Cand se va transforma Miscarea Populara in partid? (Opinii)

Duminica, 31 Martie 2013, ora 20:37

   

Cand se va transforma Miscarea Populara in partid? (Opinii)
Nici nu s-a terminat bine botezul Miscarii Populare, ca intrebarea de pe buzele tuturor celor interesati, fie prieteni, fie neprieteni ai numitului ONG sau ce va fi fiind ea, este: "Cand va deveni ea un partid propriu-zis?".

Ca doar n-o sa ramana pe veci fata mare, nedusa, cum ar veni, la altarul mai marii politici autohtone. Mai ales, ca mirele nu este prea greu de deslusit de pe acum.

Nasterea sa premeditata si rapida, in urma Conventiei Nationale a PDL, care a pecetluit divortul declarat definitiv al presedintelui de fostul sau partid de suflet, identitatea initiatorilor si obiectivele declarate ale "miscarii" nu lasa nicio indoiala atat asupra paternitatii ideii, cat si asupra sensului evolutiei sale in cele ce urmeaza.

Este evident mutarea de rezerva a lui Traian Basescu, pisica pe care o agita in fata vechilor colegi si, in egala masura, o proiectie a viitorului sau politic pentru etapa post-prezidentiala.

Sansele si punctele sale slabe deriva tocmai din aceasta nastere asistata.
Ea nu a aparut intr-un chip spontan, precum miscarile civice din epoca romantica a politicii post-decembriste.

Ea nu poate sa invoce in beneficiul ei un anume dezinteres de ordin pragmatic, precum formatiunile de mai sus. Este clar ca avem de-a face cu o constructie deliberata si dedicata unui scop anume, intreprinsa de niste oameni care stiu prea bine ce fac si cu ce scop o fac.

Miscarea Populara este un embrion de partid politic, care la momentul oportun va face saltul de la potentialitate, la devenire.

Cand se va intampla acest lucru? Exact atunci cand initiatorii sai, adica presedintele Traian Basescu si consilierii sai, vor fi, asa cum se spune in jargonul fotbalistilor, "liberi de contract", adica eliberati de obligatiile inerente functiilor pe care le ocupa astazi, care le interzic implicarea politica directa.

Deci undeva pe la sfarsitul lui 2014. Moment in care Traian Basescu si echipa sa se vor oficializa la conducerea viitorului partid nou creat pe structura MP de acum.

Atunci Traian Basescu, cu puntile taiate catre PDL, va avea nevoie de un vehicul partinic cu ajutorul caruia sa se manifeste si pe care sa se sprijine in intreprinderile sale viitoare. Un partid "la cheie", cum s-ar spune.

Pana atunci Miscarea Populara ar trebui sa-si dezvolte structurile pe verticala si orizontala, astfel incat sa devina un competitor credibil pe dreapta esichierului politic. Impreuna sau separat de ceea ce se va mai gasi atunci pe acest culoar, unde este de pe acum o oarecare vanzoleala.

Deocamdata Miscarea Populara este doar o promisiune. Ea are nevoie in primul rand de sansa. Apoi de credibilitatea pe care i-ar conferi-o protagonistii sai la vedere, prin idei, atitudini si demersuri concrete.

Ar avea nevoie de aparitia unei conjuncturi in care un segment cuprinzator al electoratului ar fi deschis la un nou discurs si la solutii inedite pentru problemele existente. Ca, de exemplu, in situatia unei crize substantiale a guvernarii in exercitiu. O criza care nu pare prea departe, daca ne luam dupa unele opinii.

Prezenta in fundal a lui Traian Basescu poate sa fie si un handicap, dar si un avantaj. Desigur, MP poate sa preia si probabil va prelua o seama din umbrele care acompaniaza imaginea presedintelui.

Dar sa nu uitam scorul remarcabil pe care acesta il mai are in optiunile electorilor, de vreo 20%, care s-ar putea la o adica transfera catre noua alcatuire.

Este de avut in vedere si rara lui capacitate de a performa in momente de pericol si criza. Chiar in momentele de fata joaca in chip remarcabil meciul cu guvernarea existenta, reusind sa adanceasca falia dintre partidele si personalitatile sale componente si gasind un "modus vivendi" remarcabil cu primul-ministru Victor Ponta. In ipostaza adversarilor sai, nu as dormi prea linistit.

Aceasta ar putea fi cea mai probabila varianta. Dupa cum, ar fi plauzibile si variante de rezerva, deoarece intotdeauna exista si posibilitati alternative. Miscarea Populara, daca va avea vigoarea la care se spera, ar putea fi o moneda de schimb intr-o varietate de situatii si oportunitati imaginabile. Daca.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3161 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Comentariu inadecvat
Hera
rank 5
Domnule Fodor,
Va apreciez articolele ; le citesc cu interes si nu fara de placere. Si articolul de mai sus este la nivelul cu care ne-ati obisnuit : o analiza fina, inteligenta.

Va marturisesc insa ca am ajuns la saturatie : nu mai suport scenariile, unele peste altele in timp ce Romania noastra se scufunda. In fond, Miscarea populara de-abia a aparut. nu a inceput inca sa activeze. Va fi sau nu partid , cand se va intampla transformarea , rolul pe care-l va juca domnul basescu in Miscarea Populara ? toate astea sunt atat de departe, si intr-n fel secundare, fata de ceea ce se intampla ACUM, sub ochii nostri orbiti, IN Romania noastra.
Am obosit, domnule Fodor.
schmit
rank 5
Miscarea Populara este un partid ......
ascuns ,care astepte "pesti sä muste"
Te miri ce le mai inventeazä bibilica
numai sä rämanä la ciolan.
Comentariu inadecvat
m.omiduta
rank 5
Ha,ha, ha, Ioane!
Te pomenesti ca ve-i fi vreun etimolog iliescian degizat in uselist?!
Hera
rank 5
este mai intelept sa taci, cand nu stii despre ce vorbesti,
domnule-tovaras de prin toata lumea !
De satul Basesti din Maramures ai auzit ? E al doilea centru de spiritualitate al Transilvaniei, supranumit si "mica Roma". In cazul de fata, dupa cum se intampla cel mai des patronimul se trage din din toponim ; se-ntampla si invers, dar mult mai rar. Asa ca ignoranta dumitale nu este egalata decat de vulgaritatea pe care o etalezi.
Sa te invit sa te documentezi inainte de a te pronunta ar fi o utopie, dumneata te complaci doar in miasmele proprii sau in cele ale oamenilor mogulului care s-a si exprimat astfel in fata romanilor : piiirtz !
boxyro
rank 5
Pentru Mihail Fodor.
Miscarea Populara nu are de gand sa devina prea devreme partid politic. Fiind un ONG are dreptul sa sustina un candidat la alegerile prezidentiale de anul viitor, si pentru asta nu este nevoi ca membrii sai sa fie "..eliberati de obligatiile inerente functiilor pe care le ocupa astazi, care le interzic implicarea politica directa".
Dupa alegerile de la anul, au suficient timp sa se transforme si in partid politic. Si probabil vor avea si alte conditii, va veni pe fondul unor asteptari mari ale populatiei ... criza nu a trecut, USL-ul nu-l putem suspecta de competenta/inteligenta !
Ioan Ernst Feher
rank 5
la ciolan sunt uslashii ponta plagiatorul-crin antenescu-
fenechiul dalmatianul et co.
ca tu nu citesti articolele si crezi in capul tau de dabuleni ca altii guverneaza, e doar problema ta personala.
Ioan din Chicago
rank 5
omiduta nu ma intelege gresit.
Am un deosebit respect pentru tine, ma doare altceva la tine.
boxyro
rank 5
Te doare ca nu "combate" !!
De fapt Ioane, pentru tine este greu sa-i intelegi pe altii care vad in nuante si nu numai in alb si negru. Omiduta ca si multi altii de pe forum, nu este o "ultrasa" a vreunui partid.
nusual
rank 5
Hera@,nu toata lumea se documenteaza
Indivizii care scriu ce vad la antene si aud la varan nu au timp de logica.Pierzi timp explicand unora de patronim si toponim.Este complicat.Eu unul ,multumesc pentru explicatie-nu stiam de existenta acelei localitati.
Cristiann80
rank 5
Va deveni partid cand va fi cazul
Miscarea Populara este alternativa la esecul PDL-ului din cauza lui Blaga! Nu stiu cat este de bine pentru membrii PDL, dar este un semn bun ca au planul B pregatit si ca un nou pol de dreapta este in facere. Daca asta au dorit perdantii si frauatorii din PDL, sa plateasca.
niculaeda
rank 5
@Ioan din Chicago 21.08
- corect ! d'aia nu esti nici tu interzis !!!
calculator
rank 1
Cand o face plopul mere si rachita micsunele
Va fi partid miscarea (Po)Pulara a lui BaSecu.
din miscare (po)pulara iese cu totul altceva
Finita la comedia portocalia!
mameluc
rank 5
Se spala apele in PDL.
Interesant este ca BLAGA a pierdut cam orice competitie la care a participat si a sperat sa fie ales de catre populatia cu drept de vot.
Acum a fost ales doar de delegatii permanenti ai PDL.
nusual
rank 5
atunci cand taraba politica se va golii
Cand varanul va intra in grota intunericului si partidul de securisti pc va dispare.
Ioan Ernst Feher
rank 5
Hera, tu chiar nu ai observat ca tov "john din pom", "cetatean
european" and haita nu citesc niciodata articolele, nu raspund la subiect?
sunt agreati de z.com sau ca fac parte din redacatie, sau ca redactiei ii convine ca toti rad de ei si aduc clickuri.
Ioan din Chicago
rank 5
Voi nu intelegeti ?
PDl a pierdut totul. Voi ce aparati ? De cate ori trebuie sa scriu acest adevar ?
mameluc
rank 5
SI CAM CE A PIERDUT PDL???
Ah,daca ziceai de toata clasa politica te credeam,ca s-a vazut absenteismul de la ultimele alegeri.
Au participat doar 48 % din populatia cu drept de vot din care 65% au votat USL!
ASTA E VOT "ZDROBITOR" PENTRU VOI,tataie!!!???
Ia mai fa socoteala.
Comentariu inadecvat
m.omiduta
rank 5
@IOan din Chicago
Ce sa fac mai, Ioane, nu pot sa fiu de partea USL, pur si simplu m-am saturat de comunisti,75 de ani mi-au ajuns, daca ma intelegi!
mameluc
rank 5
Nu conteaza unde s-a nascut,
Important e ca nu a "sinucis"pe nimeni ca sa ajunga presedintele Romaniei.
PONTA in schimb l-a "sinucis"pe procurorul PANAIT.
mameluc
rank 5
Nusual,
PC este ca si inexistent in orice varianta,a patruns in PARLAMENT doar prin aliante cu PSD sau PNL.
Daca va disparea dupa gratii securistul ceausist Voiculescu,multe capete vor cadea mai ales in tabara liberala.
Multi liberali sunt santajabili,nu uita asta!
m.omiduta
rank 5
Domnule Fodor,
Miscarea Populara s-ar putea transforma in partid chiar si inainte de 2014, adica inaintea ca Basescu sa-si termine mandatul. Ar putea sa fie o noua miscare politica care sa dea candidatul surpriza la Presedentiale. Putin probabil ca Basescu sa se lase pagubas si sa vena in fata electoratului cu un candidat pe care sa-l sustina. S-ar putea intampla acest lucru mai ales in eventualitatea in care Basescu face o intelegere cu PSD, de USL se alege praful, iar Basescu asteapta sa devina un aliat de nadejde al PSD la guvernare. Lucru deloc imposibil, nu trebuie sa uitam ca Basescu vine din FSN - PSDR, intoarcerea la matca nu este de neglijat,in conditiile in care Ponta se reorienteaza cu fata spre UE. Si cum spuneati, Basescu este si va ramane un jucator, cel mai mare jucator dat de scena politica postdecembrista, la Basescu nimic nu este imposibil, poate sa stea in picioare chiar si atunci cand ii lipseste pamantul. Dar, desigur, Miscarea Populara va fi sigur partid dupa 2014, cand se va alia cu PDL. Linistea lasata peste PDL imi da putin de gandit, cred ca exista o intelegere intre Blaga si Basescu.
mameluc
rank 5
Orice miscare este binevenita decat SOCIALISM.
Bine face Basescu ca trezeste lumea din amorteala in care a cazut sociatatea civila.
Sper ca Miscarea Populara sa fie o noua Convenctie Democratica,care sa inlature SOCIALISTII care au preluat puterea primn manipulare si FRAUDA,in 2012.
...Fara PNL,devenit acum PARTID National Socialist Liberal,exact ca si partidul nazist al lui Hitler.
gong
rank 5
Cand MP va fi partid, fiti cu ochii pe basescu !
Deja isi va fi trimis cealalta fata sa inregistreze la OSIM o noua miscare : ,, de la tribord la babord''..

Sigur, partea stanga nu-i ca dreapta, dar la vreme de seceta..merge...
mameluc
rank 5
Asa face Voiculescu!?
:))))
GANDITORUL
rank 5
Miscarea Prepulara se va transforma in partid cand
Romania va avea presedinte si nu guvernator.
Traiasca Miscarea Prepulara cu dalmatieni ei!
niculaeda
rank 5
@GANDITORUL
- usor baiatu' ! nu mai vorbi ca-n sufragerie la tine !
mameluc
rank 5
Asta-i poanta lui Ioan cu guvernatorul,
Preluata de la Antena 3,bineinteles.
Pierrot
rank 3
O analiza corecta
fata de ceea ce scriu cele doua martoage fleca si ciomegea .
anti ciumpalaci
rank 1
eu nu sunt deloc...
de acord cu asta! as prefera ca miscarea populara sa nu se transforme in partid! ci sa fie denumirea noii aliante a dreptei! ca partide avem destule pe dreapta!
adica sa asigure unificarea dreptei sub aceasta denumire! pretul-unii oameni de marca sa poata candida in alegeri chiar daca nu sunt membrii pdl, d.a. sau nr!
asa ar fi corect!
DR.STRANGELOVE
rank 5
Miscarea Populara este o sperietoare pentru Blaga.
Daca o ia razna si se fesenizeaza prea tare, ii va depopula partidul si va ajunge sa se uite ca milogul in traista dupa membri.
mameluc
rank 5
Va pleca dupa colegul PETRE ROMAN,
Care a ajuns membru de vaza in PNL.
Sa nu mai zica lumea ca PNL nu este FSN:))))
gong
rank 5
Lucrurile sunt destul de clare in privinta MP.
Pe termen scurt, colecteaza nemultumitii din partidul lui blaga. E si o promisiune pentru udrea pentru a nu rupe cu surle si trambite pdlul.Ca cine stie unde se putea ea duce ! Cu tot ceea ce pe vremuri se numea ,,baza materiala'' ( sedii de partid, amici cotizanti, etc)

Pe termen lung se vrea o umbrela sub care sa vina un pdl spasit si infometat de opozitie, niste ungurieni, niste nationalisti extremi ce canta ode Garzii de fier si de ce nu, naivii atrasi de ideologii declarative de dreapta. Cine va tine manerul ,,umbrelei''..se stie.

Spectrul basescian va bantui aceasta miscare. Ca e bine, ca e rau, pot s-o spuna altii mai bine ca mine. Dar asta nu trebuie sa uite toti ce adera la aceasta ..agapa.
m.omiduta
rank 5
Miscarea Populara va fi partidul lui Basescu,
Nu va avea cu acest partid succesul pe care l-a avut cu PDL, dar ii va asigura continuitatea politica. Vom avea doi poli pe scena politica, Iliescu si Basescu, de PNL nu zic nimic ca deocamdata este in faza de autodistrugere. Deci exsista posibilitatea ca Miscarea Populara sa stranga un lectorat propriu, pe langa cel basist, pe urma, electoratul PDL, precum si o particica din cel penelist.
Reformistul
rank 5
Corectie
De acord cu tot ce-ai scris, doar ca nu se cheama "agapa", ci ... parastas !
iancugheorghe
rank 5
Uniunea Populară, azi o certitudine, ca partid nou și curat.
"Miscarea Populara este doar o promisiune." și căreia numai oamenii de dreapta cu adevărat ii pot da valoarea și destinația mult așteptată, numai dacă toate forțele de centru-dreapta vor uniona intr-un singur partid de centru dreapta, numit UNIUNEA POPULARĂ.
Nici PNL, nici PD-L și cu atat mai puțin partidul lui Ungureanu și Neamțu nu pot face aceasta, din motive lesne de ințeles, mai ales că la toți li s-au oferit acestă ocazie, unora chiar de 23 ani.
Nu au decat acces ușor și gratuit la microfon și pe sticlă, asta pană cand media va ințelege că "impăratul este gol".

Noi, cu noi !!!
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor