Marile mistere ale misiunilor Apollo pe Lună. Fizicienii americani au dezlegat enigma după 50 de ani VIDEO

Joi, 20 Ianuarie 2022, ora 02:00
8630 citiri
Marile mistere ale misiunilor Apollo pe Lună. Fizicienii americani au dezlegat enigma după 50 de ani VIDEO
Astronaut american al NASA pe Lună FOTO: Live Science

Misiunile Apollo ale Agenției Spațiale americane NASA, derulate între anii 1968 și 1972, au rămas cu mai multe mistere nedescifrate până astăzi.

Totuși, acum fizicienii de la Universitatea Brown și Stanford au reușit să dezlege enigma rocilor colectate de pe Lună, care par să se fi format în interiorul unui câmp magnetic similar celui de pe Pământ, care este de 6 ori mai puternic decât cel de pe satelitul nostru.

Alexander Evans de la Universitatea Brown, Rhode Island și Sonia Tikoo de la Universitatea Stanford, California, ambele instituții din Statele Unite, susțin că probele prelevate de pe Lună de astronauții americani ar fi fost create de un câmp magnetic puternic intermitent. Iar mineralele din interiorul magmei s-ar fi răcit cu viteze diferite, fenomen care a dus la anomalia descoperită în rocile aduse pe Pământ, potrivit Live Science.

Oamenii de știință susțin că interiorul Lunii s-a răcit destul de repede și uniform, după ce s-a format în urmă cu 4,5 miliarde de ani, ceea ce înseamnă că nu are un câmp magnetic puternic.

Atunci, cum a fost posibil misterul legat de rocile de pe Lună, colectate de misiunile Apollo, care arătau că ele au fost create într-un câmp magnetic intens, la fel cu al Pământului?

Pentru a face comparație între câmpurile magnetice ale Păânmtului și Lunii, să specificăm faptul că accelerația gravitațională a Terrei este de 9,8 m/s2, iar a satelitului nostru de 1,6 m/s2.

”Tot ceea ce ne-am gândit privind modul în care câmpurile magnetice sunt generate de nucleele planetare, este faptul că un corp de dimensiunea Lunii, nu ar trebuie să fie capabil să genereze un câmp care să fie la fel de puternic ca al Pământului”, a spus Alexander Evans de la Universitatea Brown din Statele Unite.

Elon Musk avertizează omenirea: Sunt 100% șanse să aibă loc extincția în masă pe Pământ

Cercetătorii susțin că Luna ar fi putut crea un câmp magnetic intermitent. Pe măsură ce satelitul nostru s-a răcit, mineralele conținute în interiorul magmei fierbinți s-ar fi răcit cu viteze diferite, potrivit studiului publicat pe 13 ianuarie 2022 în revista Nature Astronomy.

Cele mai dense dintre minerale – olivina și piroxenul – s-ar fi răcit și s-ar fi scufundat mai întâi, iar magma mai puțin densă, care conținea titan alături de potasiu, toriu și uraniu, s-ar fi ridicat chiar sub crustă și și-ar fi pierdut căldura mai târziu.

Un director de la NASA anunță o veste mare pentru omenire: Două planete din Sistemul Solar pot fi locuibile VIDEO

Dacă magnetosfera Lunii ar fi atât de inconstantă, aceste scurte exploizii de magnetism ar fi suficiente pentru a explica de ce diferite roci găsite pe Lună, poartă semnături magnetice diferite.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

O firmă americană intră în istorie. Prima sondă spațială trimisă pe Lună după 51 de ani: „Ce triumf!”
O firmă americană intră în istorie. Prima sondă spațială trimisă pe Lună după 51 de ani: „Ce triumf!”
Firma americană Intuitive Machines a intrat în istorie, devenind prima companie privată care a reuşit să trimită cu succes pe Lună o sondă spaţială, aselenizarea reuşită în noaptea de...
„Fir-ar mama ei a dracu' de zdreanță! Mi-e scârbă de mine!”. Diana Șoșoacă, pusă la punct de soțul abuzat timp de doi ani
„Fir-ar mama ei a dracu' de zdreanță! Mi-e scârbă de mine!”. Diana Șoșoacă, pusă la punct de soțul abuzat timp de doi ani
Silvestru Șoșoacă, soțul senatoarei Diana Șoșoacă, a reacționat virulent la adresa acesteia, dezvăluind că de doi ani îndură comportamentul abuziv al partenerei de viață. „Am...
#mister, #misiune Apollo Luna, #roci Luna NASA, #probe lunare, #Luna, #pamant lunar NASA, #camp magnetic Luna , #mister
Comentarii