Liderul Miscarii Populare: Nu excludem un partid. Blaga sa aiba grija de PDL! Interviu

Marti, 09 Aprilie 2013, ora 00:05
5734 citiri
Liderul Miscarii Populare: Nu excludem un partid. Blaga sa aiba grija de PDL! Interviu

Liderul fundatiei Miscarea Populara, Marian Preda, a declarat ca din Miscarea Populara ar putea porni, ceva mai tarziu, un partid care sa implementeze ideile de schimbare a societatii romanesti pe care si le-a propus aceasta constructie initiata de consilierii presedintelui Traian Basescu.

"Vom vedea daca sunt in Parlament persoane care ar putea sa ne sustina. Daca va fi nevoie, o sa sustinem noi o formatiune politica ce ar putea merge mai departe cu proiectele propuse de noi.

Nu excludem posibilitatea ca in viitor, dar asta nu inseamna termen scurt sau mediu, sa se desprinda din Miscarea Populara un numar de persoane sau chiar o formatiune politica", a spus decanul Facultatii de Sociologie pentru Ziare.com.

El a atacat partidele din Romania, despre care spune ca sunt incapabile sa reformeze tara, inclusiv PDL, si i-a transmis liderului democrat-liberalilor, Vasile Blaga, care spusese ca "Miscarea Populara e o constructie facuta la nervi" sa aiba grija de partidul lui, despre care spune ca nu va fi in stare sa se reformeze.

Preda a vorbit si despre cateva din ideile pe care le va sustine Miscarea Populara - un stat mai "mic", depolitizarea totala a administratiei, cu exceptia functiilor de varf sau Parlament cu 300 de membri.

Citeste interviul acordat Ziare.com de presedintele Miscarii Populare, Marian Preda

Ce propuneri, chestiuni esentiale pentru Romania se vor discuta in cadrul fundatiei Miscarea Populara, care sunt ideile de la care porneste?

Pentru a avea o imagine mai ampla, trebuie sa aveti putina rabdare, sa dam publicitatii cateva materiale mai ample, dar cateva lucruri pot sa va spun de pe acum. De exemplu, am mentionat deja ca noi am vrea sa ne asiguram ca in pozitiile din administratia publica vor ajunge persoane competente si ca numirile nu se vor mai face politic, exceptand varful ierarhiei. E unul dintre lucrurile pe care am convenit, putem sa-l emitem inainte de o consultare cat mai larga.

Daca ne gandim la modificarea Constitutiei, e evident ca trebuie sa sustinem reducerea numarului de parlamentari pana la 300, e vointa poporului, a unei majoritati a romanilor si vom sustine lucrul acesta.

In privinta legii alegerilor, trebuie sa-i implicam si pe romanii din strainatate mai bine si cu siguranta ca vom sustine introducerea votului prin corespondenta.

Sunt cateva lucruri evidente. Pentru celelalte o sa formulam de fiecare data pozitii ale fundatiei, dar trebuie sa avem rabdare sa realizam doua lucruri: sa aducem la un loc specialistii care sa lucreze in comisiile noastre si sa ne dati posibilitatea sa lansam si consultarea de care vorbim. Daca lansam prea multe proiecte acum, nedezbatute in interiorul fundatiei, o sa se considere ca programul nostru e deja stabilit, agenda e deja facuta si atunci nu mai facem consultare publica. Nu vrem sa facem greseala pe care o fac partidele politice. De exemplu, actuala putere e total netransparenta in privinta legii referendumului, in privinta legislatiei electorale, in privinta reorganizarii teritoriale.

Aveti o chestiune de principiu de la care plecati in privinta rolului statului, vizati un stat mai mic?

Asa ar trebui sa fie. Haideti sa ne uitam un pic la ce se intampla in Romania. Avem cheltuieli publice mici - daca le raportam la PIB, sunt 35-37%, dar veniturile publice sunt si mai mici - nu vorbesc de 2012 - 31% maxim venituri la bugetul de stat, suntem mult sub media Uniunii Europene, doar ca nivelul taxelor e enorm, numarul de angajati in institutiile publice ca pondere din totalul angajatilor din Romania este mare.

Nu spunem ca trebuie sa reducem obligatoriu partea din PIB care trece prin mana statului, ci sa crestem baza de impozitare, sa reducem structura administratiei din Romania si asa mai departe. Vom milita pentru reducerea numarului de taxe si impozite, a birocratiei si, de ce nu, acolo unde este posibil si e supradimensionat numarul, si a numarului de angajati din sectorul public.

Sunt primarii care au crescut ca viteazul din poveste in ultimii zece ani in ce priveste numarul de angajati si care sunt pe deficit. Poate ca acolo ar trebui sa fie mai putini.

Noi vom folosi studiile facute, nu o luam de la zero, dar e nevoie de timp sa lucram pe ele si sa facem dezbateri.

Miscarea Populara e o fundatie, cum veti actiona? Daca vreti sa impuneti niste idei in societate, trebuie sa faceti si cumva sa le transmiteti, sa le impuneti in societate, cum veti face?

In orice democratie, societatea civila trebuie sa fie parte a democratiei. Guvernanta nu tine doar de partide politice, tine si de instrumentele de presiune din afara clasei politice, de societatea civila.

O modalitate de a ne promova ideile este aceasta - vom organiza dezbateri publice, vom face cunoscute in media propunerile noastre si in felul acesta punctele de vedere isi vor castiga destui aderenti in populatie. De la asta pana la implementarea lor mai e cel putin un pas - agrearea lor de catre niste partide politice care sa le puna in practica.

Atunci o sa vedem. In momentul in care oferta noastra va fi destul de consistenta, vom vedea care sunt vehiculele. O lege poate fi propusa de un numar de cetateni, dar lucrul acesta e destul de costisitor ca efort, ca timp, asa ca probabil va fi nevoie de niste vehicule politice.

Vom vedea daca sunt in Parlament persoane care ar putea sa ne sustina. Daca va fi nevoie, o sa sustinem noi o formatiune politica ce ar putea merge mai departe cu proiectele propuse de noi.

Nu excludem posibilitatea ca in viitor, dar asta nu inseamna termen scurt sau mediu, sa se desprinda din Miscarea Populara un numar de persoane sau chiar o formatiune politica.

Ce stiu eu sigur e ca fundatia, in oricare dintre variante, va ramane si isi va continua activitatea.

Astazi domnul Blaga a spus ca Miscarea Populara e o constructie facuta la nervi

Nu stiu la cine sa referea, eu de exemplu sunt foarte calm, nu am trimis adeziunea mea la nervi si cred ca nici cei 5 mii si ceva de aderenti care au trimis la noi cereri de adeziune.

E problema domnului Blaga, cred ca ar trebui sa aiba grija de partidul domniei sale, dar suntem in democratie si fiecare isi spune punctul de vedere. Noi in privinta partidelor politice existente, care au reprezentare in Parlament, care au fost la guvernare, avem o pozitie clara, prezenta si in manifestul nostru - ne-am saturat de toate partidele politice din Romania, inclusiv de PDL-ul domnului Blaga, care veti vedea ca nu se reformeaza din interior.

Ca o concluzie, spuneti ca incercati sa luptati cu "viciile societatii" si cu stagnarea?

Viciile n-as spune, astea sunt altundeva. Luptam cu problemele democratiei romanesti si cu problemele majore ale decidentilor, care sunt responsabili de lipsa reformelor de pana acum, de nereusita unora, de stagnarea altor reforme, nu-i vedem capabili sa schimbe ceva.

Uitati-va la PDL - ati vazut, dupa schimbarile recente, care au fost rezultatele unor rezultate in alegeri - aceeasi Marie, cu aceeasi palarie - nici macar cu alta palarie. Nu cred ca se vor schimba fundamental lucrurile cu aceiasi oameni.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Marian Preda Miscarea Populara partid, #Marian Preda Blaga PDL , #stiri Miscarea Populara