Miscarea Populara - partid prezidential (Opinii)

Luni, 27 Mai 2013, ora 07:31
1467 citiri
Miscarea Populara - partid prezidential (Opinii)

Traian Basescu, presedintele Romaniei, isi face partid prezidential si familial.

Si-l ia drept model pe Nicolas Sarkozy cu a sa Union pour un Mouvement Populaire. Insa prin Constitutia romaneasca si legile noastre in vigoare, Presedintia nu are voie sa construiasca partide, nici sa faca politica partizana.

Este o conditie sine qua non a fisei postului, a rolului de arbitru impartial al esichierului politic national. A fost si una dintre principalele acuzatii ale celor doua suspendari.

Mai poate fi presedintele garantul Constitutiei?

Ca sa nu tot fie acuzat de partizanat, lucreaza mereu prin interpusi: i-a cerut fiicei sale Ioana Basescu sa inregistreze la OSIM marca Miscarea Populara, fiind constient inca din 11 aprilie 2011 ca PDL e pe duca si, in consecinta, trebuie sa-si pregateasca un alt vehicul electoral, unul serios, care sa-i permita niscaiva jocuri politice, si un vehicul familial, deoarece fiica cea mica, Elena Basescu, are alegeri europarlamentare in 2014.

In plus, el insusi ar putea candida la alegerile locale, poate si parlamentare, in 2016.

Fiica ascultatoare, I.B. a depus cererea la OSIM in 11.04.2011, numai ca, surpriza surprizelor! Primeste "refuz provizoriu" pentru inregistrarea marcii Miscarea Populara, cica dintr-o "simpla eroare de tastare", "o eroare umana" a unui functionar (Ovidiu Dinescu, purtator de cuvant al OSIM). Abia pe 3 septembrie au fost finalizate toate formalitatile legale ale avizului favorabil.

I-au sarit in ajutor consilierii prezidentiali

Presedintele isi recunoaste propria contributie la crearea Miscarii Populare la cateva zile dupa, marturisindu-si intentia de a alcatui si o alianta in jurul acestei noi formatiuni politice, absolut necesara planurilor sale.

Din pricina zazaniei starnite de presa, poate si a crizei tot mai acute, proiectul nu s-a materializat imediat, fiind amanat pentru zile mai bune.

Gratie consilierilor prezidentiali Cristian Diaconescu, Sebastian Lazaroiu..., cu tot cu logistica prezidentiala, Miscarea Populara a Ioanei Basescu a devenit fundatie la 25 martie 2013, si dupa un intermezzo diaconescian la leadership si ratarea relansarii un posibil contracandidat al lui Crin Antonescu, presedintia acesteia a fost data(?) sau a revenit universitarului Marian Preda.

Nu se indoia nimeni ca fundatia va deveni partid

Acum Fundatia Miscarea Populara face formalitatile legale pentru inregistrarea la tribunal a unui partid de centru-dreapta, "Miscarea Populara". Ca sa poata sustine la anul candidati la europarlamentare si la la prezidentiale. De aceea, a inceput de pe acum strangerea de semnaturi necesare infiintarii unei formatiuni politice.

Ce sorti de izbanda poate avea un nou partid? Si nu unul oarecare, ci neaparat de centru-dreapta. In conditiile in care Fundatia Miscarea Populara nu a reusit sa creeze un curent majoritar de opinie, un mainstream, o masa critica in stare sa devina bazinul electoral imperios necesar unui partid politic cu pretentii, nu exista nicio sansa.

In schimb, daca privim istoria recenta, descoperim ca formatiuni politice se pot crea si prin jocuri la mica intelegere, prin traseism si negocieri de culise, prin tradari, racolari si chiar cumparari de parlamentari, primari, consilieri... Caci, asa cum un jucator de fotbal are un pret de piata pe care-l primeste la achizitionarea sa de catre managerul unei echipe, la fel au ajuns si destui "politicieni" romani.

Cu siguranta, insa, ni se va repeta pana la plictiseala si revolta ca noua creatie a laboratoarelor de la Cotroceni are o "forma noua de expresie, care isi propune sa promoveze valorile de centru-dreapta", ca dreapta asta a dlui Basescu va fi neaparat "singurul catalizator pentru implicarea societatii romanesti in elaborarea si implementarea deciziilor majore care ne privesc".

Un partid-aspirator

Ca si cum racolarea alesilor de la alte partide ar fi ceva merituos, o mare realizare si un succes maret, nasii noului partid nici nu se mai rusineaza a ne spune si de unde vor "face rost" de membri: de la PNL prin recent mosita facatura chilimaniana Romania Liberala, de la PDL prin ruperea gruparii Udrea, de la oricare alta formatiune...

Colac peste pupaza, racolatii si transfugii trebuie sa aiba numaidecat urmatoarele calitati si competente: nu orice oameni, ci oameni valorosi, cu idei valoroase (ca Antonie Solomon?), care au ceva de spus pentru aceasta tara, care au renuntat la inchistare si la prejudecata... Si iaca asa urca politica romaneasca spre noi culmi...

Citeste si:
Marcel Ciolacu: „Îmi mențin poziția, România nu intră într-o zonă de stabilitate cu un guvern minoritar”. Ședință a liderilor PSD
Marcel Ciolacu: „Îmi mențin poziția, România nu intră într-o zonă de stabilitate cu un guvern minoritar”. Ședință a liderilor PSD
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat, joi, că în opinia sa România nu va intra într-o zonă de stabilitate cu un guvern minoritar şi nu a dorit să comenteze informaţiile neoficiale privind...
Cine a pierdut și cine a câștigat de pe urma căderii anunțate a guvernului USR. Analist: „PNL tinde să se desfacă în bucăți. Cioloș a avut doar de câștigat”
Cine a pierdut și cine a câștigat de pe urma căderii anunțate a guvernului USR. Analist: „PNL tinde să se desfacă în bucăți. Cioloș a avut doar de câștigat”
Politologul Andrei Țăranu a declarat pentru RFI că votul împotriva lui Dacian Cioloș era unul pre previzibil, dar cele 10 voturi obținute din afara partidului sunt, cel mai probabil de la PNL...
Sursa: Ziare.com