui gard aceleasi figuri jalnice carora pana acum a refuzat sa le acorde o minima incredere.

PDL se afla pe un drum extrem de periculos si nu foarte lung, la captul caruia s-ar putea afla ruptura. Daca lucrurile vor ramane asa cum au fost decise duminica, PDL se va imparti la nivel national intre cele doua mari tabere, in functie de zonele de influenta ale fiecareia. Tabara Udrea se va inverzi si va lua in brate UNPR, tabara BVB va ramane portocalie si se va lupta cu candidatii UNPR. Ce va urma a prefigurat deja Radu Berceanu care nu s-a sfiit sa-l califice drept infractor pe Antonie Solomon si sa ameninte ca prefera sa demisioneze din toate functiile decat sa-l sustina la locale.

Cum va arata in campania electorala acest partid cu doua strategii, cu doua discursuri? Ce imagine vor oferi atacurile dintre tabara verde si cea portocalie a PDL si cat de credibil poate fi un astfel de partid? Cat va costa mesajul ca PDL insusi a ajuns sa se rusineze cu sigla si culoarea lui traditionale si incearca trucuri ieftine de pacalire a electoratului? Sunt raspunsuri la care democrat liberalii ar putea afla raspunsuri dureroase cu un pret politic imens.

Gafe ale prezidențiabililor. De la declarații controversate la greșeli de istorie ale principalilor candidați pentru Cotroceni ANALIZĂ
Gafe ale prezidențiabililor. De la declarații controversate la greșeli de istorie ale principalilor candidați pentru Cotroceni ANALIZĂ
Principalii pretendenți pentru fotoliul de la Cotroceni s-au făcut remarcați și prin fapte mai puțin lăudabile, prin declarații controversate sau chiar greșeli majore. Printre cele mai...
Costurile deplasărilor lui Iohannis ar putea fi publice. Elena Lasconi: „Voi face publice toate cifrele când ajung la Cotroceni”
Costurile deplasărilor lui Iohannis ar putea fi publice. Elena Lasconi: „Voi face publice toate cifrele când ajung la Cotroceni”
Elena Lasconi, candidata USR la funcția de președinte al României, a declarat că, dacă va fi aleasă în această funcție, va reduce cheltuielile Administrației Prezidențiale. Candidata...
#Miscarea Populara PDL, #Udrea Miscarea Populara, #Miscarea Populara UNPR PDL , #PDL
  1. Gafe ale prezidențiabililor. De la declarații controversate la greșeli de istorie ale principalilor candidați pentru Cotroceni ANALIZĂ
  2. Costurile deplasărilor lui Iohannis ar putea fi publice. Elena Lasconi: „Voi face publice toate cifrele când ajung la Cotroceni”
  3. Pe cine ar numi Nicolae Ciucă premier. „Avem cel puțin cinci variante”. Primele indicii oferite de liderul PNL
  4. De ce învățământul ar trebui să fie o prioritate națională. Mircea Geoană: „Noi mimăm reformele, educația e politizată"
  5. Liderul de partid care crede că PNL va trage ponoasele susținându-l pe Iohannis. „I-a ținut la guvernare, e rândul lui Ciucă să-l ducă pe spate"
  6. Disperarea președintelui Iohannis. Rămas pe dinafara politicii mari, își „manevrează” partidul pentru a-l face senator cu orice preț. „N-ar fi o problemă pentru PSD”
  7. CTP, decizie neașteptată. Cu cine va vota în primul tur la prezidențiale: ”Pentru că e singurul care avertizează mereu”. În turul doi poate da cu banul!
  8. Ciucă, despre contracandidații săi. Ce puncte slabe ar avea Ciolacu, Geoană și Lasconi. „El și-a servit partidul, eu mi-am servit țara”
  9. „Diana Şoşoacă nu va intra în Parlament la noile alegeri. Vă garantez”. Senatorul Claudiu Târziu nu-i dă nicio șansă președintei SOS
  10. Klaus Iohannis, trimis la pensie de liderul deputaţilor USR, Ionuţ Moşteanu. „Ai făcut prea mult rău României"