Cand se va transforma Miscarea Populara in partid? (Opinii)

Duminica, 31 Martie 2013, ora 20:37
3394 citiri
Cand se va transforma Miscarea Populara in partid? (Opinii)

Nici nu s-a terminat bine botezul Miscarii Populare, ca intrebarea de pe buzele tuturor celor interesati, fie prieteni, fie neprieteni ai numitului ONG sau ce va fi fiind ea, este: "Cand va deveni ea un partid propriu-zis?".

Ca doar n-o sa ramana pe veci fata mare, nedusa, cum ar veni, la altarul mai marii politici autohtone. Mai ales, ca mirele nu este prea greu de deslusit de pe acum.

Nasterea sa premeditata si rapida, in urma Conventiei Nationale a PDL, care a pecetluit divortul declarat definitiv al presedintelui de fostul sau partid de suflet, identitatea initiatorilor si obiectivele declarate ale "miscarii" nu lasa nicio indoiala atat asupra paternitatii ideii, cat si asupra sensului evolutiei sale in cele ce urmeaza.

Este evident mutarea de rezerva a lui Traian Basescu, pisica pe care o agita in fata vechilor colegi si, in egala masura, o proiectie a viitorului sau politic pentru etapa post-prezidentiala.

Sansele si punctele sale slabe deriva tocmai din aceasta nastere asistata.

Ea nu a aparut intr-un chip spontan, precum miscarile civice din epoca romantica a politicii post-decembriste.

Ea nu poate sa invoce in beneficiul ei un anume dezinteres de ordin pragmatic, precum formatiunile de mai sus. Este clar ca avem de-a face cu o constructie deliberata si dedicata unui scop anume, intreprinsa de niste oameni care stiu prea bine ce fac si cu ce scop o fac.

Miscarea Populara este un embrion de partid politic, care la momentul oportun va face saltul de la potentialitate, la devenire.

Cand se va intampla acest lucru? Exact atunci cand initiatorii sai, adica presedintele Traian Basescu si consilierii sai, vor fi, asa cum se spune in jargonul fotbalistilor, "liberi de contract", adica eliberati de obligatiile inerente functiilor pe care le ocupa astazi, care le interzic implicarea politica directa.

Deci undeva pe la sfarsitul lui 2014. Moment in care Traian Basescu si echipa sa se vor oficializa la conducerea viitorului partid nou creat pe structura MP de acum.

Atunci Traian Basescu, cu puntile taiate catre PDL, va avea nevoie de un vehicul partinic cu ajutorul caruia sa se manifeste si pe care sa se sprijine in intreprinderile sale viitoare. Un partid "la cheie", cum s-ar spune.

Pana atunci Miscarea Populara ar trebui sa-si dezvolte structurile pe verticala si orizontala, astfel incat sa devina un competitor credibil pe dreapta esichierului politic. Impreuna sau separat de ceea ce se va mai gasi atunci pe acest culoar, unde este de pe acum o oarecare vanzoleala.

Deocamdata Miscarea Populara este doar o promisiune. Ea are nevoie in primul rand de sansa. Apoi de credibilitatea pe care i-ar conferi-o protagonistii sai la vedere, prin idei, atitudini si demersuri concrete.

Ar avea nevoie de aparitia unei conjuncturi in care un segment cuprinzator al electoratului ar fi deschis la un nou discurs si la solutii inedite pentru problemele existente. Ca, de exemplu, in situatia unei crize substantiale a guvernarii in exercitiu. O criza care nu pare prea departe, daca ne luam dupa unele opinii.

Prezenta in fundal a lui Traian Basescu poate sa fie si un handicap, dar si un avantaj. Desigur, MP poate sa preia si probabil va prelua o seama din umbrele care acompaniaza imaginea presedintelui.

Dar sa nu uitam scorul remarcabil pe care acesta il mai are in optiunile electorilor, de vreo 20%, care s-ar putea la o adica transfera catre noua alcatuire.

Este de avut in vedere si rara lui capacitate de a performa in momente de pericol si criza. Chiar in momentele de fata joaca in chip remarcabil meciul cu guvernarea existenta, reusind sa adanceasca falia dintre partidele si personalitatile sale componente si gasind un "modus vivendi" remarcabil cu primul-ministru Victor Ponta. In ipostaza adversarilor sai, nu as dormi prea linistit.

Aceasta ar putea fi cea mai probabila varianta. Dupa cum, ar fi plauzibile si variante de rezerva, deoarece intotdeauna exista si posibilitati alternative. Miscarea Populara, daca va avea vigoarea la care se spera, ar putea fi o moneda de schimb intr-o varietate de situatii si oportunitati imaginabile. Daca.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Miscarea Populara Basescu, #Miscarea Populara Diaconescu, #Miscarea Populara partid , #Traian Basescu