Clubul de fotbal, paravan pentru finanțarea campaniei electorale. Cum motivează instanța condamnarea primarului din Baia Mare la 5 ani de închisoare

Autor: N.G.
Luni, 14 Martie 2022, ora 23:12
10065 citiri
Clubul de fotbal, paravan pentru finanțarea campaniei electorale. Cum motivează instanța condamnarea primarului din Baia Mare la 5 ani de închisoare
Foto: Facebook/ Cătălin Cherecheș

”Luarea de mită comisă în concret de inculpatul Cherecheș Cătălin este o faptă de o gravitate ridicată”, susține magistratul de la Tribunalul Cluj care l-a condamnat pe primarul municipiului Baia Mare la 5 ani de închisoare în regim de detenție pentru fapte de corupție.

Gravitatea faptei rezultă din ”durata în timp a conduitei ilicite, din martie 2015 până în aprilie 2016, obiectul mitei solicitate şi valoarea ridicată a acesteia, natura acesteia, modalitatea concretă de săvârşire (prin presiuni asupra martorului denunţător), funcţia publică ocupată vremelnic de inculpat, natura îndatoririlor de serviciu în legătură cu care s-a pretins mita”.

Potrivit instanței, obiectul mitei a fost reprezentat de sume de bani aparţinând clubului de fotbal al F.C.M. Baia Mare, sume de care clubul a fost lipsit, de părţile sociale ale unei societăţi de presă cu patrimoniul aferent, respectiv un domeniu online cu valoare economică aparţinând martorului (...). Toate sumele de bani efectiv remise primarului Cătălin Cherecheș sau persoanei desemnate de acesta au aparţinut clubului de fotbal.

Bani pentru îndeplinirea atribuțiilor de primar

Primarul propunea proiecte de hotărâri consiliului local, asigura punerea în aplicare a hotărârilor consiliului local şi exercita funcţia de ordonator principal de credite. În cauză, în perioada în care s-a comis primul act material existau mai multe hotărâri ale consiliului local privind finanţarea clubului de fotbal, toate propuse de primar, trebuind puse în aplicare de primar. În perioada în care s-a comis al doilea act material primarul îi comunica martorului (...) preşedintele executiv al A.C.S. F.C.M. Baia Mare, că doreşte să propună un proiect de hotărâre de finanţare a clubului sportiv.

Primarul municipiului a pretins banii şi foloasele pentru a-şi îndeplini în continuare atribuţiile sale legate de finanţarea clubului de fotbal, propunerea în Consiliu local al Municipiului Baia Mare a alocării fondurilor bugetare necesare finanţării clubului de fotbal, aprobarea contractului de susţinere financiară care trebuia încheiat între municipiu şi club, alocarea avansului de 30% din contractul de susţinere financiară care depindea strict de ordonatorul de credite, primarul municipiului”, se menționează în hotărârea instanței din 24 februarie 2022.

Potrivit documentului, Cătălin Cherecheș a folosit clubul de fotbal din Baia Mare ca ”paravan” şi a condiţionat finanţarea de la bugetul local de remiterea unor sume de bani. În martie 2015, Cherecheș a primit în două tranșe suma de 50.000 de lei din banii acordați echipei de fotbal. De asemenea, în aprilie 2016, acesta a primit suma de 25.000 de lei și, indirect, suma de 5.000 de euro, tot ca urmare a aprobării unor hotărâri privind finanțarea clubului de fotbal.

”Primarul a pretins sume de bani în legătură cu atribuţii legate de finanţare pe care le îndeplinise, respectiv care urmau a fi îndeplinite (în cazul primului act material) şi a condiţionat continuarea finanţării de îndeplinirea de către reprezentantul clubului a solicitărilor sale financiare (remiterea unor sume de bani din finanţările atribuite de la bugetul local al Municipiului Baia Mare) şi a altor interese patrimoniale (controlul asupra unei societăţi comerciale şi licenţelor de radio şi TV aferente, respectiv asupra unui site de presă de interes politic pentru inculpat)”, se mai susține în motivarea instanței din Cluj.

Instanţa a reţinut că modul în care s-au petrecut faptele ”indică o înţelegere prealabilă între respectiva societate (editorul trustului de presă - n.r.) şi inculpat, cel mai probabil privind finanţarea în condiţii ilegale a campaniei electorale”. Cătălin Cherecheș a folosit clubul de fotbal ca paravan şi a condiţionat finanţarea de la bugetul local de remiterea banilor.

Se consideră ”victimă” a sistemului judiciar

Magistratul mai afirmă că primarul Cherecheș a folosit în cursul procesului notorietatea sa la nivelul localităţii Baia Mare şi presa locală ”pentru a susţine că ar fi fost victima sistemului judiciar şi a serviciilor secrete în conivenţă cu martorul denunţător, atrăgând nu doar un val de simpatie din partea propriului electoral, ci şi numeroase acţiuni şi petiţii adresate instanţelor învestite cu soluţionarea cauzei în diferite proceduri sau etape, pentru a determina o situaţie juridică favorabilă acestuia”.

Magistratul a găsit în favoarea acestuia și aspecte pozitive, respectiv faptul că s-a prezentat la marea majoritate a termenelor de judecată, în cadrul unui proces de durată cu circa 100 de termene în total, precum și faptul că, în limitele dreptului de a nu se autoincrimina, a colaborat cu organele judiciare. Cherecheș nu a recunoscut comiterea faptelor, susţinând că ar fi fost victima unei înscenări organizate de martorul denunţător (Cristian Șpan) în colaborare cu organele judiciare şi alte organe ale statului.

Judecătorul a mai decis să îi interzică primarului, pe o durata de 4 ani, începând cu data executării pedepsei principale, a dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat și de a ocupa funcţia de primar.

”Trebuie confiscate suma de 50.000 lei remisă inculpatului în luna martie 2015, suma de 10.000 lei remisă inculpatului în luna septembrie 2015, suma de 5.000 euro remisă lui (...) la solicitarea inculpatului la data de 25.04.2016, respectiv suma de 5.000 lei parte din suma de 30.000 lei remisă inculpatului la data de 26.04.2016, nerecuperată la momentul realizării flagrantului”, a mai stabilit Tribunalul Cluj. În final, s-a dispus confiscarea de la Cătălin Cherecheș a sumei totale de 65.000 lei şi 5.000 euro, urmând ca în cazul în care nu se găsesc sumele menţionate, confiscarea să se realizeze prin echivalent.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Eșec în instanță pentru Cătălin Cherecheș. Primarul fugar a încercat să obțină anularea condamnării pentru luare de mită
Eșec în instanță pentru Cătălin Cherecheș. Primarul fugar a încercat să obțină anularea condamnării pentru luare de mită
Curtea de Apel Cluj a decis joi, 18 aprilie, că fostul primar din Baia Mare Cătălin Cherecheș rămâne în închisoare. Curtea de Apel a respins ca neîntemeiată contestaţia în care...
Radu Mazăre află astăzi dacă va scăpa din închisoare, după ce a executat mai puțin de jumătate din cei 9 ani
Radu Mazăre află astăzi dacă va scăpa din închisoare, după ce a executat mai puțin de jumătate din cei 9 ani
Judecătoria Sectorului 4 este aşteptată să se pronunţe miercuri în legătură cu cererea de liberare condiţionată formulată de fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre. Primul termen...
#mita, #coruptie, #primar, #baia mare, #Catalin Chereches, #condamnare, #inchisoare , #justitie