Miscarea Populara, aceeasi Marie, aceeasi palarie (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 23 Iulie 2013, ora 08:05
4657 citiri
Miscarea Populara, aceeasi Marie, aceeasi palarie (Opinii)

Cand s-a lansat ca fundatie, Miscarea Populara promitea o platforma care sa ia pulsul poporului si sa inteleaga, de jos in sus, care sunt asteptarile, pentru a propune proiecte si solutii viabile.

Ei bine, iata ca primul proiect al fundatiei apolitice este partidul Miscarea Populara, la randul lui lansat ca un raspuns la asteptarile unui electorat dezamagit, care doreste un alt fel de politica, alte figuri, alte mecanisme, alte obiceiuri.

Si ce vedem in mod concret?

Anuntul lansarii noului partid a fost facut de... Elena Udrea. Adica de un deputat PDL. De ce? In ce calitate? Doamna Udrea este cea care ne vesteste asadar formatiunea menita sa reformeze politica romaneasca si sa redestepte electoratul dezamagit. Are calitatile, are reputatia necesare? Are credibilitatea necesara?

De ce nu a facut acest anunt presedintele fundatiei Miscarea Populara sau unul dintre viitorii ei lideri? Pare un semnal clar ca d-na Udrea si-a marcat ferm teritoriul, iar masa este, ca sa zic asa, intinsa pentru domnia sa. Ceea ce nu e nici bine, nici rau, dar ar trebui asumat. Daca nu este totusi asa, revenim la intrebarea initiala, de ce a facut domnia sa anuntul?

Sa trecem la presedintele partidului, interimar deocamdata. Deputatul Eugen Tomac. Am tot respectul pentru rezultatul electoral al domniei sale, pentru faptul ca si-a castigat cu adevarat colegiul din diaspora. Poate ca are stofa unui lider autentic, desi nu imi amintesc sa fi auzit de vreun proiect solid al domniei sale.

Dar, campion sau nu, dl. Tomac este un traseist politic. A demisionat de foarte putina vreme din PDL, partid sub sigla caruia a intrat de bine de rau in Parlament.

Daca simtea ca nu mai are nimic in comun cu PDL, dar isi asuma traseismul, daca dorea sa marcheze cu adevarat o premiera de moralitate in politica, ar fi trebuit ca odata cu demisia din PDL sa-si depuna si demisia din Parlament. Altfel, sincer nu vad nicio deosebire intre domnia sa si, de exemplu, Gabriel Oprea plecat din PSD ca sa formeze si sa conduca UNPR.

Acesta este modelul politic pe care il ofera Partidul Miscarea Populara? Modelul traseismului politic de la varf? Daca tot este partidul zamislit de asteptarile poporului, la care adera tot ce e mai bun in societatea romaneasca, nu putea avea in frunte un lider fara trecut politic recent in alt partid, ajuns deputat sub sigla altui partid?

Dar tot prin traseism urmeaza sa fie create, se pare, si organizatiile din teritoriu, insa un traseim care nu mai este doar imoral, ci si ilegal.

Ceea ce s-a intamplat in Arges este o smecherie politica orchestrata de unul dintre cele mai controversate personaje din politica romaneasca. Cei 22 de primari PDL erau liberi sa plece in orice partid voiau, insa legea ii obliga sa-si depuna mandatul odata cu aceasta plecare. Ca sa fie eludata prevederea legala, au fost exclusi de Mircea Andrei, care imediat a demisionat si el.

Cine este Mircea Andrei? Un personaj de poveste. Unul dintre avocatii lui SOV pe vremea cand fostul mogul era in lupta pe viata si pe moarte cu Traian Basescu, adversarul infocat al anticoruptiei si in special al ANI, institutie pe care a facut tot ce i-a stat cu putinta sa o distruga impreuna cu tovarasul sau de profesie, mentalitate si interese, Gyorgy Frunda.

Mircea Andrei a avut si un dosar penal, evaporat misterios, pentru ca ar fi incercat sa distruga Policlinica Batistei, declarata cladire de patrimoniu, in locul careia ar fi trebuit sa apara, cel mai probabil, un preafrumos bloc. In materie electorala nu a fost chiar o locomotiva, ultima data fiind invins zdrobitor de Constantin Nicolescu.

Recent, Daniel Funeriu acuza mecanismele defecte din PDL. Nu ma indoiesc de buna credinta a domniei sale si nici de faptul ca avea dreptate in ceea ce priveste PDL, un partid care ori se reformeaza rapid ori moare incet si trist. Dar ma intreb, acestea sunt mecanismele pe care le propune Miscarea Populara. Smecherii care sa dribleze legea orchestrate de scursorile din PDL? Unde e diferenta?

Nu cred ca Micarea Populara va reusi in felul acesta sa atraga acel electorat care acum priveste sceptic de pe margine. MP va intra in lupta pentru aceeasi minoritate care inca voteaza, mai de mila, mai de sila. Dar nimic mai mult.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Miscarea Populara Traian Basescu, #Eugen Tomac presedinte Miscarea Populara, #traseism primari Mircea Andrei , #Traian Basescu