Cazul polițistului invitat la un șpriț și să se plimbe cu un BMW X6. În schimb, trebuia să închidă ochii la o infracțiune

Miercuri, 16 Februarie 2022, ora 03:31
30459 citiri
Cazul polițistului invitat la un șpriț și să se plimbe cu un BMW X6. În schimb, trebuia să închidă ochii la o infracțiune
Fost șef din Brigada Rutieră București, condamnat la închisoare după ce a fost achitat în primă instanță FOTO Pixabay

Fostul sef al Serviciului Sistematizări din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București (D.G.P.M.B.) - Brigada Rutieră, Valentin Vezeteu, trimis în judecata de DNA pentru trafic de influență și dare de mită, a fost condamnat la închisoare cu suspendare de Curtea de Apel Brașov, după ce în primă instanță ofițerul fusese achitat.

Judecătorii de la Curtea de Apel Brașov au schimbat radical soluția de achitare dată de instanța ierarhic inferioară și au apreciat că Valentin Vezeteu și-a folosit influența dată de funcția sa de șef în cadrul D.G.P.M.B. - Brigada Rutieră pentru a-l determina pe un subaltern să dea o soluție de clasare într-un dosar în care inculpat era un amic de-al său. În schimbul acestui favor, ofițerul a primit drept recompensă un sejur la hotelul Aurelius Împăratul Romanilor din stațiunea Poiana Brașov.

Pe lângă pedeapsa de trei ani de închisoare cu suspendare, fostul șef din cadrul Brigăzii Rutiere nu va mai avea dreptul să ocupe o funcție care implică exerciţiul autorităţii de stat ori de a mai ocupa funcţia de poliţist ”pe o perioadă suficientă pentru a înlătura pericolul pe care acesta l-a creat pentru buna desfăşurare a relaţiilor de serviciu, adică pentru 5 ani”, a decis Curtea de Apel Brașov.

În plus, polițistul a fost obligat să presteze muncă în folosul comunității pentru o perioadă de 80 de zile în cadrul Primăriei Măgurele sau în cadrul Grădiniţei nr. 1 Măgurele.

Decizia Curții de Apel Brașov este definitivă.

Luând decizia de a schimba radical soluția de achitare dată de Tribunalul Brașov, Curtea a avut în vedere ”ușurința cu care acesta a fost de acord că îşi încalce atribuțiile de serviciu, pentru a interveni în favoarea inculpatului. Lipsa de integritate a inculpatului este întărită și de atitudinea sa procesuală, acesta demonstrând prin declarațiile furnizate în fața organelor judiciare, și în special în fața instanței de apel, că nu conștientizează absolut deloc caracterul penal al conduitei sale, considerând-o normală, admisibilă pentru orice funcționar public.

În raport de această atitudine a inculpatului, se constată că procesul penal nu a avut niciun rol educativ asupra sa. În opinia Curţii, comportamente precum cel adoptat de inculpat cauzează o neîncredere sporită a societății nu doar în privința conduitei sale individuale, ci afectează și prestigiul funcției pe care acesta a deținut-o. În plus, această conduită a întărit convingerea inculpatului că, prin diverse favoruri materiale, se poate situa deasupra legii, și că lui nu i se aplică aceleași obligații ca și celorlalți cetățeni”, se arată în motivarea Curții, potrivit rejust.ro

În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul lunii octombrie 2019, inculpatul Vezeteu Valentin, în calitatea menționată mai sus, ar fi promis că își va folosi influența dată de funcția sa de șef în cadrul D.G.P.M.B. - Brigada Rutieră, pentru a-i determina pe colegii săi din cadrul Poliției Stațiunii Poiana Brașov să acționeze în scopul propunerii unei soluții de clasare. Concret, un ofițerul din București dorea ca agentul din Poiana Brașov să dea o soluție favorabilă într-un dosar care îl privea pe prietenul său, prins la volan deși avea permisul suspendat.

Pentru “serviciile” sale, inculpatul Vezeteu Valentin ar fi primit de la celălalt inculpat un sejur în valoare de 1.100 lei la un hotel de patru stele situat în stațiunea Poiana Brașov.

De menționat este faptul că, în dosarul Poliției din Poiana Brașov, celălalt inculpat, Bogdan Petrache, era cercetat pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere, în condițiile în care, anterior, acestuia i-a fost suspendat dreptul de a conduce, ca urmare a săvârșirii unei infracțiuni de conducere sub influența alcoolului.

Potrivit procurorilor, în data de 18 octombrie 2019, dată la care Petrache era citat pentru a i se aduce la cunoștință calitatea de suspect, ofițerul de poliție Vezeteu Valentin s-a deplasat la Poliția Stațiunii Poiana Brașov unde a discutat cu mai mulți colegi, printre care și cu cel care instrumenta cauza respectivă, încercând să le impună acestora adoptarea unei soluții de clasare.

În același context, Vezeteu i-a promis polițistului care instrumenta cauza respectivă ajutorul său ori de câte ori se va afla în București și va avea nevoie, precum și un calculator pentru instituția în care lucra, ce urma a fi donat de celălalt inculpat. De la șoferul prins fără drept de a conduce, agentul primise o invitație la restaurant, dar și favoarea de a ”se da” cu un BMW X6.

Bogdan Petrache, trimis și el în judecată împreună cu ofițerul de la București, a fost condamnat la 2 ani și 8 luni de închisoare cu suspendare și muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 80 de zile în cadrul Primăriei comunei Popeşti Leordeni sau în cadrul SC Utilpub Prest Eco Serv PPL SRL.

Un funcționar DGASPC a fost prins în flagrant când lua mită pentru o semnătură. Primea banii lunar, de la sfârșitul anului trecut
Un funcționar DGASPC a fost prins în flagrant când lua mită pentru o semnătură. Primea banii lunar, de la sfârșitul anului trecut
Un funcţionar din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Ialomiţa a fost prins în flagrant când primea 600 de lei mită de la o persoană, pentru a...
Imaginile șocante cu Ionel Ganea scos cu forța din mașina personală: ”Calcă frâna, calcă frâna!” VIDEO
Imaginile șocante cu Ionel Ganea scos cu forța din mașina personală: ”Calcă frâna, calcă frâna!” VIDEO
Fostul internațional Ionel Ganea (50 de ani) a avut parte de o altercație cu polițiștii înaintea meciului amical România - Irlanda de Nord (1-1), disputat vineri seară pe Arena Națională....
#mita, #politie, #condamnare, #rutiera, #spaga , #politie