Mitropolitul Ucrainei, în instanță după perchezițiile Serviciilor. Acuzațiile care i se aduc înaltului prelat: ”Ei zic că eu susţin agresiunea Rusiei”

Sambata, 01 Aprilie 2023, ora 21:21
5454 citiri
Mitropolitul Ucrainei, în instanță după perchezițiile Serviciilor. Acuzațiile care i se aduc înaltului prelat: ”Ei zic că eu susţin agresiunea Rusiei”
Șeful Bisericii Ortodoxe a Ucrainei FOTO / Twitter Nexta

Mitropolitul Pavlo al Bisericii Ortodoxe Ucrainene (UOC) a compărut sâmbătă în faţa unei instanţe din Kiev, sub acuzaţia de apologie a invaziei ruse în Ucraina şi de instigare la disensiuni religioase, informează Reuters. Şedinţa de judecată s-a încheiat printr-o amânare pentru luni, după ce ierarhul a declarat că este bolnav.

Înaintea procesului, mitropolitul fusese interogat de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU). Şeful SBU, Vasil Maliuk, a afirmat că "legea şi răspunderea pentru încălcarea ei sunt aceleaşi pentru toţi".

UOC este acuzată de autorităţile ucrainene de menţinerea legăturilor cu Biserica Ortodoxă Rusă, cu patriarhia la Moscova, deşi a rupt oficial legăturile cu aceasta în mai anul trecut.

Tot sâmbătă, zeci de credincioşi ai UOC s-au adunat pentru a protesta în faţa Lavrei Peşterilor (Pecerska Lavra) din Kiev, la scurt timp după ce mitropolitul Pavlo difuzase prin presă un mesaj video în care anunţa că "lavra a fost percheziţionată".

"Ei zic că eu susţin agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Eu am spus, spun şi voi spune: condamn toate tentativele împotriva statului nostru, iar ceea ce au făcut Rusia şi Putin este de nejustificat", a arătat el.

Enoriaşii UOC purtau icoane; în faţa lor, un mic grup de contramanifestanţi naţionalişti a fluturat drapele galben-albastre ale Ucrainei.

Împotriva călugărilor mănăstirii s-a emis de miercuri un aviz de evacuare.

#mitropolit, #Ucraina, #perchezitii, #servicii secrete, #instanta , #Ucraina