Miscarea Populara are deja bunic spiritual (Opinii)

Joi, 25 Iulie 2013, ora 07:28
4066 citiri
Miscarea Populara are deja bunic spiritual (Opinii)
Foto: Arhiva

Dupa ce inainte mergatorul Traian Basescu i-a prezis venirea pe lume in primavara anului trecut si, dupa o indelungata gestatie, partidul Miscarii Populare s-a nascut in sfarsit.

El isi propune tinte dintre cele mai marete: sa castige guvernarea, sa uneasca si apoi sa readuca dreapta la Putere, ca si cum dreapta ar mai fi fost vreodata singura locatara a Palatului Victoria. Un singur lucru nu ne spune: ce vrea sa faca noul partid cu guvernarea? Pana aici, nimic nou, asadar.

De ce se zice ca s-a alcatuit pe principiul sacosei? Fiindca principiul acesta da roade imediate: nu mai e nevoie de convingerea cetatenilor, nici de adeziuni populare, ci de un facator profesionist de partide care se duce cu sacosa la piata si ce gaseste aceea aduce acasa.

Deocamdata insa nu a gasit decat 2 parlamentari, 22 primari ai PDL, dornici sa schimbe locul. Vorba ceea: schimbi locul, schimbi norocul. Iarasi nimic nou.

Intre dorinta si putinta

Spunea un membru de vaza al staff-ului, persoana importanta, ca noul partid va fi lansat dupa toate regulile unei formatiuni moderne. Ei bine, pana acum nu s-a respectat nicio regula. Fiindca o miscare politica, mai ales una ce se vrea populara, ar fi trebuit sa se lanseze dupa degajarea unui curent politic nou, a unui mainstream.

Nici vorba de asa ceva: a existat doar un om, cred ca actualul presedinte, care a dorit sa construiasca pentru sine, probabil si pentru un numar de apropiati, un vehicul politic care sa-i mai permita sa joace un oarece rol si dupa expirarea mandatului la Cotroceni.

Mainstream-ul de mai sus trebuia sa genereze o masa critica in favoarea unei initiative mult asteptate, or neamorsand noi si puternici vectori politici, PMP va avea un viitor incert sau chiar nul. Asa cum viitor incert au avut toate creatiile partinice personalizate la noi sau aiurea, chiar dublate de o sete neostoita de putere: odata cu disparitia facatorului, dispare si creatia, facuta poate cu bune intentii.

Un partid de stat

In plus, noua creatie partinica s-a facut in timpul programului de lucru, deci pe banii contribuabilului. Iar graba si amatorismul n-au permis croirea unei ideologii si a unui program in afara de "Romania trebuie condusa altfel" si "Suntem si ramanem partenerii presedintelui Romaniei"... Care nu pot sub nicio forma avea legatura cu noul proiect de tara, cum se lauda, nici cu doctrina fondatoare: toti vrem sa fim condusi altfel. Iar printre fondatori nu gasim niciunul care sa-si fi dovedit...

Daca singurele idealuri ale proaspatului partid sunt slujirea cu credinta a "bunicului spiritual", Traian Basescu, ei bine, asta se intampla de 9 ani incoace. Doar nu se indoieste cineva ca PDL a intuit mereu cele mai ascunse dorinte ale presedintelui, facandu-i intotdeauna pe plac.

De altfel, partidul lui Vasile Blaga nu si-a expus niciodata ideologii, programe de reforme, proiecte nationale de anvergura, ci a jucat mereu rolul de scutier prezidential. Inclusiv la guvernare. Nu degeaba acum a intrat intr-un unghi mort.

Elena Udrea

In schimb, ideea Elenei Udrea este interesanta: PMP va fi un proiect comun cu PDL. Adica vom asista in zilele urmatoare la varsarea continutului portocaliu in noua forma conceputa probabil impreuna cu presedintele. O transvazare va sa insemne totusi altceva decat renuntarea la sigla, culoare si imn ca in ARD de anul trecut.

Acum hainele ponosite si tavalite de PD si PDL prin campanii cica se vor schimba cu fracul si jobenul imprumutat de la popularii europeni.

Ceea ce uita mereu dl Basescu si ai sai "policy makers" este ca electoratul romanesc s-a maturizat, (ma mandresc s-o scriu!), iar asemenea facaturi nu mai prezinta cine stie ce interes electoral. Vezi rezultatele catastrofale obtinute in 2012 de ARD. Este si motivul pentru care lansarea partidului a intarziat atata. N-a fost cu cine.

Iabloko, PAC, PMP

Deocamdata principalii membri ai staff-ului sunt cu totii traseisti. Sigla PMP va fi controversatul mar, ca si a partidului rusesc Iabloko, fara reprezentare parlamentara din 2007, sau a PAC-ului lui Nicolae Manolescu. Azi complet uitat.

Singurii vectori politici enuntati: "Romania trebuie condusa altfel", epuizat dupa 23 ani de uzura, iar veneratul bunic spiritual, Traian Basescu, nu mai incalzesc inimile maselor ca altadata, el mai beneficiind de 10-15% incredere, nu intentii de vot.

Judecata la rece, zestrea aceasta nu ne permite sa fim optimisti. In schimb ne permite sa anticipam faramitarea si mai accentuata a dreptei.

Quarterly Report - Editia 4

Ciolacu după arestarea unui român pentru spionaj: ”Rusia nu va ataca România. Suntem pregătiți”
Ciolacu după arestarea unui român pentru spionaj: ”Rusia nu va ataca România. Suntem pregătiți”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, 25 mai, că este convins că Rusia nu va ataca România. Declarațiile premierului vin la două zile după ce un român a fost arestat sub...
Dîncu despre candidatura lui Iohannis la șefia NATO: ”A avut în spate câțiva lideri importanți / Arată pentru prima dată că Estul e important”
Dîncu despre candidatura lui Iohannis la șefia NATO: ”A avut în spate câțiva lideri importanți / Arată pentru prima dată că Estul e important”
Vasile Dîncu, fost ministru al Apărării şi candidat PSD la alegerile europarlamentare, susţine că preşedintele Klaus Iohannis a avut în spate mai mulţi lideri europeni atunci când şi-a...
#Partidul Miscarea Populara lansare, #vector politic Traian Basescu, #dreapta faramitare , #Traian Basescu