Claudiu Drăgan, fost director sportiv al echipei UTA Arad şi Decebal Codru Grădinariu, fost director general al aceleiași formațiuni sportive, au scăpat de pedepse în dosarul de corupție în care au fost acuzați că au încercat să cumpere promovarea în Liga I mituind arbitrii.
Tribunalul Suceava, acolo unde s-a judecat dosarul, a decis încetarea procesului penal în cazul celor doi oficiali ai UTA Arad, întrucât a intervenit termenul de prescripție a răspunderii penale.
Potrivit legii, infracțiunea de dare de mită (comisă de alte persoane decât funcţionarii publici) se pedepsește cu închisoarea de la 1 an şi 4 luni – 4 ani şi 8 luni, termenul de prescripţie a răspunderii penale fiind de 5 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de un 1 an, dar care nu depăşeşte 5 ani.
Faptele pentru care oficialii UTA Arad au fost cercetați au fost săvârșite la datele de 19.05.2017, 15.05.2017-19.05.2017 şi respectiv 22.05.2017, acestea fiind datele de la care se va calcula termenul de prescripţie a răspunderii penale.
Ca atare, deși riscau pedepse de până la 5 ani de închisoare, Claudiu Drăgan și Decebal Codru Grădinariu au scăpat doar cu sechestru pe sumele de bani date cu titlu de mită, fiind vorba despre sume de ordinul miilor de euro.
Miza șpăgilor la arbitrii
Cei doi foști directori ai UTA Arad au ajuns în instanță ca inculpați în dosar de corupție după ce au fost denunțați la DGA de unul dintre arbitrii pe care au încercat să-l mituiască. A urmat o uriașă desfășurare de forțe a Direcției Generale Anticorupție (DGA) și a polițiștilor de la Direcția de Operațiuni Speciale (DOS), interceptări telefonice, ambientale, supravegheri, suspecții și complicii lor fiind prinși în timp ce discutau despre aranjarea meciurilor de fotbal.
Miza era mare, promovarea UTA Arad în Liga I. Dar pentru acest pas era nevoie ca echipele rivale să piardă anumite meciuri. Astfel, arbitrilor de centru li s-a promis și remis sume de bani pentru a favoriza o echipă din Suceava (Foresta) în partida cu o echipă din Sfântu Gheorghe, la acel moment marea rivală a arădenilor. Pe lângă ”ungerea” arbitrilor, fuseseră promise și mari sume de bani fotbaliștilor în cazul în care reușeau să obțină o victorie în fața celorlalte echipe care își doreau promovarea în liga superioară.
Acuzațiile procurorilor
„În cursul lunii mai 2017, cei doi reprezentanți ai unui club de fotbal din Arad, prin intermediul celuilalt inculpat, ar fi promis suma de 70.000 de lei jucătorilor din cadrul unei echipe de fotbal din Suceava pentru ca aceștia să câștige meciul pe care îl aveau de jucat cu o echipă de fotbal rivală (din Sfântu Gheorghe).
În perioada menționată, cei doi inculpați, printr-un alt intermediar, au promis 80.000 lei sau 40.000 lei jucătorilor de la o altă echipă, din Brăila, pentru ca aceștia să câștige ori să termine la egalitate meciul pe care îl aveau de jucat cu aceeași echipă de fotbal rivală. Miza acestor demersuri era ca echipa din Arad pe care cei doi inculpați o reprezentau să promoveze în Liga 1.
În același context și pentru același motiv, cei doi inculpați ar fi remis unui arbitru (martor în cauză) suma de 13.500 lei prin intermediul persoanei fizice ce a fost complice și care a fost trimisă în judecată alături de cei doi coautori”, anunțau procurorii la momentul trimiterii în judecată a celor trei inculpați.
Arbitrul ”trădător”
Ceva nu a mers cum plănuiseră directorii de la UTA Arad. Deși arbitrul uneia dintre partidele cu miză mare fusese uns cu 13.500 de lei cu o noapte înainte de meci, acesta și-a văzut de treabă și a arbitrat profesionist fără să fie părtinitor. Arădenii au fost interceptați în timp ce discutau despre această situație, amenințând totodată că vor merge să ceară arbitrului șpaga înapoi.
”Nu vrei, nu-mi dai nimic. Nimic nu mi-a dat. Nimic, nimic, nimic. Eu am fost corect față de el și el ...nimic. Nimic, nimic, nimic. Nimic nu mi-a dat. Nu se face așa. Nimic nu mi-a dat. Mai ales că avea și spate, avea și tot, avea și ce-i trebuie. Nu mi-a dat nimic.....M-a făcut zob!....Mă dacă vrei să ajuți un om îl ajuți, nu-ți bați joc de el”, a fost una dintre replicile interceptate de procurori care supravegheau ambiental oficialii de la Arad.
În ciuda probatoriului, acest dosar de corupție se închide cu prescripție.