Dupa ce au aflat ca indienii de la ArcelorMittal au de gand sa vanda combinatul de la Galati, sindicalistii i-au trimis o scrisoare deschisa premierului Viorica Dancila.
Angajatii din Sindicatul "Siderurgistul AMG" se tem ca vanzarea combinatului ar putea avea efecte dramatice asupra tarii si sugereaza Executivului sa nationalizeze intreprinderea lor.
"Sindicatul a facut demersuri si la nivel international, respectiv, catre membrii CE, specialisti in probleme de concurenta. Noi consideram ca sindicatul nu poate fi nominalizat pentru vanzare, pentru ca nu este in zona geografica a Europei in care s-a depasit cota de piata de 40%. In plus, combinatul de la Galati nu produce acelasi tip de produse cu Ilva.
Cei de la Ilva sunt specializati pe tabla pentru indistria auto - ca de aceea si grupul ArcelorMittal este interesat de cumpararea Ilva, se stie ca industria auto a cunoscut o mare dezvoltare - pe cand noi, la Galati, producem tabla groasa. Aceste motive ne fac sa spunem ca este nevoie de angrenarea tuturor factorilor de influenta in acest subiect.
Este un subiect sensibil pentru Galati, pentru Romania. Aceasta vanzare este cruciala, iar din punct de vedere economic, este o catastrofa. Orice investitor va veni, exista riscul sa se piarda 7.000 de locuri de munca, la care trebuie sa adaugam alte mii de locuri de munca (domenii pe orizontala, adiacente) si mi-e teama ca vom deveni a doua Vale a Jiului. (...) Ne intereseaza garantarea veniturilor si protectia salariatilor", a declarat Vasile Crisan, vicepresedintele Sindicatului Siderurgistul AMG, citat de Gazeta Galatiului
Sindicalistii au solicitat o intrevedere de urgenta cu guvernantii, la care sa se discute inclusiv despre preluarea de catre stat a combinatului, prin nationalizare sau prin cumpararea actiunilor, dupa modelul santierului naval Mangalia, relateaza Adevarul.
Citeste mai multe despre cazul olandezilor de la Damen, care preiau Santierul Naval Mangalia, dar ii permit statului roman sa devina actionar majoritar
Amintim ca, vineri, grupul ArcelorMittal a anuntat oficial ca e dispus sa vanda combinatul siderurgic de la Galati - cel mai mare pe care il detine in Romania - alaturi de alte unitati de productie din Macedonia, Cehia, Luxembrug si Belgia, daca CE ii va permite, in schimb, sa cumpere Ilva, cea mai mare otelarie din Europa.
Vestea i-a nelinistit pe galatenii de rand, dar si pe unii dintre oamenii de afaceri din judet. Cu totii se intreaba acum pe mana cui va incapea combinatul care are mii de salariati si este cel mai mare angajator din judet.
Marian Filimon, presedintele filialei Federatiei Patronale a IMM-urilor din Regiunea 2 Sud-Est si unul dintre reprezentantii mediului galatean de afaceri, spune ca soarta acestui combinat ar trebui sa-i preocupe pe toti cei care isi doresc o economie sanatoasa in Romania si o granita puternica a Uniunii Europene.
"Autoritatile - atat cele locale, cat si cele nationale - isi baga acum capetele in nisip ca strutul si asteapta sa vada cum se vor aseza lucrurile. Intrebarea mea este: pe mana cui va incapea acest combinat? Ca poate va ajunge, ce stiu eu, la Krupp Steel si astfel s-ar putea chiar dezvolta. Dar poate la fel de bine intra si pe mana cuiva care il va lua ca sa isi omoare concurenta si care-l poate rade. N-avem de unde sti acum. Noi trebuie insa, cu mic cu mare, sa facem lobby, pentru ca situatia sa se rezolve intr-o maniera favorabila si pentru economia romaneasca, dar si pentru Galati.
Ce altceva putem face cu coltul asta de tara? Suntem aici la granita UE. Cum isi imagineaza alesii nostri ca tii o granita puternica intr-un loc in care nu exista nici infrastructura, nici industrie?
Si-apoi, haideti sa mai tinem cont de ceva: noi spunem ca in combinatul de la Galati lucreaza 5.000 - 6.000 de oameni. Dar fiecare dintre ei are o familie. Deci afectati direct de o eventuala disparitie a sa ar fi macar 15.000 - 18.000 de oameni. In plus, doar in Galati sunt 800 de firme care graviteaza in jurul combinatului. La nivel national sunt alte cateva mii. Impactul, in cazul in care combinatul ajunge in mana cui nu trebuie, va fi major, va spun", a precizat Marian Filimon pentru Ziare.com.