Miscarea Populara sau Miscarea Populista

Luni, 27 Februarie 2012, ora 12:38
4256 citiri
Miscarea Populara sau Miscarea Populista
Foto: Arhiva

Dupa cum ne anunta in stilul sau caracteristic Sebastian Lazaroiu, fost consilier prezidential si fost ministru, Miscarea Populara este, cum se spune, pe teava, adica urmeaza sa fie lansata in viitorul foarte apropiat, dar cel mai tarziu, dupa alte surse, imediat dupa alegerile locale.

Opinia publica si comentatorii politici se straduiesc tot mai abitir sa desluseasca ce este in background-ul acestei intentii care tinde sa tulbure si mai mult apele maloase ale vietii politice autohtone, un loc in care nimeni nu prea este sigur unde este dreapta si unde stanga, unde sunt cei mai mari farsori si gogomani si de unde totusi ar putea sa rasara speranta de mai bine, speranta care, nu-i asa, nu trebuie sa moara niciodata.

Este de cercetat si de apreciat daca preconizata miscare este una populara sau una doar populista, respectiv daca ea este oportuna sau numai oportunista.

Din pacate, punctele de vedere, ca de obicei, se aliniaza strict dupa comandamentele staff-urilor partinice si partizane, in sensul ca sunt laudative atunci cand ele vin din arealul de influenta al actualei Puteri si critice peste masura atunci cand ele provin din zonele controlate de Opozitia actuala. Iar adevarul, dupa cum indeobste se cunoaste, este mai pe la mijloc. Sa vedem!

Este evident si destul de transparent faptul ca una dintre intentiile celor care au nascut aceasta initiativa este cea de a travesti cumva un partid politic, PDL, care, pe drept sau pe nedrept, s-a uzat moral pe parcursul unei guvernari dificile in care a trebuit, datorita imprejurarilor, dar si a erorilor proprii, sa intreprinda un numar de masuri care i-au erodat puternic imaginea publica.

Caci daca la ora actuala PDL ar fi fost un partid creditat cu un procent incurajator din punctul de vedere al intentiilor de vot, este aproape sigur ca nici nu i-ar fi trecut prin cap sa procedeze la constituirea unor asemenea structuri hibride si incerte care sa-i limiteze semnificativ libertatea de initiativa si decizie.

Deci aici avem de-a face cu o chestiune oportunista. Dupa cum tot oportunista a fost si predarea carmei Executivului unui personaj provenit dintr-un alt partid politic, un personaj mai credibil si mai de perspectiva decat ceea ce se gasea in propria ograda. Unul insa care ar putea sa insemne pe viitor si disolutia nucleului dur al partidului si schimbarea nu numai de fatada a identitatii sale. Caci eu nu cred ca postura de om de paie i se potriveste actualului premier.

In consecinta, din punctul de vedere al PDL alegerile din toamna vor fi un fel de bal mascat in care partidul nu va mai fi el insusi, macar ca infatisare, iar postura de baci al cardului de mioare va fi transferata celui ungurean in speranta nu tocmai vana ca va agonisi in beneficiul turmei oi mai multe, mandre si cornute, de la ceilalti baci, mai putin inspirati, poate, in asemenea manevre.

Si, totusi, optiunea este din alte perspective oportuna si poate fi salutara. Ea ar produce o limpezire substantiala a vietii politice autohtone, pe coordonatele: stanga si dreapta. Desi pare oarecum abuziv si interesat sa incluzi PNL pe partea stanga a esichierului politic, ideea nu este chiar aberanta. Pentru ca si prin secolele trecute si chiar astazi in Parlamentul European partidele liberale se aliniaza la stanga. Pentru ca in asocierea numita USL, oricat de mult se proclama ideea egalitatii componentelor, tot PSD are un rol preponderent.

Pe de alta parte, preconizata Miscare Populara ar curata prin absorbtie un peisaj politic plin de grupuscule fara nicio sansa reala care nu fac decat sa incurce lumea cu veleitatile lor de formatiuni politice de sine statatoare, dar, nota bene, ar oferi o noua sansa si unor partide, precum PNT, care au fost eliminate pe nedrept si pagubos din spatiul activ al politicii autohtone. In sfarsit miscarea ar fi o sansa mai ales pentru PDL pentru o primenire si o igienizare a randurilor sale, pentru a realiza despartirea definitiva de la vechiul trunchi FSN-ist de unde se trage, impreuna cu marele adversar de acum, PSD.

Desigur, motivele nasterii sale pot fi multe si contradictorii, unele, oneste, altele, insidioase. Sansele, de asemenea, de la victorii, la esecuri posibile, unele chiar previzibile. De obicei asemenea constructii genereaza asperitati uneori imposibil de eludat, in care se confrunta toata lumea cu toata lumea, vechea garda cu noua garda, cei mari cu cei mici, cei invechiti in rele cu acei care n-au apucat sa le deprinda.

In orice caz, am pe undeva sentimentul ca aceasta constructie, impreuna cu Executivul caruia vrea sa-i dea consistenta, este una din ultimele sanse ale PDL de a se pastra in spatiul major al politicii romanesti, iar un eventual esec ar genera pentru el pericole letale.

Papa Francisc critică dur politicile lui Kamala Harris și Donald Trump: „Alegeți răul cel mai mic”
Papa Francisc critică dur politicile lui Kamala Harris și Donald Trump: „Alegeți răul cel mai mic”
Papa Francisc a lansat critici puternice la adresa lui Donald Trump și Kamala Harris, îndemnându-i pe americani să „aleagă răul cel mai mic” în alegerile prezidențiale din SUA. În...
Cumetriile politice dictează legea în România?
Cumetriile politice dictează legea în România?
Fără să îmi doresc atitudini neconforme cu respectul față de lege, cred în puterea adevărului și în faptul că acesta nu poate fi subordonat la nesfârșit intereselor politice!...
#Miscarea Populara lansare, #electorat Miscarea Populara, #Basescu Miscarea Populara , #Traian Basescu
  1. Papa Francisc critică dur politicile lui Kamala Harris și Donald Trump: „Alegeți răul cel mai mic”
  2. Cumetriile politice dictează legea în România?
  3. Se complică ecuația alegerilor. Partidele DREPT și SENS îi pot încurca pe Geoană și pe Elena Lasconi. „Împreună ar fi redutabile”
  4. Elena Lasconi, ironie la adresa lui Ciolacu: ”Sunt supăraţi consultanţii pe mine că nu învăţ texte pe de rost”
  5. Elena Lasconi neagă că Primăria Câmpulung ar fi anchetată de Parchetul European: ”Știu de unde a venit minciuna”
  6. Primarul Nicușor Dan a indicat partidul ai cărui viitori parlamentari îi vor susține proiectele
  7. Ministra Justiției, atac la PSD: ”Încă are acea pornire de a acapara toată puterea, de a lua tot”
  8. Drona complet românească, ”o realitate”: ”Ne apropiem foarte mult de semnarea protocolului”
  9. Susținătorii lui Mircea Geoană au strâns 50.000 de semnături în trei zile
  10. Cine sunt membrii noului Birou Electoral Central, constituit pentru alegerile prezidențiale